Hronika
30.08.2021. 08:05
Tamara Marković Subota

Ubistva u Crnoj Gori

Zločini Veljka Belivuka: Tela dvojice ubijenih još nisu pronađena

Scena zločina, telo, ubistvo 27.8.2021.
Izvor: Shutterstock

Veljko Belivuk i Marko Miljković zvanično su u Crnoj Gori osumnjičeni za ubistva Damira Hodžiča i Adisa Spahića.

Veljko Belivuk krivičnom prijavom crnogorske policije zvanično je osumnjičen i za dva ubistva u Crnoj Gori – ubistva Damira Hodžića, označenog kao člana škaljarskog klana, i njegovog zeta Adisa Spahića. Na krivičnoj prijavi su i imena osumnjičenih Marka Miljkovića i Nebojše Jankovića, glavnih Belivukovih saradnika, kao i ime crnogorskog državljanina Ratka Živkovića u čijoj kući su u naselju Spuž u opštini Danilovgrad 14. oktobra prošle godine i izvršeni zločini.

U saopštenju Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore navedeno je da su osumnjičeni Belivuk, Miljković i Janković ubili Hodžića i Spahića, a da im je u tome pomogao Živković tako što je, „s ciljem realizacije kriminalnog plana prethodno obezbedio kuću u koju su žrtve namamljene pa ubijene“. On je i namamio Hodžića, sa kojim se odranije poznavao i koga je u telefonskom razgovoru i pozvao da se vide u njegovoj kući u Spužu.

Za to vreme, kako je navelo crnogorsko tužilaštvo, Belivuk i Miljković su nelegalno, mimo graničnih prelaza, ušli u Crnu Goru i došli do kuće Živkovića. Po dolasku, Belivuk je odmah ubio Hodžića i to tako što je pucao iz pištolja i Hodžića pogodio u glavu. Istovremeno, Miljković i Janković su fizički nasrnuli na Hodžićevog zeta, Spahića, kojeg su potom svezali, kao i trećeg oštećenog – Mila Radulovića, zvanog Kapetan, koji je takođe bio u Živkovićevoj kući.
„Istog dana Spahić je lišen života. Oštećenog Radulovića drugi, zasada nepoznati pripadnici kriminalne organizacije, odveli su na drugu lokaciju“, napisalo je crnogorsko tužilaštvo u nalogu za istragu.

Belivuk je, zatim, kako navodi tužilaštvo glasovnom porukom, kriptovanim mobilnim telefonom obavestio druge pripadnike kriminalne organizacije koji su ostali u Beogradu o načinu na koji je izvršio ubistvo:
„Brate, Zemo i Hell i svi su dobro odreagovali, to ne može uopšte da se komentariše, svako je hvato svog, meni je zapao ʼKasap’, ʼKratos’ je hvato ʼZeta’, ʼHell’ je hvato M. To što je ʼKasap’ imao utoku i potegnuo, brate to niko nije mogao da očekuje i to nije moglo da se promeni i ne može da se ispravi, to nikako brate, ja uopšte nisam hteo da rizikujem, mi smo se tako dogovorili sami bez obzira šta ste vi rekli tu u grupi, ako se vidi i potegne, odmah se puca. Brate to nema šta tu da se pravdamo.“

U srpskoj optužnici protiv Belivukove grupe navodi se da je Miljković u kriptovanim telefonima bio označen kao „Kratos“, a Janković kao „Hell“...
Pre ove poruke, Belivukova ekipa već je preuzela „Skaj“ telefon Radulovića, kojim su poslali poruke njegovim saradnicima Lazaru Vukićeviću i Aleksandru Šarcu, za koje je istovremeno u Beogradu pripreman smrtonosni plan. Vukićević je naseo na dobijenu poruku i tako na prevaru odvezen u kuću strave u Ritopeku, gde je ubijen, dok je Šarac bio mnogo oprezniji pa nije ni odgovorio na poruke poslate sa Radulovićevog telefona.

Do uveče 14. oktobra i Lazar Vukićević je ubijen, a o tom zločinu Miljkovića je u 19.48 obavestio sada optuženi Miloš Budimir. On je Miljkoviću u poruci napisao da je Vukićević imao „prangiju“ i da je krenuo da puca, zbog čega su ga pretukli, nakon čega mu je Miljković odgovorio sa „Bravo braćo“: „Šta da ti kažem, bravo, i ovaj danas isto imao prangiju pa smo ga odmah otfikarili”...
U 21.37 sati u Beograd se saradnicima javio i Belivuk, i to sa drugog telefona, uz objašnjenje da ne sme da ih „ima na kripti“ jer telefon „nije naš“.
 

„Samo da vas pozdravim puno braćo, da se zahvalim svima, bez... ne znam kako se izgovara to. Prenesite nam utiske, molim vas, znači dajte nam malo da nahranimo ego, umorni smo, prljavi smo, smrdimo, znači haos. Evo braćo još smo u čizmama brate, znači haos, pričajte malo molim vas“, govori im Belivuk.
Nakon što mu Miloš Budimir prepričava kako je Vukićević izvadio pištolj, Belivuk mu odgovara da su imali istu situaciju, ali su bili brži i ponovo im svima zahvaljuje, dodajući da je „ovo veliki dan za sve“.
„Nema brate za šta hvala, hvala Bogu milome da je sve prošlo kako treba“, odgovara mu Budimir nekoliko minuta kasnije.

 

Scena zločina, dokazi, istraga
Izvor: Shutterstock

U 22.17 sati usledila je poruka Marka Miljkovića: „I Kapetana ćemo da oderemo za koji dan.“ Kapetanov kriptovani telefon poslužio je Belivuku i Miljkoviću da namame Vukićevića, ali nije jasno šta se posle otmice Kapetana desilo sa njim. U krivičnoj prijavi Uprave policije Crne Gore navodi se da je i on bio u kući u Spužu kada su ubijeni Hodžić i Spahić, ali se u saopštenju za javnost Specijalnog tužilaštva ne navodi njegova dalja sudbina, osim konstatacije da je odveden na drugu lokaciju...

Na kraju dana usledila je Miljkovićeva poruka zadovoljstva: „Je li brate, ništa mi draže nema nego što smo Lazu odrali, znači brate ja ne mogu da ti opišem... Vidi, odrali smo Lazu, odrali smo Kasapa (Hodžića), odrali smo Zeta (Spahića) i evo ga Kapetan, i njega ćemo da oderemo za koji dan, znači burazeru četvorka danas, ubili smo ih, i to sve ključni.“

O ubistvima počinjenim 14. oktobra u Crnoj Gori u srpskom Tužilaštvu za organizovani kriminal govorio je i Bojan Hrvatin, jedan od članova Belivukove grupe koji je dobio status svedoka saradnika. On je ispričao da je deo Belivukove ekipe sredinom oktobra prošle godine došao u Crnu Goru da „uhapsi“ jednog člana škaljarskog klana čiji nadimak je Kapetan...

 

„Kapetanovu ulogu otkrili su koristeći nalog Leon na kriptovanoj ʼSkajʼ aplikaciji, preko kojeg su izvlačili informacije od Stefana Mandića, osumnjičenog za pokušaj ubistva vođe kavačkog klana Radoja Zvicera.
U oktobru 2020. godine Belivuk – Soprano i Marko Miljković – Kratos su se dopisivali sa Mandićem, za koga znam da je učestvovao u pokušaju ubistva Radoja Zvicera – koji ima nadimak Born na aplikaciji ʼSkajʼ, u Ukrajini. Predstavljali su se da su škaljari. Tom prilikom koristili su drugi nalog na ʼSkajuʼ, mislim da se zvao Leon. Tu su Veljko i Marko preko navedenog naloga pravili priču da Leon treba da nađe i reši lice sa nadimkom Kockica. U tim prepiskama znam da su Marko i Velja identifikovali osobu sa nadimkom Kapetan na ʼSkajuʼ, koji je bio škaljar i vodio je poslove oko ubistava – finansirao je Šarca i Lazara Vukićevića da rade protiv Veljka i Marka i svih ostalih koji su sa njima“, izjavio je Hrvatin.

Tužiocima je ispričao i da su se tada Belivuk, Miljković i Hell (Nebojša Janković) dogovorili da odu u Crnu Goru i preko osobe koja je radila „za škaljare i kavčane, a u stvari je bio samo kavčanin“ pronađu Kapetana.

„Ne znam mu ime, ali znam da je on pomogao u lociranju Kapetana, za koga znam da je imao bradu, da je bio stariji, i video sam mu samo sliku. U Crnoj Gori Veljko, Marko i Hell zajedno sa osobom koja je odavala informacije o škaljarima i bio na vezi sa Kapetanom, otkrio im je štek kuću gde su otišli da uhapse Kapetana, kako bi preko njega mogli da navuku ostale, pre svega Šarca i Lazara Vukićevića“, ispričao je Hrvatin.

On je rekao i da su Belivuk i Miljković telefon preko kog su komunicirali sa Mandićem ostavili Marku Budimiru – Kantoni i Srđanu Laliću – Beriju.

„Ostavljen im je telefonski aparat u kom je bio nalog Leon, kako bi nastavili komunikaciju sa Mandićem, koji je bio na vezi sa Kapetanom. Koliko ja znam, kada su Marko, Veljko i Hell ušli u ʼštek kuću’ u Crnoj Gori, jednog škaljara su ubili, a Kapetana zarobili. Tada su slikali Belivuka da je navodno otet od Kapetanovih ljudi i preko njegovog naloga sa Šarcem, koji se na ʼSkajuʼ zvao Dilindžer, i Lazarom Vukićevićem, za kojeg znam da se ranije zvao Sven na ʼSkajuʼ, dogovarali su da odu da reše, odnosno da ubiju Veljka, i oslovljavali su Velju kao Vepar“, ispričao je Hrvatin.

On je objasnio i da su prvim porukama navukli obojicu, i Šarca i Vukićevića, ali da je zatim Šarac odustao od dogovora da se nađe sa Kapetanovim ljudima u Beogradu jer je postao sumnjičav. Vukićević je naseo na poruke. Otet je, mučen i ubijen 14. oktobra 2020. godine.

Prema iskazu Hrvatina, njegova glava tražena je zbog saznanja da je Vukićević navodno vršio opservaciju, odnosno daje pratio Belivuka i Miljkovića.
 

  • „Deremo ove glupe Crnogorce“

Grupa Veljka Belivuka, kako piše u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal, namamila je Lazara Vukićevića montiranom fotografijom Velje Nevolje, na kojoj je vezan.

Koristeći Kapetanov nalog, njemu su članovi Belivukove grupe poslali fotografiju, kao i adresu na koju treba da dođe kako bi mučili Vepra, odnosno Belivuka.

Nakon što su ga oteli, i počeli sa mučenjem, pozvali su Belivuka, a on je tražio da se čuje sa Vukićevićem...

„E ovde Vepar druže. Gde si Laki, je li bre, kome će grobari da puše ku**eve? Sada ćeš da vidiš kako se puši... Slušaj, znaš da će da te biju toliko, znači da ćeš da moliš da te ubiju, a imaš sreće što mi danas deremo ovde ove glupe Crnogorce, pa ne možemo mi“, rekao je Belivuk Vukićeviću.

  • Pretres kuće u Spužu

Crnogorska policija pretresla je kuću u Spužu, u kojoj su, kako se sumnja, ubijeni Hodžić i Spahić.

Veštaci danilovgradskog Forenzičkog centra izuzeli su tragove iz kuće koji su odneti na veštačenja.

Tela Hodžića i Spahića do sada nisu pronađena niti je poznata sudbina otetog Kapetana.

  • Ko ih je ugostio u Crnoj Gori

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić izjavio je da se, posle saopštenja Specijalnog tužilaštva, u kojem se navodi da su protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i još dve osobe podnete krivične prijave zbog sumnje da su ubili Barane Damira Hodžića i Adisa Spahića, otvaraju mnoga pitanja.

„Otvaraju se mnoga pitanja, pored onih koja pitamo već duže vrijeme, a ona, ponavljam, glase: ko je monstruoznu grupu ugostio u Crnoj Gori, sa kim su se sve družili, sretali, ko ih je skinuo sa liste lica kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru i tako dalje“, saopštio je Bečić.

On je podsetio da je na pres konferenciji krajem januara tadašnji pomoćnik direktora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Zoran Lazović ubeđivao javnost da Crna Gora nema razloga da strahuje od prisustva Belivuka i Miljkovića na teritoriji Crne Gore, da oni nisu neprijatelji Crne Gore, da ih inspektori sektora kojim je rukovodio neprestano drže na oku i da će ih sprečiti u svakom pokušaju sprovođenja kriminalnih aktivnosti.

„Sada iz saopštenja SDT-a saznajemo da se osnovano sumnja da su oni mjesecima prije toga upravo usred Crne Gore realizovali gnusne zločine nalik onima koje su, kako čujemo od nadležnih u Srbiji, činili u Ritopeku“, naveo je Bečić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Štek stan“ i kako je zarobljen Kapetan
Nasilje, zločin, palica

Belivukova klopka

10.08.2021. 06:05

"Štek stan“ i kako je zarobljen Kapetan

Bojan Hrvatin, jedan od dvojice potencijalnih svedoka saradnika protiv Veljka Belivuka, ispričao je kako je ova grupa u oktobru prošle godine otišla u Crnu Goru, otkrila "štek stan“ "škaljarca“ Milana R. zvanog Kapetan, zarobila ga, a zatim njegovim telefonom namamljivala žrtve.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
21.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve