Scena
05.07.2021. 16:05
R.E.

Dokumentarci oduševili

Film festival "Ravno Selo": Proglašeni najbolji filmovi

Film
Izvor: Shutterstock

Među šest filmova koji su se borili za glavnu nagradu, priznanje najboljeg na ovogodišnjem Film festivalu "Ravno Selo", odneo je "Lihvar", po scenariju Strahinje Madžarevića, a u režiji Nemanje Ćeranića, dok je najbolji režiser Lili Horvat za mađarski film "Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme".

"Jeste bio težak zadatak. U pitanju su bile nijanse. Na kraju je odlučilo to što je "Lihvar" kompletno delo, sa svim svojim umetničkim stavkama perfektan, potpuno je savršen, nismo mu našli slabu tačku, tako da je zaslužio da bude najbolji film, dok Lili Horvat, kao autorka filma koji je dobio najbolju režiju, poseduje izvesna sredstva rediteljska koja su neverovatno inovativna, interesantna i sveža I to je odlučilo da ona dobije ovu nagradu", rekla je članica žirija Stanislava Koprivica.

Publika je kao najbolji film izabrala "Jedini izlaz", Darka Nikolića sa Anđelkom Prpić u glavnoj ulozi, kojim je festival i zatvoren.

Osnivač festivala Lazar Ristovski istakao je da su utisci i ove godine samo pozitivni, te ponovio da sutra počinje zidanje Doma kulture u Ravnom Selu, zbog čega je, između ostalog, ovaj festival i osnovan pre pet godina.

"Uspeli smo da dođemo do toga da započnemo izgradnju Doma kulture koji je izgoreo, a za ovo vreme je festival rastao, mnogo je novih filmova, programa, sve je više publike, svake noći dođe 2.000 ljudi da gleda filmove i to nam daje opravdanje za sve što radimo. Kada govorimo o decentralizaciji kulture, mislim da ovim pokazujemo da je to moguće", naglasio je Ristovski.

Ovogodišnje filmove ocenio je kao izuzetne, te istakao da je oduševljen ostvarenjima koja su prikazana u novoj kategoriji "Kratki dokumentarni film".

U okviru programa "Selom kruže filmske priče", kroz koji su u četiri dana nastajali kratki filmovi upravo u Ravnom Selu, specijalno priznanje i poziv da bude deo festivala sledeće godine dobio je film "Nada".

U kategoriji studentskog filma, glavna nagrada otišla je filmu "Sve je dobro" Ružice Anje Tadić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dobri filmovi stižu na Palić
Film

Najveći letnji bioskop

02.07.2021. 15:25

Dobri filmovi stižu na Palić

Palić je i ove godine adresa za fillmofile koji će uživati u 28. izdanju Festivala evropskog filma koji se tradicionalno održava od 17. do 23. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se ove godine održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
23°C
01.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve