Scena
03.04.2024. 21:10
Silvana Hadži-Đokić

Preporuka za čitanje

Proizvodnja optimizma

Knjiga, čitanje knjige
Izvor: Shutterstock

Puno ime autorke Mamen Sančes je Marija del Karmen Sančes Peres, rođena u Madridu 1971. godine.

Ona je španska književnica, novinarka i zamenica direktora španskog izdanja magazina “Hello“, koji je u vlasništvu njene porodice već tri generacije. Studirala je informatiku u Madridu, francusku književnost na Sorboni i englesku na Oksfordu, a doktorirala na istoriji i književnosti. Do sada je objavila jedanaest knjiga, za decu i odrasle, a roman “Sreća je piti čaj s tobom“ premašio je tiraž od 150.000 prodatih primeraka u Španiji.

U romanu Mamen Sančes “Sreća je piti čaj sa tobom“ Atikus Kraftsmen, britanski dendi, naslednik stare uspešne internacionalne izdavačke kuće, po nalogu svog oca putuje u Španiju da onde, zaposlenima u njihovom književnom časopisu, uruči otkaze jer proizvode gubitke. Slučajno ili ne, u Madridu je zaposleno pet različitih žena, pomalo tipski opisanih, ali beskrajno simpatičnih, koje strahuju od najgoreg – gubitka posla. Britanski poslodavac i naslednik čuvene izdavačke kuće dolazi u Madrid i u redakciju tog književnog časopisa nameren sutradan, kada prouči dostavljenu dokumentaciju, da im uruči otkaze. Ništa lakše. Međutim, sutradan on volšebno nestaje, ne na nekoliko dana, nema ga mesecima. Žene su i dalje zaposlene. Pola godine kasnije, pod stresom piju mnogo sedativa, koktele valijuma, kao i Atikusova majka, kako bi preživele “život“.

Njegov otac pokušava da vodi istragu o nestanku svog sina iz Londona, ali ga Skotland jard savetuje da njegov nestanak prijavi španskoj policiji, kako bi dobijao informacije iz prve ruke. Velikom izdavaču je veća briga kako da saopšti svojoj ženi da joj je sin nestao, nego činjenica njegovog nestanka.

Od Dantea do Šopena

Preporuka za čitanje

Knjige, Knjiga, Čitanje, Čitanje knjige

Preporuka za čitanje

27.03.2024. 19:15

Od Dantea do Šopena

Sada na scenu stupa policijski inspektor oko čijeg se ugleda i radnog mesta uhvatila paučina. Njegova istraga je antidetektivska, Šerlok Holms bi je se stideo, u nekim trenucima daleko od profesionalne, poludiletantska. Međutim, iako nalik pijanoj kokoški, on nekako, neobjašnjivim blagoslovom sa samih nebesa, privodi istragu kraju i hapsi počinioce.

Otac i majka nestalog Atikusa Kraftsmena dolaze u vrelu Španiju, namereni da pronađu svog sina živog ili mrtvog. Inspektor Mančego, kao i pokoja zaposlena književnog madridskog časopisa gubitaša, iako im je vlasnik proslavljene britanske izdavačke kuće prilikom svog dolaska uručio otkaze, ne žele da budu beskorisni ili zamenjeni drugim opcijama, već srčano pomažu u istrazi i zabrinutim roditeljima. Jer, nada o zaposlenosti umire poslednja.

Iako se radi o ozbiljnim krivičnim delima, prekršajima i zaverama, ne očekujte tvrdokornu akciju, ranjavanja, reke krvi, zločine, pucanje kostiju, težinu lanaca. Biće mnogo galame, dečje vriske, možda sočnih šamara, slučajnih padova, preljuba, razvoda, gitara i flamenka. Ovo je vreli, osunčani roman koji govori o životu pozitivno, komično i optimistično, čak i kada su stvari ozbiljne ili komplikovane, koji će vas ne samo nasmejati, već i podsetiti da postoje strasti, ljubav do smrti ili ljubav na prvi pogled, kako u Madridu tako i u Andaluziji.

Čitajući ovaj roman, ispunjen humorom i pozitivnim životnim vrednostima bez obzira na to da li je reakcija na teške ili lagodne događaje u pitanju, lako ćete se opustiti i lakonski prihvatiti takvu životnu filozofiju. Teškoće i crnilo će proći, bez obzira na to da li ćemo kukati ili smejati se, poručuje nam Maman Sančes. Ali, to nije kraj. On je maestralan i morate ga pročitati.

Orfej

Preporuka za čitanje

knjige

Preporuka za čitanje

08.03.2024. 22:10

Orfej

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve