Scena
19.10.2021. 15:34
R.E./Tanjug

Poslednji pozdrav

Marko Živić ispraćen uz pesmu "Jeleni umiru sami"

marko Živić
Izvor: FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Glumac Marko Živić sahranjen je na Novom Groblju u Beogradu.

Govor je održao Dragan Bjelogrlić, vidno potresen, a Živić je ispraćen uz pesmu "Jeleni umiru sami", grupe Poslednja igra leptira.

Opelo je održano u 14 časova ispred crkve na Novom groblju, a po završetku je kolona krenula ka glumčevoj večnoj kući.

Među okupljenima su bili predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, glumci Sergej Trifunović, Srđan Timarov, Radoš Bajić, Gordan Kičić i mnogi drugi.

marko Živić
Izvor: FOTO TANJUG / NEMANJA JOVANOVIC

Marko Živić je preminuo 14. oktobra u Beogradu od posledica koronavirusa.

Ranije danas, u prisustvu članova porodice i brojnih kolega, održana je i komemoracija povodom smrti Marka Živića u njegovom matičnom Beogradskom pozorištu (BDP). 

Na Velikoj sceni BDP-a "Olivera i Rade Marković", nakon prikazivanja brojnih odlomaka Živićevih uloga na televiziiji u u pozorištu, prvi se obratio glumac Miloš Biković koji je rekao da će glumca pamtiti po osmehu i šarmu koje je nosio "sa sobom kao štit, kako zaštitni znak".

Biković je u čast preminulog kolege izgovorio dirljivi akrostih:

"Ti si znao mrak se može najuriti klonovskim nosem crvenim, a prava se aždaja može ubiti mačem drvenim. Rečju, šalom, pričom replikom, pa i mitom, kao oružjem može se zemlja braniti rekvizitom..."
 

Vidno potresen glumac Slobodan Boda Ninković je rekao da je za njega Živić bio kao "maslačak, nežan, krhak, gizdav...", a stojeći na daskama BDP-a prisetio se predstave "Anđeli čuvari" koju su radili zajedno.

slobodan boda ninković
Izvor: FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

"Poslednja scena gde on šalje Andriju i Anju u spas, a sebe žrtvuje, potpuno govori o tome da tu nije bilo mnogo glume. To je bio Markić. Marko nije bio ovakav dogovor. Trebalo je uskoro ti mene da ispratiš u penziju, a ja sad tebe ovako pratim... Neka ti je laka zemlja, Marko", poručio je Ninković.

Kolega Andrija Kuzmanović istakao je da je Živić bio "velika beba, oči koje se nisu promenule verovatno od kako je izašao iz porodilišta", a da je kao glumac voleo da svoje uloge posveti kolegama koji su nas napustili, "a sada je otišsao kod tih ljudi".

"Nisam imao nikada dilemu da li je moj pravi prijatelj ili nije, ali mislim da sam se mnogo puta nenamerno ogrešio o njega. I mislim da su ga mnogi ostavili po strani. Shvatio sam, od kada ga nema, šta je bio meni, svima nama, celom gradu... Hvala ti na svemu, praštaj, ljubi brat", rekao je Kuzmanović.
 

U svom obraćanju, glumac Ivan Tomić je rekao da je Živić "bio igra", što je "presudni kvalitet za glumca, profesiju kojoj se do kraja davao".

"Neke stvari radimo poslednji put da i ne znamo. Kako napisati da više nikad nećemo odigrati ''Engleze''? Da ću očekivati kako cćeš večeras izvesti svoj monolog? Daćeš sve od sebe to znam, zato što si profesionalac i biće drugačije od prošli put, zato što si glumac", rekao je Tomić.

Osmeh, šarm, posvećenost, ludačka radna energija, bezrezervno davanje, bespoštenodni osmeh, nepresušni duh, "Ðuza naše klase", najduhovitiji naš drug, osmeh koji leči, izrazi su kojima je Živića opisala koleginica sa klase, potresena glumica Milica Zarić.

Prijatelj, direktor Kruševačkog pozorišta Branislav Nedić rekao je da se poslednjih godina Živić sve češće vraćao u rodni Kruševac, i da je nepravda što se više neće "šetati svojom Bagdalom, pričati o pozorištu, smejati sa prijateljima i kolegama".

"Nepravda je Mare sto više nećeš biti sa svima nama. Verujem da će nepravda biti ispravljena na drugoj strani, gde te čekaju mnoge kolege i roditelji", rekao je Nedić.
 

Direktor BDP-a Jug Radivojević rekao je da ne pamti "ovakvu tišinu u BDP", i da to "najbolje govori šta mislimo i osećamo prema našem Marku".

Radivojević je otkrio da mu je Živić nekoliko dana nakon što je primljen u bolnicu javio "da će biti dobro", poslavši poruku: "Kaži Belom (Draganu Bjelogrliću) da ću se vratiti da odigram ''Let iznad kukavičjeg gnezda''. Dobri moji ljubim vas".

Radivojević je rekao da je u glumčev kovčeg položen kostim iz predstave "Let iznad kukavčijeg gnezda", koju je poslednji put odigrao u avgustu na Brionima "u velikom stilu, pred hiljadu ljudi, ovacijama posebno pozdravljen on".

"Njegova poslednja premijera ''Zelena čoja Montenegra'' sticajem okolnosti odigrana je u manastiru Srpske pravoslavne crkve iznad Budve. Nema slučajnosti. Ne znamo, ne možemo razumeti zašto se neke nepravde dešavaja. Možda ćemo ih jednog dana razumeti", rekao je Radivojevć.

Prema njegovim recima, srmt Živića je "ogroman gubitak za BDP", jer je otišao prvak pozorišta i njegovo "najprepoznatljivije lice".
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Preminuo Marko Živić
Marko Živić

U 49. godini

14.10.2021. 20:12

Preminuo Marko Živić

Filmski, televizijski i pozorišni glumac Marko Živić preminuo je u Beogradu u 49. godini, potvrđeno je Tanjugu u Beogradskom dramskom pozorištu.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
20°C
01.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve