Scena
25.10.2021. 22:05
R.E.

Od 4. do 7. novembra

Ako volite džez onda pravac - Pančevo!

Klavir, Pijanista
Izvor: Shutterstock

Na 24. Pančevačkom džez festivalu, koji će se biti održan od 4. do 7. novembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, publika će moći da pogleda 11 koncerata internacionalnih sastava muzičara iz Srbije, SAD, Italije, Grčke, Bugarske, Austrije, Hrvatske, Meksika, Japana, Australije, Nemačke i Švajcarske.

Prve festivalske večeri, 4. novembra u 19 časova, nastupiće internacionalna postava Blazin’ Quartet, koju predvodi bubnjar Srđan Ivanović. Ovaj sastav je diskografski debitovao 2009. godine, a pažnju domaće javnosti prvi put je privukao nakon objave albuma “Jalkan Bazz” koji je producirao Rambo Amadeus. Bendlider Srđan Ivanović u međuvremenu se preselio iz Holandije u Francusku, a Blazin’ Quartet je promenio nekoliko inkarnacija, pre nego što objaviti za sad poslednji album “Sleeping Beauty”.  

U nastavku večeri, u 20.30 će nastupiti američka postava Joel Ross Good Vibes. Sa svojih 26 godina, Joel Ross je već danas jedan od vodećih vibrafonista savremenog džeza. Kao dečak svirao je bubnjeve u crkvenom bendu, da bi koju godinu kasnije prešao na vibrafon, a uz ova dva instrumenta svira i klavir na kome često komponuje. 

Koncertno veče prvog dana zatvoriće u 22.10 američka saksofonistkinja Lakecia Benjamin,  koja će predstaviti svoj projekat i istoimeni album „Pursuance – The Coltranes“. Premda je diskografska karijera Lakecije Benjamin započela još 2012. godine, vrlo je verovatno da će 2020. ostati upamćena kao prelomna u njenoj karijeri. Te godine je ova saksofonistkinja proglašena za muzičarku u usponu po izboru američke Asocijacije džez novinara, dok je u izboru kritičara magazina Downbeat izabrana za zvezdu u usponu na alt saksofonu. Bila je to i godina u kojoj je objavljen album “Pursuance: The Coltranes”, smelo izdanje sa pregršt slavnih gostiju na kome se Lakecia Benjamin upustila u sopstvenu interpretaciju dela Johna i Alice Coltrane.

Pančevački džez festival održava se u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Pančeva i kompanije Brose kao generalnog sponzora. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Zana Nimani nije svojom voljom otišla iz grupe"
Zana

Intervju - Žika i Jelena

24.09.2021. 14:00

"Zana Nimani nije svojom voljom otišla iz grupe"

Čak i oni kojima "Zana“ nije omiljeni bend kažu da kada čuju prve taktove pesama "Dodirni mi kolena“, "Jabuke i vino“, "Po gradu šetaju mladići, nema sumnje neki će mi prići...“ zapevaju. Neki na sav glas, a neki tiho, u sebi, ali zapevaju jer je to muzika koja popravlja raspoloženje, naročito kod onih koji su uz "Zanu“ odrastali, doživeli svoje prve ljubavi, pustili i
koju suzu.

I tako već 40 godina.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve