Scena
09.02.2022. 06:05
R.E.

Nismo te zaboravili

Četiri godine bez Nebojše Glogovca

Nebojša Glogovac
Izvor: YouTube screenshot

Pre tačno tri godine, 9. februara 2018, oprostili smo se od Nebojše Glogovca, glumca koji spada u legende srpske scene.

Mnogi ga pamte kao taksistu Živca iz filma "Kad porastem biću kengur", Kaju iz "Nebeske udice", policajca u filmu "Munje", Zlatka Gavrilovića iz čuvenog serijala "Porodično blago". To su samo neke od uloga koje je ostavio iza sebe kao nasleđe.

Međutim, Glogovac nije oduvek želeo da bude glumac. 

Kada je bio dete uzor mu je bio čuveni policajac Jovan Bulj, koji je sedamdesetih godina bio zaštitni znak Beograda. Ostao je upamćen po gracioznim pokretima koje je izvodio dok je regulisao sabraćaj ispred Terazijskog tunela. Mnogi su smatrali da je u mlađim danima išao u baletsku školu, s obzirom na eleganciju koju je posedovao u svojim pokretima.

Iako mu je uzor bio graciozni milicioner, Glogovac nakon srednje škole upisuje psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Za to vreme uporedo je bio član Ateljea mladih u Pančevu. Nakon dve godine, na nagovor njegovog najvećeg životnog idola Milenka Zablaćanskog, Glogovac se upisuje na Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu 1990. godine

Kao vatreni navijač Crvene zvezde i pravi delija, bio je zvanični promoter derbija Crvene Zvezde i Partizana u Superligi Srbije u rukometu. Utakmica je odigrana 2014. godine, a prikupljeni novac bio je namenjen za ugrožene od poplava u Srbiji.

Glumio je u filmu "Artiljero" koji je posvećen Crvenoj zvezdi. Iz ovog filma ostala je upamćena njegova čuvena  replika: "I jeste nebo se otvorilo! Stadion je eksplodirao! To se desilo bre!".

Pored mnogobrojnih uloga i čuvenih replika, najviše se prepričava ona koju je izgovorio kao Kaja u filmu "Nebeska udica". 

Nebojša Glogovac preminuo je nakon kratke borbe sa rakom pluća, ali ga nikada nećemo zaboraviti. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Biografski filmovi: Šta nas čeka u ovoj godini?
Filmovi

Biće uzbudljivo

02.02.2022. 08:05

Biografski filmovi: Šta nas čeka u ovoj godini?

Čini se kao da su u prethodnih nekoliko godina filmska i TV industrija doživele pravi bum biografskih ostvarenja. Ovi filmovi i serije posebno su privlačni gledaocima jer često uključuju izuzetno popularne i talentovane glumce u ulozi poznate ličnosti sa kojom je većina javnosti već upoznata.
Close
Vremenska prognoza
light rain
7°C
08.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve