Scena
25.08.2022. 23:25
Silvana Hadži-Đokić

Preporuka za čitanje

Koja žena je bolja - ona koja daje ili ona koja prima poklone?

1
Izvor: Shutterstock

Predstavljamo vam knjigu priča Tanje Mravak: "Naša žena“.

Tanja Mravak, kolumnistkinja i spisateljica, rođena je u Sinju 1974.

Kratkim pričama osvojila je nagrade "Ekran priče“ i "Prozak“, a priče su joj dva puta uvršćene u izbor najboljih hrvatskih priča.

Prvom zbirkom "Moramo razgovarati“ osvojila je nagradu "Jutarnjeg lista“ za najbolje prozno delo, nagradu "Slavić“ za autorski prvenac Društva hrvatskih književnika i posebno priznanje "Slobodne Dalmacije“ za kulturu. Svojom drugom zbirkom "Naša žena“, koju ovde predstavljamo, potvrdila se kao vrsna spisateljica kratke forme.

Dugogodišnja je učesnica festivala usmenog pripovedanja "Pričigin“ u Splitu. Prema njenim pričama snimljeni su kratkometražni filmovi i postavljena je pozorišna predstava. Živi u Splitu, gde radi u Centru za autizam.

Priče Tanje Mravak opisuju svakodnevicu običnih ljudi, običnih žena, rođaka, komšinica, ljubavnica, koleginica, sestara, ćerki i majki, na maestralan a jednostavan način, tako da se pred nama tuđa intima razotkriva kao na dlanu, počev od maminog ljubavnika – pedofila, voajera koji viri tamo gde ne treba, želi zabranjeno voće, on monstrum prikriven šlafrokom i kožnim papučama, zauzeo je ni manje ni više nego tron pokojnika, čija udovica mu ga je nehatom prepustila, kao i svoje dve kćeri.

O slobodnom radikalu od ljubavnika za koga se ne zna da li zakonita žena želi da ga se otarasi, ili to čini ljubavnica, podstičući revitalizaciju ženinih zakržljalih i zamrlih zavodničkih moći, koja u slobodno vreme riba ne samo kupatilo, već i glanca sve bočice u njemu, tako da se unutra sve cakli. Koja će žena pobediti, ona koja daje ili ona koja prima poklone?

Priča je jedanaest, što je jasna asocijacija na jednu "Netfliksovu“ seriju, koja u vreme izdavanja ove zbirke nije još bila ni u radnom scenariju. Tu je i priča o seoskoj doktorki, na moderan način, o jednom Zmaju, koji je superheroj svoje zabiti, što ga uopšte ne degradira u odnosu na svetla velegrada.

Tu je i Magda sa svojim dijetama, zvana meso, telesina, drusla, koja je držeći dijetu, stotu po redu, uspela da smrša, te se na kraju udala, a i did iz Pavića Nebesa koji zajedno sa svojom unukom zamišlja stvari i ljude, i prejeo se borovnica, toliko da su mu zubi pocrneli kao ugalj, a i brci, tetka koja je svojoj bratanici, lampu sa abažurom, a abažur sa resama donela za useljenje, i sve vreme joj, umesto da sluša o njenim devojačkim jadima, ogovarala teču, koga je ostavila kod kuće, te ovakav je, te onakav je, s njim je nemoguće živeti, a na kraju tirade, pohitala je k njemu, kao da ništa izrekla nije, nijednu žalbu, tužbalicu, žalopojku, "jer on ne voli da jede sam“.

Šta se dogodi kada se u malom selu pojavi umesto penzionerskog para jedra i lepa tridesetšestogodišnjakinja? Da li se iko uplaši da će im prokletinja muževe zavoditi kao more i karakondžule što rade, gorske vile i šumske majke? Šta ako ona uopšte nije opasna, ako je druželjubiva, ljubazna, gostoljubiva, ili je ubojitija od čume, koja kunja u dalmatinskoj pašticadi.

Baka Ecija i stara bordo plišana haljina, možda je kupljena u Milanu, a možda je ćerkina maturska haljina? Dupla ekspozicija, sećanje majke i ćerke, kao dve ptice na grani, nona koja prebira sećanja fluidna i prikradajuća, kao i njena demencija.

Priče Tanje Mravak ne afirmišu žene i ne amputiraju muškarce, ne sude, ni njeni junaci među sobom niti likovi u svojim dramama, korelacijama i kataklizmama. Dobri i loši, lukavi i mudri, verni i neverni, svi oni traže isto – svoje mesto pod suncem.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Napad na Salmana Ruždija je pokazao kolika je moć reči
Salman Rušdi, Salman Ruždi, 15. 8. 2022.

Pretnje su se ostvarile

19.08.2022. 22:35

Napad na Salmana Ruždija je pokazao kolika je moć reči

Godinama su mu radikalni islamisti pretili smrću. Godinama se uspešno skrivao. Međutim, fatva ga je stigla, zapravo pokušaj davno izrečene smrtne presude – u Čautauki u državi Njujork, dok je bio na bini, pisac Salman Ruždi izboden je nožem.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve