Scena
20.03.2024. 21:00
Silvana Hadži-Đokić

Preporuka za čitanje

Filozofsko-teološki triler

Čitanje knjige, knjiga, čitanje
Izvor: Shutterstock

Vukašin Milićević rođen je u Beogradu 1982. On je teolog koji se bavi istorijom hrišćanske doktrine i političke filozofije, kao i mestom tradicionalne religije u savremenom balkanskom kontekstu.

Radi kao docent na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu.

Vukašina Milićevića je pre četiri godine tadašnji patrijarh SPC Irinej, nakon gostovanja u emisiji “Utisak nedelje“, suspendovao sa svešteničkih dužnosti i zabranio mu pojavljivanje u javnosti zbog “verbalnog delikta“ i oglušivanja o njegovu odredbu da “svako ko nosi mantiju ne može bez njegovog odobrenja u medije“. Spada u grupu profesora Bogoslovskog fakulteta: Perišić, Kubat, Sando kojima se zbog njihovih stavova sudilo na Sinodu SPC bez njihovog znanja i učešća, te elementarne šanse da se od iracionalnih ili racionalnih optužbi brane, sa željom da se izbace sa matičnog fakulteta, koji je u nadležnosti ove institucije. Kao da zabrana javnog govora i suspenzija sveštenog čina nije bila dovoljna.

Dosad je objavljivao isključivo publicističke i tekstove akademske provenijencije. “Vaskrsenje“ je njegov prvi roman.

Nadam se da će mu književnost doneti mogućnost da se izrazi slobodno, bez zadrške i hijerarhije, jer je umetnost polje slobode. Roman “Vaskrsenje“ je zbog svoje briljantnosti obećanje ili, ako hoćete, zalog svih sledećih njegovih romana.

Vukašinov prvenac nije idejni pandan Tolstojevom istoimenom delu, nakon kojeg je veliki pisac ekskomuniciran iz RPC. Ne priča o pokajanju i iskupljenju. Mada govori o grehu, individualnom i kolektivnom. Nadajmo se da neće inspirisati novu hajku na modernog i iskrenog bogotražitelja, bogoslova par ekselans, ovde bih podsetila, duhovnog sina i brata pokojnog oca Radovana Bigovića. On govori o elementarnom ljudskom pravu ne samo na slobodu izbora sopstvene vere, već i poštovanja tuđe slobode izbora i njegove vere, pitajući se otkad je to vera postala negativna i isključiva, pa svoje postojanje uslovljava uništenjem druge.

Milićevićevo “Vaskrsenje“ je nešto sasvim drugo od Tolstojevog. Ono je delić jevanđelja u blatu naših mitomanija, nacionalizama, ratova i vlastoljublja. U našem podneblju i kontekstu. A taj delić je ni manje ni više nego ugaoni kamen.

Orfej

Preporuka za čitanje

knjige

Preporuka za čitanje

08.03.2024. 22:10

Orfej

Priča romana “Vaskrsenje“ inicira, obnavlja ili uspostavlja elementarnu veru, kakvu tražimo u ovim divljačkim, postapokaliptičnim, totalitarnim, rastrojenim i mizernim vremenima, gotovo distopijskim. On nas budi, kao da smo mrtvi, i zove nas da ustanemo. Tiho ili gromoglasno. Razdvaja ljudsko od božanskog.

U srpskom romanu “Vaskrsenje“ ne očekujte doslovno preslikavanje jevanđeoske priče o vaskrslom Lazaru. Milićević ne želi da prepisuje, doslovno se držeći napisanih stihova. Autor vam nudi adaptaciju biblijske priče u ovom vremenu i okruženju.

Kada završite čitanje, biće vam jasnije sve afere našega tla i vremena. I kom se carstvu treba prikloniti.

Kad počnete da čitate roman, nema šanse da ga ispustite iz ruku do poslednje stranice. On je tempirana bomba koju držite pred sobom i žurite da ga pročitate do kraja jer ako usporite, može vam eksplodirati u lice.

Čini vam se da je svim pojedincima i institucijama nadareni pisac majstorski izmakao tepih. I ne samo kao čitalac, već i kao čovek, bez obzira na to kog ste pola, vere ili društvenog statusa, doživećete nokaut, i kad se osvestite, zahvaljivaćete mu na ovom literarnom udarcu, metku ili nožu. Jer ćete doživeti katarzu i obnoviti veru. I u književnost, i u pravoslavlje.

Eros i tanatos

Preporuka za čitanje

Čitanje knjige, knjiga, čitanje

Preporuka za čitanje

14.02.2024. 23:00

Eros i tanatos

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Red za umiranje
Poezija, knjiga

Preporuka za čitanje

01.02.2024. 22:00

Red za umiranje

Ani Erno, devojačko Dišen, rođena 1. 9. 1940, francuska je književnica, aktivistkinja i profesorka književnosti, koja se od 2000. godine potpuno posvetila pisanju, neki kažu od 1995, a 2022. dobila Nobelovu nagradu.
Close
Vremenska prognoza
light intensity shower rain
21°C
21.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve