Scena
16.07.2021. 15:14
R.E.

Više od 100 ostvarenja

Filmski festival na Paliću: Šta ne treba propustiti

Nečista krv
Izvor: Promo

Festival evropskog filma počinje 17. jula i do 23. jula publika će na Paliću i u Subotici videti više od 100 ostvarenja, a glavni takmičarski program otvoriće film "Dnevnik iz Gvantanama” reditelja Kevina MekDonalda sa dvostrukom oskarovskom Džodi Foster. 

Proslavljena glumica je u ulozi Nensi Holander, advokatice koja preuzima slučaj Mohameda Oulda Slahija (Tahar Rahim), Mauritanca koji je optužen da je angažavao teroriste koji su zabili avione u tornjeve Svetskog trgovačkog centra 11. septembra. Scenario je adaptacija Slahijevog "Guantanamo dnevnika” objavljenog 2015. godine.

Na Letnjoj pozornici svetsku premijeru 22. jula imaće film "Nečista krv – greh predaka” reditelja Milutina Petrovića. Ovo ostvarenje naći će se u Glavnom takmičarskom programu festivala, gde će biti u konkurenciji za Zlatni toranj za najbolji film, Palićki toranj za najbolju režiju, kao i za Specijalnu nagradu žirija. Film prati priču o Hadži Trifunu, uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. 

Publika  će i ove godine videti  filmova iz svih krajeva Evrope, u 11 različitih selekcija i programskih celina, a mnoga dela  imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Dobitnici ovogodišnjih nagrada “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji su glumac Aleksandar Berček u kategoriji domaćih stvaralaca i reditelj Kristijan Pecold u kategoriji inostranih stvaralaca. Slovenačka glumica Milena Zupančić prva je laureatkinja počasne “Lifke” za doprinos regionalnoj kinematografiji, a dobitnica nagrade “Underground spirit” je rumunska producentkinja Ada Solomon.

Na Paliću će ove godine prvi put biti organizovana radionica festivalske mreže MIOB (Moving Images Open Borders) za blogere, vlogere i influensere. Na ovaj način FEF prati i savremene trendove u medijskom praćenju festivala, istovremeno se obraćajući novoj i mladoj publici, koja se tek upoznaje sa širinom i bogatstvom evropskog autorskog filma. Radionicu filmske kritike vodiće Nil Jang, selektor programa “Paralele i sudari” i “Mladi duh Evrope” na festivalu, i Bora Anđelić, doajen filmske kritike u Srbiji i nekadašnji umetnički direktor FEST-a.

U okviru festivalskog filmskog programa biće predstavljeni najaktuelniji evropski naslovi u Glavnom takmičarskom programu, najangažovanije istočnoevropske filmove u selekciji "Paralele i sudari", a pre dve  godine sa velikim uspehom uvedena je i selekcija "Novi evropski dokumentarni film", koja predstavlja najbolje dokumentarce,  

Selekcija "Novi mađarski film" kao i prethodnih godina donosi najnoviju produkciju iz susedne zemlje, dok je "Mladi duh Evrope" selekcija namenjena kratkim i eksperimentalnim filmskim formama. FEF Palić svake godine predstavlja kinematografiju jedne od evropskih zemalja u okviru selekcije "Kinematografija u fokusu", kada se prikazuju filmovi najzanimljivijih autora te zemlje – ovogodišnja selekcija biće posvećena filmovima iz Slovenije.

Omaž dobitniku nagrade Underground spirit priređuje se u čast dobitnika ovog priznanja koje Festival dodeljuje za doprinos nezavisnom filmu, a u selekcij Eco dox, biće prikazani dokumentarci posvećeni temama izazova očuvanja životne sredine. 

Organizatori su najavili i izbor filmova sa Festivala Žigmond Vilmoš u Segedinu kao i selekciju EFA Shorts koju čine kratki filmovi nominovani za nagradu Evropske filmske akademije. 

Tokom 28. izdanja festivala, koji se održava u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica pored izložbi, promocija knjiga, panel diskusija i muzičkog programa, u bašti bioskopa Abazija koji će obeležiti, FEF Palić organizovaće i brojne edukativne aktivnosti nastavljajući svoju misiju kreiranja stimulativnog prostora za mlade okrenute sedmoj umetnosti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Film festival "Ravno Selo": Proglašeni najbolji filmovi
Film

Dokumentarci oduševili

05.07.2021. 16:05

Film festival "Ravno Selo": Proglašeni najbolji filmovi

Među šest filmova koji su se borili za glavnu nagradu, priznanje najboljeg na ovogodišnjem Film festivalu "Ravno Selo", odneo je "Lihvar", po scenariju Strahinje Madžarevića, a u režiji Nemanje Ćeranića, dok je najbolji režiser Lili Horvat za mađarski film "Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme".
Close
Vremenska prognoza
light rain
21°C
27.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve