Scena
11.08.2022. 19:35
R. E.

"Ketrin zvana 'Ptičica'"

Evo o čemu se radi u novom filmskom hitu, koji nam stiže ove jeseni

1
Izvor: Shutterstock

Premijera filma "Ketrin zvana 'Ptičica'" (Catherine Called Birdy) najavljena je za 23. septembar u SAD, a na striming platformi Amazon Prime Video, moći ćemo da ga pogledamo od 7. oktobra.

Zasnovan na istoimenom dečjem romanu, film prati priču o odrastanju devojčice Ketrin krajem 13. veka u Engleskoj.

Rediteljka i glumica Lina Danam, poznata po seriji "Devojke" (Girls), ispričala je za magazin "People" šta ju je navelo da se bavi ovom temom.

"Od trenutka kada sam shvatila da želim da se bavim filmom, znala sam da ću kad-tad ekranizovati ovu priču. Nakon što sam završila 'Devojke', kontaktirala sam Keren Kušman, autorku romana i otkupila prava na snimanje", kaže rediteljka.

U komediji, smeštenoj u 1290. godinu, glavnu ulogu tumači mlada Bela Remzi, koju znamo kao Lijanu Mormont iz serije "Igra prestola".

Baš kao i Lijana Mormont, devojčica Ketrin je odlučna i zrela za svoje godine. Kada otac pokuša da je uda za lokalnog bogataša, suprotstaviće se pravilima društva u kojem odrasta.

"Bila sam hrabro dete, možda zbog toga volim da igram ovakve uloge. Ono što me je privuklo liku Ketrin je to što je, po mnogo čemu, ispred svog vremena. Ona odrasta u nekoj vrsti kaveza, u koji ju je društvo smestilo i bilo mi je zanimljivo da pratim kako sazreva i uči da se izdigne iz te situacije", kaže osamnaestogodišnja Bela Remzi.

Bela Remzi 11.8.2022.
Izvor: EPA / VICKIE FLORES

Rediteljka objašnjava kako je ova priča, iako smeštena pred kraj 13. veka, veoma aktuelna i danas.

"Zanimljivo je kako film oslikava sa čime se suočavaju devojčice i žene, čak i u današnje vreme. Neprestano se borimo za pravo da same odlučujemo o svom telu. Deluje kao da su ta vremena davno prošla, ali zapravo nisu", aludira Lina Danam na nedavnu odluku Vrhovnog suda SAD o zabrani abortusa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
20°C
02.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve