Scena
31.05.2022. 15:05
R.E.

Koncert o kojem se priča

Marčelo Mastrojani pevao u Kolarcu

Kolarac
Izvor: Shutterstock

Autor muzike za film "Život je lep“, Oskarovac Nikola Pjovani sa svojim sekstetom po prvi put je nastupio u Beogradu, u Kolarčevoj zadužbini, 26. maja.

Program pod nazivom "Muzika je opasna" trajao je oko dva sata, a Pjovani je uz kratka obraćanja uvodio publiku u određene celine ovog  muzičkog događaja.

Na početku se Pjovani obratio publici na srpskom, rekavši “Dobro veče”, a zatim je na italijanskom, uz asistenciju prevodioca Jelene Radovanović, pojasnio naslov svog programa.

“Muzika je opasna, to je govorio Federiko Felini. Kada je to govorio, mislio je na samog sebe, na svoju ranjivost u odnosu na muziku. Muzika ga je plašila jer ima tu moć da u njemu probudi emocije”, izjavio je Pjovani.
 
Nikola Pjovani, Kolarac
Izvor: Belkisa Abdulovic

Koncert je započet upravo muzikom koju je Pjovani komponovao za Felinijev film “Intervju”, zatim su sledile kompozicije iz filmova “Džindžer i Fred” (Felini), “Dragi dnevniče” (Nani Moreti), “Izdajnik” (Marko Belokjo), “Markiz del Grilo” (Mario Moničeli), i brojne druge Pjovanijeve kompozicije rađene za film i televiziju, a posebno je bilo upečatljivo izvođenje argentinske pesme “Caminito” (Staza) u kojoj se čuo glas Marčela Mastrojanija.

Uoči nastupa, maestro je da ekskluzivni itnervju za "Eskpres": 

Uz ovacije, na bis je izvedena muzika iz filma “Život je lep” Roberta Beninjija.

Slavni pijanista, dirigent i jedan od najcenjenijih italijanskih kompozitora filmske i pozorišne muzike, Nikola Pjovani, nastupio je u Beogradu sa svojim sekstetom: Marina Čezari, saksofon i klarinet, Paskvale Filasto, violončelo, gitara i mandolončelo, Pjetro Pompei, bubnjevi i perkusije, Marko Lodo, kontrabas, i Rosano Baldini, klavijature i harmonika.

Nikola Pjovani, Kolarac
Izvor: Belkisa Abdulovic

Ovaj končertato organizovali su Ambasada Italije u Beogradu i Italijanski institut za kulturu u Beogradu u saradnji sa Fondacijom "Musica per Roma“ i Zadužbinom Ilije M. Kolarca.

Podršku je pružila Banca Intesa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ričard Klejderman, pijanista kojeg slušaju i oni koji ne vole klasiku
Ričard Klejderman

Ekskluzivni intervju

17.12.2021. 07:05

Ričard Klejderman, pijanista kojeg slušaju i oni koji ne vole klasiku

Ukoliko i niste ljubitelj klasične muzike, sigurno ste čuli najmanje jednu kompoziciju u izvođenju Ričarda Klejdermana, "Baladu za Adelinu“, na primer, koja je prodata u 28 miliona kopija u 38 zemalja sveta. I mnoge druge kompozicije, pre svega rok i pop koje je svirao u duhu klasične muzike, postale su toliko popularne da je plavokosi muzičar ušao i u Ginisovu knjigu rekorda kao najuspešniji pijanista na svetu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve