Scena
12.05.2022. 23:10
R.E.

Muzej umetnosti Vojvodine

Feministička avangarda 70-ih

izložba, promo
Izvor: promo

Izložba “Feministička avangarda 70-ih. Radovi iz VERBUND KOLEKCIJE, Beč” biće postavljena od 19. maja do 21. juna 2022. godine u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Ovo je međunarodna grupna izložba koja obuhvata dela internacionalnih umetnica iz kolekcije "Verbund" od kojih će se za izložbu u Novom Sadu napraviti poseban izbor, uz segment radova umetnica iz kolekcije MSUV.

Kustoskinja izložbe “Feministička avangarda 70-ih. Radovi iz Verbund kolekcije, Beč” je dr Gabriel Šor, a izložbe “Na putu slobode” iz kolekcije MSUV je dr Sanja Kojić Mladenov.

Među umetnicama zastupljenim u Verbund kolekciji su: Dara Birnbaum, Džudi Čikago, Valie Export, Sanja Iveković, Katalin Ladik, Ana Mendieta, Orlan, Đina Pane, Sindi Šerman, Birgit Jurgensen i druge.

Katalin Ladik, iz serije POEMIM (Serija A) Novi Sad, 1978. © Katalin Ladik _ Ljubaznošću acb Gallery, Budimpešta _ VERBUND kolekcija, Beč .jpg
Izvor: promo

Istorijski, žene su prikazivane kao projekcija muških fantazija, predrasuda i odnosa. Međutim, u 1970-im se dogodila promena u načinu na koji se žene predstavljaju u umetnosti. Umetnice su počele da istražuju vizuelne prikaze sopstvenih bića kako bi stvorile alternativne poglede na ženski identitet.

Gabriel Šor je, kao direktorka kolekcije i urednica prateće monografske publikacije, istražila feminističku avangardu kako bi naglasila ulogu koju su ove umetnice imale u poslednje četiri decenije. Rezultati su radikalni, poetični, ironični, ljuti, cinični i srdačni.

Najviše od svega su iskreni, deleći kolektivnu svest koja je preispitala i odbacila ono što je ranije dominiralo, okrećući se novim načinima izražavanja u oblastima fotografije, performansa, filma i videa. Izložba i knjiga naglašavaju postignuća žena umetnica koja su ohrabrila i nadahnula one koje su se razvile na iskustvima prethodnica.

Izložba Verbund Kolekcije u Novom Sadu se proširuje izlaganjem umetničkih radova iz kolekcije MSUV, odnosno izložbom “Na putu slobode” umetnica iz geopolitičkog prostora Srbije koje svojom umetničkom praksom prelaze granice tradicionalnih medijskih i rodnih pozicija te deluju u internacionalnom kulturnom prostoru.

Izabrana dela umetnica, kao što su: Katalin Ladik, Milica Mrđa, Tanja Ostojić, Vesna Perunović, Bogdanka Poznanović, Jelena Radić, Judita Šalgo, Vesna Tokin i Milica Tomić, bave se analizom položaja ličnog identiteta u savremenoj umetničkoj praksi i društvu, istražuju procese performativnosti, dematerijalnosti, kao i transgresije granica, ideju probijanja formalnih, medijskih i prostornih okvira.

U okviru izložbe će biti održana vođenja kroz izložbu i dva prateća programa.

Veronika Drajer, Cipela sa ekserima, 1978
Izvor: promo

U petak 20. maja u 18 časova, u Kino Sali MSUV, biće održana promocija knjige Katalin Ladik "Mogu li da živim na tvom licu: romaneskna životna priča / Katalin Ladik", u izdanju Saveza Feminističkih organizacija "(Re)konekcija" iz Novog Sada.

U sredu 25. maja u 19 časova, u istom prostoru će biti predstavljena knjiga Jasmine Tumbas, "I Am Jugoslovenka! Feminist Performance Politics During and After Yugoslav Socialism” (Manchester University Press, 2022).

Partneri na projektu su Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad, VERBUND COLLECTION, Beč, Austrijski kulturni forum iz Beograda i Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022.

Pokrovitelj MSUV je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Izložbu su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Novi Sad - Gradska uprava za kulturu, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Goethe-Institut u Beogradu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Skandalozno ponašanje: Slikala se gola u nekadašnjem logoru u Jajincima
fotoaparat

Muzej žrtava genocida

10.02.2022. 20:10

Skandalozno ponašanje: Slikala se gola u nekadašnjem logoru u Jajincima

Muzej žrtava genocida izrazio je zabrinutost zbog još jednog u nizu slučajeva neprimerenog i anticivilizacijskog ponašanja pojedinih građana na stratištima, gubilištima i u neposrednoj okolini javnih spomenika posvećnih nedužno stradalima tokom Drugog svetskog rata.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
26.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve