Scena
02.07.2021. 15:25
R.E.

Najveći letnji bioskop

Dobri filmovi stižu na Palić

Film
Izvor: Shutterstock

Palić je i ove godine adresa za fillmofile koji će uživati u 28. izdanju Festivala evropskog filma koji se tradicionalno održava od 17. do 23. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se ove godine održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću.

Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Film "Nečista krv – greh predaka" reditelja Milutina Petrovića imaće svetsku premijeru 22. jula ove godine na Letnjoj pozornici Festivala evropskog filma Palić, a ovo ostvarenje naći će se u Glavnom takmičarskom programu festivala, gde će biti u konkurenciji za Zlatni toranj za najbolji film, Palićki toranj za najbolju režiju, kao i za Specijalnu nagradu žirija.

Ove godine na Paliću će prvi put biti organizovana radionica festivalske mreže MIOB ("Moving Images Open Borders") za blogere, vlogere i influensere. Na ovaj način FEF prati i savremene trendove u medijskom praćenju festivala, istovremeno se obraćajući novoj i mladoj publici, koja se tek upoznaje sa bogatstvom evropskog autorskog filma i jedinstvenog festivalskog iskustva.

Radionicu filmske kritike vodiće Nil Jang, selektor programa "Paralele i sudari" i "Mladi duh Evrope" na festivalu, i Bora Anđelić, doajen filmske kritike u Srbiji i nekadašnji umetnički direktor FEST-a. Kada je reč o festivalskom filmskom programu, takmičarske filmske selekcije i ove godine donose najaktuelnije evropske naslove u Glavnom takmičarskom programu, kao i najangažovanije istočnoevropske filmove u selekciji Paralele i sudari.

U oviru predfestivalskog programa koijui počinje 3.jula biće prikazani filmovi iz selekcije "Best of Europe" i "Europe 4 kids". Selekciju "Best of Europe", čine evropski filmovi koji su obeležili prethodnu godinu I publika će imati priku da vidi ostvarenja iz Rusije, Danske, Poljske, Nemačke, Švedske, Francuske i Češke.

još jedna tura
Izvor: Promo

Na repertoaru će biti "Časovi persijskog" reditelja Vadima Perelmana, "Još jedna tura" Tomasa Vinterberga, "Telo Hristovo" Jana Komase, "Berlin Aleksanderplac" Burhana Kurbanija, "O beskonačnosti" Roja Andersona, "Istina" Hirokazu Koreede i "Šarlatan" Agnješke Holand. Prateći savremene tokove u Evropi i osluškujući potrebe publike, Festival evropskog filma Palić ove godine uveo je selekciju "Europe 4 kids", u okviru koje će biti prikazano sedam filmova za decu iz Nemačke, Norveške, Češke, Belgije, Švedske, i Severne Makedonije. Publika će moći da pogleda filmove "Kućni patuljci – operacija kolačići" rediteljke Ute fon Munhov-Pol, "Kapetan Sabljozubi i magični diijamant" Razmusa A. Sivertsena, "Pat i mat – majstorske avanture" Mareka Beneša, "Moja porodica i vuk", "Bezrepi Pele" Kristijana Rajtelniusa, "Stela" Stojana Vujičića i "Viking Vik i čarobni mač" u režiji Erika Kazea.

telo hristovo
Izvor: Promo

Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta Subotica koji organizuje festival, naglasio je da organizatori festivala podržavaju ideju da se najmlađa publika okrene filmskoj umetnosti od najranijeg uzrasta I zato će u predfestivalskom programu biti prikazani evropski bioskopski hitovi za decu, a tokom centralne manifestacije biće otganizovana radionica "Kako se gleda film- mala škola bontona" i predstavljan festival Multi Most, koji se bavi filmovima čiji su autori deca. Filmski festival Palić osnovan je 1992. godine, izrastao je iz nekadašnjih malih i nepretencioznih Palićkih filmskih večeri, a od 2003. postaje Festival evropskog filma Palić okrenuvši se promovisanju stvaralaštva evropskih autora a time i mesto okupljanja najvažnijih umetnika koji oblikuju kulturnu scenu Evrope.

Festival su posetili, između ostalih, Nikita Mihalkov, Ken Louč, Roj Anderson, Ken Rasel, Brajan Koks, Teo Angelopulos, Kristi Puju, Jirži Mencl kao i najveća imena srpske i jugoslovenske kinematografije. FEF Palić je i dobitnik nagrade EFFE (u organizaciji Evropske asocijacije festivala) za najbolji evropski umetnički festival u 2017-18. godini. Organizatori istču da I ove godine, Izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije koja ne pristaje na kompromise, Festival evropskog filma Palić želi da dokaže, u skladu sa vrednostima koje više od dve decenije aktivno promoviše, da svaki pokušaj emancipacije i obnavljanja kritičke svesti ima dubokog smisla.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Neobične priče o običnim ljudima
Scena iz filma "Undine"

Leto na velikom platnu

29.06.2021. 14:06

Neobične priče o običnim ljudima

Somborski filmski festival koji se ove godine održava od 13. do 16. jula, predstaviće publici filmove sa savremeno tematikom koji se pre svega bave ličnim i porodičnim preispitivanjima.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
18°C
29.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve