Scena
19.05.2021. 07:05
Tanjug

Beogradski enformel

Izložba koju ne bi trebalo propustiti

Izložba, muzej
Izvor: Shutterstock

Izložba "Beogradski enformel", koja će do 15. juna trajati u Modernoj galeriji Beograd na Doćolu, okupila je na jednom mestu kapitalna dela najvažnijih predstavnika ovog pravca

Slikari Miodrag Mića Popović, Vera Božičković-Popović, Lazar Vozarević, Zoran Pavlović, Živojin Žika Turinski, Branislav Branko Protić, Vladislav Šilja Todorović i Branko Filipović Filo, zajedno sa Lazarom Trifunovićem - kritičarem koji je promovisao beogradski enformel, bili su kreatori poetike i ideologije enformela i činili jezgro beogradskog pokreta.

Pored izložbe, biće upriličena promocija knjige "Polemički konteksti Beogradskog enformela" autorke dr Vesne Kruljac, u izdanju fondacije Vujičić kolekcije.

Beogradski enformel predstavlja jednu od prvih "poetika pobune" vezanih za egzistencijalistički nemir i pesimizam, u kojoj se sumnja u postojeći poredak stvari i sistem vrednosti manifestovala u radikalnom obliku antislike. U istoriji srpske umetnosti vezujemo ga za kraj pedesetih i šezdesete godine 20. veka.

Reč je o apstrakciji zasnovanoj na istraživanjima materije i tehnološkim eksperimentima, tj. primeni materijala koji nisu tipično slikarski i nekonvencionalnih operativnih postupaka.

Budući da je apstraktan vizuelni iskaz već postojao u umetnosti, ono što je u enformelu bilo inovativno je upravo pozicioniranje dela izvan konvenciocionalnih kategorija slike i sadržaja, odnosno njegovo prevođenje u medijski ambivalentnu i polisemičnu strukturu (znak, simbol, ideogram).

"Reč je o neformalnoj grupi umetnika iz dve uzastopne generacije, koji su stvarali, mislili i delovali u istim idejnim i umetničkim koordinatama, podstaknuti egzistencijalističkim svetonazorom, zbivanjima na evropskoj umetničkoj sceni posle 1945. i aktuelnim prilikama u lokalnom sociokulturnom kontekstu", izjavila je dr Vesna Kruljac, autor knjige "Polemički konteksti Beogradskog enformela".

Sa ovim pokretom umetničko delo prestaje da bude estetski predmet i postaje indikator određenog načina mišljenja i ponašanja umetnika, specifična vrsta vizuelnog iskaza koja razotkriva buntovni mentalitet i kritičku svest svog autora, rekla je Kruljac.

Iložba se dešava gotovo 60 godina posle prve izložbe Enformel - mladi slikari Beograda, koju je 1962. godine u Galeriji Kulturnog centra organizovao Lazar Trifunović, likovni kritičar koji je najzaslužniji za prepoznavanje beogradskog enformela i grupe beogradskih umetnika enformelne orijentacije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Konačno izložba na Sajmu
Sajam

Sajam hortikulture

13.05.2021. 16:05

Konačno izložba na Sajmu

Na Beogradskom sajmu će od 20. do 23. maja biti održan Međunarodni sajam Hortikulture - Beoplantfair "Bašta u srcu grada".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
14.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve