Scena
26.02.2023. 02:50
R. E.

Spremite maramice...

"Čovek u crnom" koji je umro od slomljenog srca

Džoni Keš 25.2.2022.
Izvor: EPA PHOTO/KEYSTONE FILES/STR

"Bezuslovna ljubav postoji… Džun me voli uprkos svemu, uprkos onome što jesam i što sam bio. Spasila mi je život više puta. Uvek je bila uz mene i zbog nje sam mogao da zaboravim na bol. Kada svi odu kući i kada se svetla ugase, ostajemo ona i ja…"

Tako je o svojoj ženi govorio Džoni Keš, legenda američke kantri muzike, koji je rođen na današnji dan 1932. godine.

Nadimak “Čovek u crnom” dobio je po istoimenoj pesmi u kojoj je objasnio da nosi isključivo crnu odeću jer oseća veliku tugu zbog ljudi koji su "siromašni i gladni, tužni i ostavljeni, bolesni i usamljeni”.

“Voleo bih da nosim dugine boje svakog dana i da poručim ljudima da će sve biti u redu, ali dok stvari ne krenu na bolje, biću čovek u crnom”, glasi poslednji stih.

Ovom pesmom je želeo da izrazi svoj protest protiv načina na koji su bogati političari tretirali siromašne Amerikance i protiv rata u Vijetnamu.

Iako je 2003. godine preminuo od komplikacija uzrokovanih dijabetesom, mnogi smatraju da je umro od slomljenog srca.

Samo četiri meseca pre toga, preminula je njegova Džun sa kojom je proveo u braku 35 godina. Kako je više puta rekao, nije mogao da živi bez nje.

Prvi put ju je ugledao dok je bio srednjoj školi. Njegov razred je išao na ekskurziju u Nešvil, gde je Džun imala nastup sa svojom porodicom. Bend se zvao “The Carter Family”, a publika ih je smatrala “prvom porodicom kantri muzike”.

Prošlo je mnogo godina pre nego što su se 1956. upoznali u bekstejdžu dvorane “Grand Ole Opry”.

Oboje su tada bili u braku, a Džun je smatrala da je veza sa oženjenim muškarcem smrtni greh. Međutim, kada su počeli zajedno da nastupaju, ‘hemija’ između njih je bila očigledna. Sve više su se zbližavali i sve više udaljavali od svojih supružnika.

Dok je Džun pisala reči za veliki hit “Ring of Fire”, na umu su joj bili plameni jezici pakla, gde je verovala da će goreti zbog zabranjene ljubavi.

“Džun je ‘Ring of Fire’ napisala za mene. Bili smo ludo zaljubljeni i sve vreme smo zajedno nastupali. A kada bi se turneje završile, morali smo da se vratimo svojim porodicama. To je bolelo”, bio je iskren Džoni u jednom intervjuu.
 

On se napokon razveo 1966. godine, a i Džun je podnela zahtev za razvod. Međutim, Džoni je bio zavistan od lekova, amfetamina i alkohola.

Nekoliko puta je zaprosio Džun, ali mu je ona rekla da se neće udati za njega dok ne prestane da uzima drogu. Obećao joj je da će prestati.

Trinaest godina nakon što su se upoznali, Džoni je zaprosio svoju najveću ljubav na pozornici tokom zajedničkog nastupa u Ontariju.

Dok su pevali zajednički hit “Jackson”, Džoni je prekinuo pesmu i pitao Džun da li želi da se uda za njega. Ona ga je nagovarala da nastave da pevaju.

“Neću da nastavim dok mi ne odgovoriš”, rekao je Džoni. Kada je videla da je ozbiljan, rekla je kratko “Da”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Johnny Cash (@johnnycash)

Pismo koje joj je Džoni napisao za rođendan 1994. godine, kada su već uveliko bili u braku, redovno se nalazi na listama najlepših ljubavnih pisama u istoriji.

“Srećan rođendan, princezo. Starimo i navikavamo se jedno na drugo. Isto razmišljamo. Čitamo jedno drugom misli. Znamo šta želimo bez ijednog postavljenog pitanja. Ponekad malo idemo jedno drugom na živce. Ponekad možda i jedno drugo uzimamo zdravo za gotovo.

Ali kada razmišljam o svemu jasno mi je koliko sam srećan što sam život proveo s najboljom ženom koju sam ikada upoznao. Još uvek me fasciniraš i inspirišeš. Ti me činiš boljim čovekom. Ti si razlog mog postojanja. Mnogo te volim. Srećan rođendan, princezo".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Johnny Cash (@johnnycash)

Dva meseca nakon Džunine smrti, Džoni je održao jedan od svojih poslednjih nastupa, gde je publici otvorio dušu.

“Njen duh je večeras samnom. Povezani smo negde između raja i zemlje. Večeras je nakratko sišla iz raja da mi pruži snagu i da me inspiriše, kao što je oduvek radila.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Johnny Cash (@johnnycash)

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ana Bekuta o Mrkonjiću: "Svaki dan naše ljubavi..."
srce, tuga, smrt

Tuga.

28.11.2021. 18:05

Ana Bekuta o Mrkonjiću: "Svaki dan naše ljubavi..."

Pevačica Ana Bekuta, koja je bila u emotivnoj vezi sa Milutinom Mrkonjićem, objavila je na svom Instagram profilu njihovu zajedničku fotografiju, kao i poruku...
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
03.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve