Oni su ponos Srbije
31.01.2023. 23:05
Beta

Lep gest

Svakom po 50.000 dinara: Niš nagradio najbolje studente

NIš
Izvor: Shutterstock

Najbolji studenti Univerziteta u Nišu i oni koji su završili studije sa prosečnom ocenom 10 nagrađeni su sa po 50.000 dinara i diplomama.

Na svečanosti u niškoj Gradskoj kući nagrađeno je njih 29 i to 13 najboljih studenata i 16 diplomiranih studenata sa prosečnom ocenom 10.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotorivski poručila im je da ostanu u Srbiji da bi se, kako je kazala, svi zajedno borili za nove generacije.

Kazala je da će se Grad potruditi da im napravi dobar ambijent da tu ostanu da rade i da stvaraju porodice.

"Na dobrom smo putu da  završimo zgradu koju smo nekada kao grad započeli sa univerzitetskom fondacijom", izjavila je Sotirovski.
 

Prorektor niškog Univerziteta Vlastimir Nikolić je izrazio nadu da će studenti koji su završili studije sa prosekom 10 nastaviti školovanje u Nišu, ili na prestižnim univerzitetima u Evropi.

"Slažem se sa gradonačelnicom da treba da ostanete u Nišu, ali nije loše da pre toga deo vas ode van zemlje na dodatno usavršavanje, da vidite kako se tamo radi", kazao je Nikolić.
 

Izrazio je uverenje da će najveći broj nagrađenih studenata ostati da radi na fakultetetima, dok, kako je rekao, za dobar deo njih, posebno sa tehničkih fakulteta, posla ima u kompanijama u Nišu i Srbiji.

Smatra da država mora, da učini "jedan veliki korak" kako bi zadržala najbolje na fakultetima, jer su, kako je rekao, plate asistenata i saradnika trenutno vrlo male.

"Najbolja deca neće da ostanu na fakultetima zato što su plate male. Asistent ima 70.000 dinara, možda sada nakon povećanja 80.000", istakao je Nikolić.
 

Prema njegovim rečima, informatičari sa Prirodno-matematičkog i Elektronskog fakulteta, posle godinu dana rada zarađuju 200.000 dinara, što je tri puta nego što država daje asistentima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Studenti beogradskog Ekonomskog fakulteta najbolje rešili studiju slučaja
1

Korak ispred 300 timova

31.01.2023. 12:51

Studenti beogradskog Ekonomskog fakulteta najbolje rešili studiju slučaja

Studenti druge godine beogradskog Ekonomskog fakulteta Ilda Đukić, Mina Tomić, Petar Ilić i Mihajlo Šipić pobednici su međunarodnog takmičenja u rešavanju studije slučaja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve