Scena
26.06.2021. 09:05
Silvana Hadži-Đokić

Preporuka za čitanje

Hiperbola bola

Nik Kejv
Izvor: EPA/ Olafur Steinar Gestsson

Predstavljamo vam roman Nika Kejva: „I magarica ugleda anđela“, prevodilac: Goran Sinadinović; izdavač: Arete

Nik Kejv – pesnik, pisac, kompozitor, scenarista, rođen 1957. u gradiću Voraknebilu u dalekoj Australiji, još od srednjoškolskog doba, skoro pola veka ispoveda publici kroz muziku, film i književnost najmračnije i najdublje tajne svoje fascinantne ličnosti.

Nemerljiv je i broj filmova i serija za koje je napisao muziku – „Ubistvo Džesija Džejmsa“, „Put“, „Nebo nad Berlinom“, „Daleko od ljudi“, kao i za holivudske blokbastere – „Betmen zauvek“ ili „Hari Poter i relikvije smrti“.

Nik Kejv je autor i dva odlična romana: „I magarica ugleda anđela“ i „Smrt Zeke Manroa“.

Spoj oca učitelja, zaljubljenog u književnost, i majke bibliotekarke, okružen braćom i sestrom, živeo je otvorenog uma u srećnoj porodici. U devetnaestoj godini mu u saobraćajnoj nesreći gine otac, što ruši, razara Kejvov idiličan svet. Studije umetnosti svojevremeno napušta zbog muzike, kojoj intuitivno daje prednost.

Muzički albumi opisuju njegove životne cikluse, od nastanka kontroverznog srednjoškolskog benda „The Birthday Party“ do danas, a zbog ispovednog tona oni su i njegova najpouzdanija autobiografija. Ima ih preko dvadeset od kojih najviše sa bendom „The Bad Seeds“.

Od očeve pogibije i prvih profesionalnih koraka, dvadeset narednih godina zavisnik je od heroina i alkohola, a od 1999, ubrzo nakon procesa odvikavanja upoznaje svoju sadašnju suprugu, Suzi Bik, britansku manekenku, koja mu rađa blizance – Artura i Erla.

Svestrani umetnik, u svom stvaralaštvu toliko blizak božanskom, doživeo je još jednu porodičnu tragediju. Naime, 2015. Artur, jedan od blizanaca, nakon fatalnog konzumiranja LSD-a prvi put, pao je sa litice i poginuo.

Ugrušak u bajci

Preporuka za čitanje

Karl Uve Knausgor

Preporuka za čitanje

13.06.2021. 18:35

Ugrušak u bajci

Roman „I magarica ugleda anđela“ bavi se nastankom i održanjem novijeg hrišćanskog kulta, kojih je toliko mnogo širom Amerike, obećane zemlje ispunjene sektama kao lampe uljem. Svima njima osnova je u biblijskoj matrici, a eshatologija je različita.

U zajednici Jukolita rasplet se odvija ubrzano, te u malo dana i godina sažima vratolomno pet hiljada godina starozavetne i novozavetne istorije. Ona je eksplozivna, varniči, nabijena emocijama, patnjom, smradom, ranama i prosvetljenjima.

Osnivači sekte su dva brata – jedan je prorok, drugi profiter. Ovim dvema rečima se u engleskom jeziku može igrati.

Vidimo proroka, atentat na njega, bezimenog snajperistu, a možemo opipati patrijarha, propovednika, hroničara, mutavca, kurvu vavilonsku... Doživeti kamenovanje bludnice, potop koji ne prestaje nakon njenog svirepog ubistva, sve dok plod njene utrobe ne bude rođen i prihvaćen od strane zajednice, kao dete koje je zaustavilo kišu. Dar proroštva.

Imamo progonitelje, stanovnike američke nedođije, alkoholnu brlju na bazi čiste hemije pod nazivom „Beli Isus“, od koje se mogu otegnuti papci, žene puritanke, kučke i krmače...

Imamo magaricu koja vidi anđela. Što je najvažnije, gledamo u devicu obučenu u belo koja miriše na lavandu, čiji su uvojci zlatni, a imamo i Hrista, gluvonemog mladića koji smrdi, namazan govnima i prekriven masnicama, izboden trnom i otrovnim bršljanom. Progonjen od ljudi, silovan, ismejan, nevoljen i neshvaćen.

Rođen je da bude žrtvovan, kako je prorok Jukolita i obznanio pripremajući sledbenike za Drugi dolazak mesije. Zato i on, jagnje, čuje božiji glas koji sledi.

Ali, kako će ga ljudi prepoznati? Njega Hrista, kada im ponovo dođe? Jer čula su im rastočena, otupela i zakržljala, kao ljudski rep, slepo crevo ili šesto čulo. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Od toponima do roda
Knjige

Preporuka za čitanje

30.05.2021. 20:15

Od toponima do roda

Predstavljamo vam roman Saše Stanišića: „Porijeklo“, prevodilac: Anda Bukvić Pažin; izdavač: Booka
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
23.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve