Scena
14.10.2022. 20:05
R.E.

"Končić u čvor"

Knjiga kojoj ćemo se vraćati, koju ćemo drugima preporučivati

Čitanje, knjiga 24.8.2021.
Izvor: Shutterstock

"Knjiga je dobra zato što govori o dobrim ljudima, a ako i ima nekoga ko nije dobar on je tu epizodista kako bi se istakla dobrota onih drugih koji su uticali na moje sazrevanje”, kaže autor knjige "Končić u čvor", Dejan A. Milić, koja je nedavno predstavljena u Beogradu. Knjiga je dobila naziv po istoimenoj priči, a po rečima autora to je okosnica njegovog poimanja života.

"Končić u čvor" je knjiga u izdanju Narodne biblioteke Sveti Sava iz Aranđelovca kratke proze, a predstavlja nepretenciozno i pitko štivo, ispričano u dahu, skoro ispovedno. To su priče iznikle iz svakodnevnih zgoda i nezgoda autora. 

"To je jedna od onih knjiga koje su vredne zbog toga što ćete ih davati dalje na čitanje, što ćete im se vraćati i što ima neskrivene emocije. Dejan deli svoje utiske, svoje emocije, svoje doživljaje, svoju porodicu, unutrašnjost sa čitaocima. Knjiga je jako vredno svedočanstvo o jednom periodu u kome je on sazrevao, razvijao se profesionalno do ovog našeg čudnog vremena, kada smo zaboravili šta je bilo pre korone i kada nam korona pravi presek u životu. Odgovorno tvrdim da su sve priče jako vredne sa stanovišta socijalnog konteksta”, rekla je za knjigu "Končić u čvor" dr Suzana Tričković Pavlović, sociološkinja i spisateljica.

1
Izvor: Privatna arhiva

Sa njom se slaže i novinar "Politike", književnik Borko Gvozdenović, koji je u svojoj kritici knjige napisao je da je "zbog veštog i minucioznog portretisanja ljudi koje je sretao i koje sreće, i života sa kojim se rve, zbog zadivljujućeg kolorita ponuđenih slika, iskrene emocije i zdravog odnosa i prema prijateljima i prema onima drugima, a naročito usled retkog poštenja pripovedača da pred čitaocima i spostvenu kožu ’izvrne naopačke’“ zbirka priča "Končić u čvor" dobila njegovu najvišu ocenu.

"Reč je o knjizi koja je napisana tako da ljudima koji dolaze u Srbiju može da pomogne da zavole Srbe, ili da ih barem bolje razumeju", rekao je predstavljajući knjigu književnik Miloš Latinović, upravnik Bitef teatra.

1
Izvor: Promo

Dr Nemanja Dević, istoričar i pisac, istakao je mane i vrline "Končića u čvor": "Ova knjiga, kao i svaka druga, je riznica životne mudrosti, ima jednu veliku manu: kada je jednom otvorite, ne možete da prestanete da ’čeprkate’ po njoj. I jednu veliku prednost: njen sadržaj je tako pitak da joj se uvek možete vratiti".

Dejan A. Milić (Pirot, 1972), magistar je prava i predavač retorike na Pravnom fakultetu Univerziteta Union u Beogradu. Kao student bio je višestruki pobednik takmičenja u govorništvu koja se održavaju na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je 1995. poneo titulu najboljeg među najboljim govornicima. 

Autor je četiri monografije - "Politička beseda moderne Srbije", "Srpski politički govor modernog doba", "O nespojivosti funkcija i sukobu interesa", "Primenjena retorika (koautor), kao i knjiga - "Ugrizao sam mesec", "Noć duga godinu dana  - vinkovački ratni igrokaz 1990/1991", "Dva cvancika  - kolumne iz Danasa"

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rumena Bužarovska - spisateljica zbog koje nastaje gužva u knjižari
rumena bužarovksa

Intervju

13.03.2022. 14:05

Rumena Bužarovska - spisateljica zbog koje nastaje gužva u knjižari

Danas gotovo nestvarno zvuči da su sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka u našoj državi pesnici bili među najpopularnijim javnim ličnostima. Matija Bećković, Mika Antić, Desanka Maksimović, Mira Alečković... Da je to moguće i danas, u eri interneta, kompjutera, TikTok-a, dokazala je Rumena Bužarovska.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve