Scena
24.09.2022. 15:30
Lena Munitlak

Serija "The Patient“

Kad serijski ubica ode na psihoterapiju...

Ubica
Izvor: Shutterstock

Nova mini-serija "The Patient“ stigla je na platformu "Hulu“ krajem avgusta, a u kratkom roku osvojila je srca publike, sa 87 odsto pozitivnih ocena na "Rotten Tomatoes“-u. Prati priču psihoterapeuta Alana Štrausa (Stiv Karel), koji prima novog pacijenta u svoju praksu, Sema Fortnera (Donal Glison), nakon čega se njegov život potpuno okreće naglavačke.

Iako su mnogi navikli da Stiva Karela gledaju u komičnim ostvarenjima, ovaj glumac se jednako dobro snalazi u ozbiljnim ulogama.

U ovom psihološkom trileru upoznajemo Alana Štrausa, psihoterapeuta, kome je život dovoljno težak – žena mu je preminula, a sa sinom nema kontakt. Njegovu tihu svakodnevicu prekida novi pacijent, koji se prvo predstavlja kao Džin, mladić koji ima probleme koji su posledica lošeg odnosa sa ocem. On traži pomoć u kontrolisanju nekih nespecifičnih impulsa, ali kada se čini da sesije ne prave pomak u njegovom mentalnom stanju, pacijent otima doktora. U zabačenoj kući gde živi, pacijent otkriva svoj pravi identitet, zove se Sem i serijski je ubica, koji se bori sa željom da ubije ponovo.

Ono što ovaj psihološki triler čini drugačijim je što se razvoj priče i likova više fokusira na terapeuta, a ne na serijskog ubicu koji ga je oteo i zatočio u svojoj kući. U priči postoji određena količina smirenosti, koja se ne zasniva na impulsivnim odlukama psihološki nestabilnog lika serijskog ubice. Svakako, oseća se napetost i opasnost u određenim situacijama, ali ne navodi gledaoca da oseti stres i paniku koju Alan oseća dok je u zatočeništvu.

Situacija je predstavljena na pomalo ekscentričan način, koji se više fokusira na apsurdnost događaja nego na opasnost koju predstavlja za likove. Kroz radnju se provlači i odličan balans crnog humora i ozbiljne tematike. Format epizoda od po pola sata je znatno doprineo tom balansu, jer da su epizode duže, postalo bi naporno pratiti emocionalno talasanje glavnih likova.

Glavni glumci su se u svojim ulogama snašli odlično, a posebno Donal Glison, koji igra neuravnoteženog, ali istovremeno proračunatog serijskog ubicu na sasvim ubedljiv način, bez preterane dramatizacije i zalaženja u stereotipe.

Donal Glison
Izvor: ShutterstockDonal Glison

Sem nije tipičan serijski ubica kakve često gledamo u filmovima ili na TV-u. Serija uspeva da pokaže njegove pomalo čudne karakteristike, koje na prvi pogled ne odgovaraju tipičnoj slici serijskog ubice. On traži pomoć psihijatra, ali istovremeno ima jak nagon za ubistvom i u tom unutrašnjem sporu odlučuje da otme terapeuta i zadrži ga samo za sebe, dok ne reši problem koji ima.

Ako Sem ne dostigne ovaj cilj, čini se vrlo verovatnim da bi Alan bio njegova sledeća žrtva, a ova mogućnost je sveprisutna kroz radnju kao tajna, koju naslućuju oba glavna lika.

Većina tenzije u seriji prirodno potiče od Alanove nesigurnosti u to da li će živ izaći iz ove bizarne životne situacije, koja je potpuno suprotstavljena mirnom i profesionalnom načinu kojim pristupa razgovorima sa svojim otmičarem i pacijentom.

Stiv Karel kroz lik Alana prikazuje ranjivost čoveka koji se bori sa žalošću za preminulom suprugom i tugom što nema kontakt sa sinom. On pokušava da nadmudri svog otmičara, uprkos lošem mentalnom stanju i jednog i drugog lika. Karel se odlično snalazi u rukovanju komedijom i tragedijom i plete ih na savršen način kroz lik psihoterapeuta u jednoj od najbizarnijih mogućih životnih situacija.

Stiv Karel
Izvor: ShutterstockStiv Karel

Ovo nije serija koja se upušta u nijanse i sitnice onoga što čini serijskog ubicu. Ne nastoji da opiše kliničku sliku i da analizira porive serijskog ubice i da ga objasni ili opravda publici.

Ova serija prkosi očekivanjima time što na nenapadan način predstavlja kompletan apsurd. U kombinaciji sa vrsnom glumom Stiva Karela i Donala Glisona kreativni tim je stvorio seriju tokom čijeg gledanja nećete osetiti nelagodnost ili dosadu, ali ostaje uznemirujuća na sasvim poseban i do sada na ekranima neviđen način.

Kada se kaže psihološka drama, obično mislimo na one sadržaje koji nas ostave na ivici kauča, sa ubrzanim pulsom i strahom od toga šta će se likovima sledeće desiti. Ova serija, s druge strane, psihološki aspekt serije shvata na potpuno drugačiji način. Kroz razvoj likova, bez većih šokova ili kliše poteza, ona vuče gledaoca dalje u priču o ovoj apsurdnoj vezi dva mentalno nestabilna čoveka.

Serija na potpuno drugačiji način predstavlja dobro poznat profil uznemirenog serijskog ubice. Radnja se, međutim, ne fokusira na to gde će glavni likovi na kraju završiti, već na to kako se njihove psihe razvijaju tokom ovog bizarnog perioda.

"The Patient“ se svojim netradicionalnim pristupom naraciji direktno suprotstavlja drugim blokbasterski orijentisanim serijama koje se trenutno prikazuju. "The Patient“, bez obzira na inovativni prikaz ljudskih odnosa, ostaje rezervisan, intiman i uznemirujuć tačno onoliko koliko je potrebno za ugođaj gledanja.

Veliki deo serije predstavljen je u vidu dijaloga, odlične igre mačke i miša između dva genijalna glumca i njihovih kompleksnih likova. Većina scena odigrava se u poluzavršenom podrumskom prostoru Semove kuće u šumi, koji daje odličnu pozadinu i dodaje napetoj atmosferi radnje.

Serija je kao stvorena za bindžovanje, a do sada je objavljeno osam od deset epizoda. Kratak format epizode dozvoljava maratonsko bindžovanje sveg sadržaja odjednom, ali i postepeno gledanje onima kojima je život zauzet ili imaju pametnija posla.

Na prvi pogled "The Patient“ je triler o osobi koja se nalazi u zatočeništvu i ima zadatak da svog otmičara izleči od svih mentalnih problema. Ipak, na dubljem nivou, radi se o priči o iskupljenju i opraštanju, pronalaženju empatije, tamo gde se čini da je ne može biti, kao i priznavanju sopstvenih grešaka i slepih tačaka. Radi se i o traženju pravde, a potom i shvatanju da ona ne dolazi uvek, bar ne u obliku koji očekujemo ili priželjkujemo.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Gordan Matić: Kinematografija je industrija odbijenih
Maja Medić

Intervju

06.08.2022. 12:40

Gordan Matić: Kinematografija je industrija odbijenih

Nedavna objava uglednog američkog magazina "Varajeti" u kojoj se navode podaci o stanju evropske kinematografije otkako je proglašena pandemija virusa korona zavredela je pažnju ovdašnje stručne, ali i šire javnosti.
Close
Vremenska prognoza
mist
1°C
09.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve