Scena
14.09.2022. 10:36
Silvana Hadži-Đokić

Preporuka za čitanje

Dipak Čopra - Prorok alternativne medicine

Dipak Čopra 14.9.2022.
Izvor: EPA / NORMAN Y. LONO

Predstavljamo vam knjigu Dipaka Čopre: "Metačovek“.

Dipak Čopra je kontroverzan, ali planetarno popularan čovek koji je u sebi spojio duhovno nasleđe svojih predaka, budući rođen u Nju Delhiju – otac mu je bio sveštenik, kardiolog i poručnik u britanskoj vojsci, deda pristalica tradicionalne hinduističke medicine.

On je formiran na obe tradicije podjednako, paralelno, ujedinivši istočnjačko znanje, duhovnost, meditaciju, učenja gurua i pragmatizam Zapada, naučni pogled na svet, studije medicine. Medicinski fakultet završio je u rodnoj Indiji, a specijalizaciju iz endokrinologije u Americi.

Dipak Čopra je američki autor, lekar, filozof i javni govornik, indijskog porekla. U pitanju je jedan od najprodavanijih autora "Njujork tajmsa“, sa više od 85 knjiga, prevedenih na više od 40 jezika, što nesumnjivo svedoči o popularnosti njegovog učenja.

Često ga nazivaju pesnikom i prorokom alternativne medicine. U Americi se značenje termina kvantna medicina poistovećuje sa terminom integrativna ili holistička medicina. Činjenice radi, u ovom trenutku, na više od sto univerziteta u Americi znanja iz tradicionalne medicine postala su deo klasičnog obrazovanja.

S druge strane, Čopra je izuzetno aktivan na socijalnim mrežama. Poznat je širom sveta po svom učenju o tzv. kvantnom isceljenju, koje je često predmet kritika njegovih neistomišljenika.

U pitanju je teorija koju je predložio na početku svog javnog delovanja, a danas je mnogi fizičari prihvataju: "Promena svesnosti uzrokuje promenu biologije.“ Tako, Čopra tvrdi da, kada smo pod stresom, naglo se povećavaju nivoi adrenalina, kortizona i drugih neuropeptida, što stvara svojevrsni fiziološki haos u našem organizmu.

Infekcije su, tvrdi Čopra, povezane sa oslabljenim imunim sistemom, a on je neposredna posledica ljudske patnje; takođe, kancer ima veze sa kompromitovanim imunološkim sistemom, a on opet ima veze sa patnjom. Treba raditi na otklanjanju ljudske patnje, koja je isključivo subjektivna, da bismo došli do isceljenja.

U knjizi "Metačovek“ Čopra je više filozofski nego isceliteljski nastrojen, baveći se pitanjima čovekove egzistencije, svesnosti, subjektivnosti, postulata s one strane prostora i vremena, izvan individualne smrtnosti. Ali to je samo privid. I ovde nas, naime, uči samoisceljenju. Pojedinac, svaki u svojoj kleti, treba da prevaziđe virtuelnu realnost u kojoj živimo, shvati da smo svi delovi istog univerzuma, iste svesnosti i programa DNK, koja nas povezuje i sa precima i sa potomcima, sa kolektivom u subjektivnom sada. Ako smo izloženi patnji i bolu, treba da shvatimo da postoji i druga strana medalje – odsustvo patnje i bola. Na taj način se distanciramo od svojih emocija, negativnih i pozitivnih.

Čoprin metačovek je progresivniji od Ničeovog natčoveka. Prvi se bori za svesnost, s one strane iluzije pod upravom ega i rascepkane realnosti, drugi traga za moći, koja je apoteoza iluzije. Mi smo neizbežni deo univerzuma i kosmosa, bezuslovno, ako prevaziđemo mnogobrojne zamke ega, a Ničeov elitizam stvara egomanijake, kao sapunica zaslepljujuće balone.

Veliki pesnik kaže – vrata našeg egzistencijalnog zatvora su oduvek otvorena, samo što ignorišemo ovu činjenicu. Slepi smo i duhom i telom. Metačovek prelazi granice i izlazi iz sebe da bi sebi došao.

Čopra daje i praktične vežbe za buđenje svesnosti, isceljujućeg koncepta besmrtnosti, niz meditativnih tehnika, vizualizacija i vežbi disanja. Nadajući se da ako izleči makar jednog čitaoca, izlečio je ceo svet.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lana Bastašić: Pisanje je jedina konstanta u mom životu
Lana Bastašić

Intervju

04.01.2022. 07:05

Lana Bastašić: Pisanje je jedina konstanta u mom životu

"Riječi mi ispadaju iz usta i lijepe se po mom mantilu kao gomila čičaka“, piše na prvim stranicama romana "Uhvati zeca“ Lana Bastašić, mlada spisateljica o kojoj se ovih dana priča ne samo u Srbiji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve