Politika
29.04.2018. 13:15
R. E., Foto: Nemanja Jovanović

DIKOVIĆ KOD KRKOBABIĆA: Da li će načelnik Generalštaba VS ovoga puta otići u penziju i time izbeći smenu kojom mu prete sedam godina?!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Načelnik Generalštaba VS ovoga puta zaista će otići u penziju, dok će ga na funkciji najverovatnije naslediti general-major Milan Mojsilović, v.d. pomoćnika ministra za politiku odbrane. Tako bi Diković faktički izbegao smenu kojom mu prete već punih sedam godina, koliko mu traje mandat.

Ratište će Ljubiši Dikoviću doći glave. Ako ne zbog ha­ške optužnice, a ono zbog beneficiranog radnog staža. Da nije toga, general možda i ne bi morao uskoro da napusti funkciju načelnika Generalštaba Vojske Srbije. Ovako je napunio sve uslove za odlazak u penziju.

Njegovu smenu navodno su priželjkivali gotovo svi ministri odbrane, a do sada ih je preživeo čak šestoricu. Tvrdilo se da ga štite i Boris Tadić i Tomislav Nikolić. Danas, načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković ponovo je na životnoj prekretnici. Rok za odlazak u penziju ističe mu sledećeg meseca. Tomislava Nikolića više nema u blizini, a odluku o generalima donosi Aleksandar Vučić. Naravno, na predlog „izaslanika vrhovnog komandanta“, ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Prema nezvaničnim saznanjima „Ekspresa“, Dikovićeva penzija ovoga puta izvesnija je nego ikada. U tom slučaju na mestu prvog čoveka Generalštaba Vojske Srbije najverovatnije će ga naslediti general-major Milan Mojsilović, koji trenutno obavlja du­žnost v.d. pomoćnika ministra za politiku odbrane. Za zamenika načelnika viđen je sada­ šnji direktor Vojno-bezbednosne agencije, brigadni general Petar Cvetković. Cvetkovića, koji je ranije obavljao dužnost komandira voda i čete Vojne policije, najverovatnije će na mestu direktora VBA zameniti pukovnik Đuro Jovanić, sada­ šnji šef Kancelarije za bezbednost ministra odbrane.

Ovaj preokret u vrhu Vojske Srbije posebno je zanimljiv kada se uzme u obzir da se Milan Mojsilović još kao komandant Kopnene vojske (gde je i nasledio Dikovića) 2013. pominjao kao sledeći načelnik Generalštaba. Upravo zbog toga ga je, prema legendi, sam Diković sklonio u Brisel, gde je Mojsilović postavljen za šefa vojnog predstavništva u misiji NATO. Umesto očekivanog unapređenja, Mojsilović je na taj način faktički degradiran, s obzirom na čin koji ima. U međuvremenu, tačnije marta 2017. Mojsilović je vraćen u Beograd i to u kabinet ministra odbrane. Inače, mediji su ovog generala vezivali za vlast Borisa Tadića, na čiji predlog je četiri puta vanredno unapređen.

Podsetimo da je Diković u oktobru prošle godine prvo dobio poziv načelnika Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD, generala Džozefa Danforda da učestvuje na konferenciji načelnika generalštaba u Va­ šingtonu, da bi mu Ambasada SAD odbila izdavanje vize. Mediji su tada pisali da je general odbijen zbog spekulacija da je umešan u zločine nad Albancima tokom rata na Kosovu i Metohiji. Osim sa Gašićem, Diković je imao problem i sa biv­ šim ministrom odbrane Zoranom Đorđevićem, kojeg je, prema pisanju medija, psovao na kolegijumu pred svim generalima. U sukobu je bio i sa kadrom demokrata iako je na mesto načelnika Generalštaba prvobitno došao kao čovek Borisa Tadića i Dragana Šutanovca, ali je veštim manevrima uspeo da opstane na funkciji i posle dolaska naprednjaka na vlast.

NE PROPUSTITE:

ĐE SI, ĐENERALE, ČEKAMO TE 20 GODINA

 

Užička republika

Dikovićeva umešnost u kadriranju urodila je plodom i kada je u pitanju njegova uža porodica. Tako je Nemanja Diković, sin generala, marta 2014. prešao u Ministarstvo spoljnih poslova, gde je došao upravo iz Ministarstva odbrane, po sporazumu o preuzimanju. U diplomatiji je dobio zvanje trećeg sekretara. S druge strane, njegova ćerka Bojana zaposlena je u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva (SMATSA), poznatom po basnoslovnim platama, dok mu supruga Milica Diković radi u Vojsci Srbije u Upravi za logistiku. Osim toga, javna je tajna da se Diković u Generalštabu, ali i ministarstvu, okružio svojim klasićima i zemljacima zbog čega ga „optužuju“ da je od Generalštaba napravio Užič­ ku republiku.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
18.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve