Scena
14.09.2023. 23:00
R.E.

Tradicija

Bliži se BEMUS, evo uz koga ćemo uživati

Koncert, klasična muzika
Izvor: Shutterstock

I ovog oktobra, od 8. do 22, u glavnom gradu Srbije održaće se 55. Beogradske muzičke svečanosti koje predstavljaju zvezde klasične i savremene umetničke muzike, iz zemlje i inostranstva.

BEMUS otvara gala koncert posvećen stotoj godišnjici rođenja slavne operske dive Marije Kalas, u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu. Najlepše operske arije i duete interpretiraju grčki koloraturni sopran Vasiliki Karajani i italijanski tenor Andrea Kare, pod upravom dirigenta Dijana Čobanova.

1
Izvor: promo

Među vrhuncima ovogodišnjeg BEMUS festivala svakako su dva koncerta slavnog violiniste Najdžela Kenedija, koji se nakon pet godina ponovo druži sa beogradskom publikom, ovoga puta sa programom koji je u celosti posvećen koncertantnoj muzici Johana Sebastijana Baha. Dve uzastopne večeri na Kolarcu garantuju nezaboravan doživljaj!

1
Izvor: promo

Omiljeni ruski pijanista Boris Berezovski priređuje resital kojim će, između ostalog, obeležiti i stotu godišnjicu rođenja Sergeja Rahmanjinova, dok mu se na koncertnom podijumu kao gosti pridružuju članovi grupe "Bluz doktors". 

Priznati violinista Roman Simović, nastupa kao solista sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom na koncertu posvećenom muzici Dmitrija Šostakoviča. Ovim koncertom diriguje umetnički direktor BEMUS Bojan Suđić, baš kao i koncertom Simfonijskog orkestra i Hora RTS, na kome se izvodi Verdijev Rekvijem. Kao solisti u ovom remek-delu romantizma nastupaju sopran Sonja Šarić, mecosopran Deniz Uzun, tenor Mario Bag i bas Goran Jurić. Drugi koncert Simfonijskog orkestra RTS, pod upravom dirigenta Premila Petrovića, takođe je posvećen romantičarskoj muzici, uz učešće violiniste Stanka Madića kao soliste u Bramsovom koncertu u De-duru.

Program 55. BEMUS-a dopunjuju koncerti kamerne i izvorne muzike, kao i autorsko veče kompozitora Ivana Jevtića.

 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Poslastica za ljubitelje dokumentaraca
dokumentarni film, kamera, snimanje

"Dok’n’Ritam"

13.09.2023. 23:10

Poslastica za ljubitelje dokumentaraca

Festival muzičkog dokumentarnog filma "Dok’n’Ritam" biće održan od 20. do 23. septembra u Domu kulture "Studentski grad" na Novom Beogradu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
02.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve