Scena
29.03.2023. 23:03
Silvana Hadži-Đokić

Preporuka za čitanje

"Događaj“ - potresan roman o paklu ilegalnih abortusa

abortus
Izvor: Shutterstock

Ani Erno, devojačko Dišen, rođena 1. 9. 1940, francuska je književnica, aktivistkinja i profesorka književnosti, odnedavno dobitnica Nobelove nagrade. Detinjstvo je provela u Normandiji, studirala književnost. Rođena u radničkoj porodici, prva je koja je završila fakultet. Predavala kao profesorka književnosti u gimnazijama u unutrašnjosti da bi se kasnije posvetila pisanju, priključila dopisnom univerzitetu – Nacionalnom centru za obrazovanje na daljinu. Počasni je doktor nauka Univerziteta u Serži-Pontoazu, gde živi i radi od 1977.

Predstavnica je "savremene autobiografske proze – autofikcije slobodne forme“. Piše o klasnim podelama, ženskom pitanju, feminizmu.

Kod nas je u izdanju "Prosvete“ devedesetih godina prošlog veka objavila romane: "Jednostavna strast“, "Mesto pod suncem“ i "Nisam izašla iz svoje noći“.

"Štrik“ tokom 2022. otkupljuje prava za kultno delo "Godine“, koje je nagrađeno priznanjima "Margerit Diras“ i "Fransoa Morijak“, i romane "Zaposednutost“, "Jedna žena“ i "Događaj“.

Najpoznatija dela, uz već nabrojana: "Prazni ormani“, "To što oni kažu ili ništa“, "Sleđena žena“, "Dnevnik“, "Stid“, "Izgubiti se“, "Pisanje kao nož“, "Druga kći“, "Pisati život“, "Povratak u Iveto“, "Sećanje devojke“ i "Mladić“ objavljen 2022.

Roman "Događaj“ priča o studentkinji književnosti, koja ostaje u drugom stanju nakon odnosa sa partnerom s kojim nije posebno bliska. Govori o kolektivnoj mantri mnogih žena koje ne žele ili ne mogu da budu majke u datom trenutku, slepom i impulsivnom, a žele da abortus obave u okviru zdravstvenog sistema. Ali, zakon im to ne dozvoljava. Abortus je u to vreme zakonom zabranjen u Francuskoj i kažnjava ne samo lekare i medicinsko osoblje za kriminalno delo, već i žene koje abortiraju i, osim što su pacijenti, one su po slovu zakona i kriminalci, samoubice, ali i ubice nerođene dece, što je svojevrsni apsurd i kontradikcija.

Roman "Događaj“ objavljen je 2000. godine i priča o tri meseca trudnoće krajem 1963. i početkom 1964. godine, distanciran nekoliko decenija. U međuvremenu feminizam je imao svoje svetle trenutke, borbu za liberalizaciju i legalizaciju zakona o abortusu, a onda, početkom XXI veka, novo-staro mračno doba u Poljskoj, Irskoj, Španiji i Mađarskoj. Dve decenije kasnije, Irska na referendumu 2018, a Španija 2021. zahvaljujući levičarskoj koaliciji na vlasti, prestaju da budu nazadne.

U vreme kad je Erno izvršila svoj nelegalni pobačaj iz više pokušaja, abortus je u Francuskoj zakonom zabranjen. "Događaj“ koji je izokrenuo njen život na ličnom planu, čak i da je bio legalan, doneo bi dramatične promene njoj samoj. Ali je u dvoličnoj društvenoj atmosferi produbio rodnu i klasnu ranu.

U srpskom jeziku nema termina u muškom rodu koji je pandan reči "čedomorka“. Ne postoji "čedomorac“, muškarac koji ne želi dete, sugerišući partnerki abortus ili joj pasivno-agresivno prepuštajući teret odluke, da ne govorim o silovateljima, nasilnicima i incestuoznima, koji se ovom jezičkom šturošću da ne kažem asketizmom provlače ispod radara.

Erno je toliko fokusirana da čitalac, bez obzira na pol, kao u psihodrami doživljava dramatičan i opasan po život ilegalan prekid trudnoće, u kome može lako umreti od sepse kao posledice krvoliptanja. Sve je stvarno, ali i bezbedno jer učesnici znaju da su u literarnom muzeju iluzija, doduše u samom njegovom vrtlogu i neudobnoj optičkoj varci. Svesni svega, ali ne u proždirućim talasima, nego u čamcu koji se na površini ljuljuška.

Ani Erno: "Događaj“;

prevodilac: Olja Petronić;

izdavač: "Štrik“.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Zaposednutost“ - roman zbog kojeg ćete bolje razumeti sebe
Čitanje, knjiga 24.8.2021.

Preporuka za čitanje

07.12.2022. 23:05

"Zaposednutost“ - roman zbog kojeg ćete bolje razumeti sebe

Ani Erno, devojačko Dišen, rođena 1. 9. 1940, francuska je književnica, aktivistkinja i profesorka književnosti, odnedavno dobitnica Nobelove nagrade.
Close
Vremenska prognoza
mist
1°C
09.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve