Scena
03.11.2022. 14:35
Lena Munitlak

Izneverena očekivanja

"Hokus pokus 2“: Gledali smo nastavak kultnog filma

Veštice
Izvor: Shutterstock

Krajem septembra u bioskope i na "Dizni plus“ platformu stigao je dugoočekivani nastavak kultnog "Dizni“ klasika "Hokus pokus“.

Oni koji su jedva čekali nastavak uglavnom su oni koji su bili deca kada je prvi film izašao 1993. godine. Međutim, čini se da se film suočava sa čestim problemom među nastavcima kultnih klasika, koji gotovo nikada ne uspevaju da opravdaju očekivanja publike.

"Hokus pokus 2“ stiže uz veliki povratak fantastične i talentovane trojke Beti Midler, Sare Džesike Parker i Kejti Nadžimi. Njihov opušten, još uvek zabavan odnos i dobra hemija pred kamerama ostali su jednako fascinantni gotovo tri decenije nakon premijere originalnog filma.

Priča prati tri sestre veštice, Vini, Saru i Meri Sanderson, koje žive u gradiću Salem, fantastičnom mestu punom magije i čarolija. Od trenutka kada se sestre pojave gledaoci su uvučeni u zanimljivu priču o njihovim ludorijama i upornim i besramnim pokušajima da ostvare svoje glavne želje – besmrtnost i večnu mladost. Baš kao strašne veštice iz dečjih priča, one svoj cilj pokušavaju da ostvare proždiranjem male dece iz gradića u kojem žive.

Tri sestre zajedno zastrašuju stanovnike Salema, bacaju čarolije, lete na metlama, ali i modernim robotskim usisivačima, plešu i pevaju, sve sa dodatnom komedijom parodije stila govora iz viktorijanskog doba. Nema sumnje da je njihova dinamika ono što ovaj film čini pravom uživancijom za gledanje.

Film počinje pričom o poreklu sestara, još u 17. veku, i govori o tome kako su otkrile svoje moći. Nakon toga, gledaoci se slikom vraćaju u moderni Salem, gde upoznaju tri tinejdžerke – Beku, Izi i Kesi – koje su nekada bile nerazdvojne prijateljice zainteresovane za magiju, ali koje se sada bore sa pojedinačnim životnim turbulencijama koje taj period života donosi.

Njih tri se dogovaraju da provedu Noć veštica zajedno i tada slučajno vraćaju sestre Sanderson u život, tako što zapale magičnu sveću crnog plamena. Ono što proizilazi iz ovog incidenta je borba dva veštičja korena, u paketu sa sve magijom, muzikom i opštim haosom Noći veštica.

Iako je zanimljiv i nostalgičan, ovom nastavku nedostaje ona stara opuštena atmosfera koja je zapravo bila najmagičniji sastojak u prvom filmu. Glumci su sjajni u svojim ulogama. Pored tri glavne glumice, moraju se pohvaliti i tinejdžeri koji su se odlično snašli pred kamerama. Međutim, čini se da je u građenju njihovih likova nešto nedostajalo. Njihove lične životne priče ili izostaju ili su zanemarene i spomenute samo u prolazu, što njihove ciljeve i motivaciju čini težim za razumevanje.

Još jedna kritika koja se često ponavlja tiče se dobro poznatog crnog humora iz prvog filma, kojeg u nastavku gotovo da nema. "Dizni“ i producenti filma optuženi su da su "isprali“ duh "Hokus pokusa“ da bi napravili politički korektan i neuvredljiv film koji se ne čini autentičnim.

Magija koju likovi u filmu koriste takođe deluje nepromišljeno i pada u drugi plan. Originalni film imao je jasnija pravila magije i ograničenja iste, u nastavku je ona samo način da se likovi izbave iz situacija u kojima se nalaze. Među velikim delom publike ovo je jedna od glavnih kritika jer je kompleksnost magije iz prvog filma bila ono što ga je činilo posebnim.

Film počinje otkrivanjem porekla sestara Sanderson, a kraj filma nastoji da ih humanizuje i učini ih dopadljivim. Međutim, njihova besramnost i zloba je ono što ih je činilo favoritima među svim kultnim filmovima o Noći veštica pa mnogi smatraju da je ovaj pokušaj bio uzaludan i dodatno razvodnio priču koja je već tanka.

Osim kritika ljubitelja prvog filma, stigle su i kritike sa neočekivane strane, od konzervativnih hrišćanskih majki. Čini se da su se neke od njih previše fokusirale na kultni deo kultnog klasika.

U proteklih nekoliko godina više puta se desilo da premijeru animiranih ili igranih filmova kompanija poput "Diznija“ prate segmenti na konzervativnim medijima koji te filmove obeležavaju kao ključ za propast čovečanstva i oslobađanje đavola na Zemlji.

Budući da se Noć veštica približava, a broj preobraženih hrišćana u Sjedinjenim Državama je sve veći, svake nedelje javlja se makar jedna satanska panika u medijima. To je prosto postao očekivan deo sedmičnog medijskog rasporeda.

Što se tiče filma "Hokus pokus 2“, kolovođa panike je Džejmi Guč, koja je na svom fejsbuk profilu objavila razloge i detaljno objasnila zašto roditelji treba da zabrane svojoj deci da gledaju ovakve filmove. Gučova tvrdi da ovaj film u suštini donosi zle duhove u vaš dom i poziva ljude, pre svega roditelje, da se zapitaju da li je "um vaše dece dovoljno jak da se suprotstavi hipnotizirajućem i očaravajućem transu koji dolazi sa ekrana“.

Nakon ovog bogomdanog otkrića na Fejsbuku kontaktirali su je teksaski mediji, pri čemu je Džejmi Guč svoje propovedanje ubacila u šestu brzinu i propratila svoju izjavu suzama. Nastavila je da upozorava roditelje da ne daju deci da gledaju "Diznijev“ film kako ne bi oslobodili pakao na Zemlji.

Osim toga, objasnila je da ona i njena deca ne učestvuju u tradiciji obeležavanja Noći veštica jer, kako kaže, "Ne želim da svoju decu izlažem mračnim silama“. Logično.

Kritičari se uglavnom slažu da je film zanimljiv i makar delimično opravdava nostalgična iščekivanja. Gluma je na odličnom nivou, čak iako priča nije baš najbolje konstruisana. Bilo da se odučite da zamračite sobu i napravite maraton prvog i drugog dela veštičje priče ove Noći veštica ili se plašite da će iz vašeg ekrana izaći demoni i đavo lično, "Hokus pokus 2“ je dostupan na platformi "Dizni plus“.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Gledali smo nov Netflix hit: Kako je nastao "Spotify"
Spotifaj, Spotify

"The Playlist“

28.10.2022. 15:20

Gledali smo nov Netflix hit: Kako je nastao "Spotify"

Posle ogromnog uspeha filma "The Social Network“, striming platforme sve više naginju sadržajima koji se bave nastankom velikih tehnoloških kompanija koje su danas sastavni deo svakodnevnog života. Mnogi od njih, ipak, upadaju u zamku kopiranja tematike i elemenata koji su protkani kroz priču o Fejsbuku i njegovom nastanku.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve