Scena
20.11.2021. 10:39
13:18
Tanjug

U 69. godini

Merima Njegomir će biti sahranjena u Aleji velikana

Merima Njegomir
Izvor: Screenshot

Pevačica narodne Merima Njegomir preminula je u 69. godini nakon kraće bolesti, a iza nje ostaju brojni vanvremenski hitovi.

Merimu Njegomir je snimila je više od 25 albuma, a osim novokomponovanih pesama pevala je i tradicionalne narodne pesme, starogradske i romanse.

Snimila je veliki broj pesama za arhivu Radio Beograda.

Otpevala je neke od bezvremenskih hitova kao što su "Ivanova korita", "Ruzmarin", "Što je lepo kad se neko voli", "Ali pamtim još", "Opilo nas vino", "Kad zaškripi kapija", "Bol bolujem", "Zelene su oči tvoje", "Da nije ljubavi tvoje", i mnoge druge.

Sahrana epohe

Marko Živić

marko Živić

Marko Živić

23.10.2021. 17:20

Sahrana epohe

Njegomir je dobitnica velikog broja priznanja, među kojima su: Vukova nagrada za doprinos srpskoj kulturi (jedina od pevaca narodne muzike), Zlatna znacka Kulturno-prosvetne zajednice i Zlatni mikrofon Radio Beograda, kao i više dvadeset nagrada na brojnim muzickim festivalima.

Prva je od pevača narodne muzike održala koncert na Kolarcu.

Kao urednica narodne redakcije Muzicke produkcije RTS-a, bila je posvećena projektima u vezi sa snimanjem, čuvanjem i promocijom tradicionalne muzike Srbije, navodi se na sajtu javnog servisa.

Dobitnica je nacionalne penzije Republike Srbije.

"Otišla je izuzetna umetnica koja spada u najznačajnije interpretatore narodne muzike u Jugoslaviji i Srbiji i koja je afirmisala našu bogatu kulturnu baštinu", rekao je za Tanjug hroničar pop kulture Predrag Peca Popović.

Popović je naglasio da je Njegomir poštovala muziku koju interpretira.

"Od kada je ušla u muziku Merima Njegomir je imala plemeniti odnos prema sopstvenom talentu i bogatoj kulturnoj baštini koju je tim glasom predstavljala. Njen glas je pretvorio neke pesme nastale u drugoj polovini 20. veka u tradicionale koji će ostati besmrtni...", kazao je Popović.

Prema njegovim rečima, Njegomir je svoje mesto pronašla među najznačajnijim interpretatorima narodne muzike u Jugoslaviji koje kritika često naziva vedetama "srpskog sola".

"Njegomir je svojim glasom i odnosom prema muzici stala u red sa Predragom Cunetom Gojkovićem, Vasilijom Radojčić, Predragom Živkovićem Tozovcem, Tomom Zdravkovićem...To su interpretatori koji su oživljavali najlepše u našoj narodnoj muzici i bili obožavani od naroda i stručne javnosti. Merima Njegomir spada u sam vrh naše narodne muzike", kazao je Popović.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić saopštio je da su Beograd i Srbija izgubili divnu umetnicu Merimu Njegomir, koja će na predlog predsednika Aleksandra Vučića, biti sahranjena u Aleji zaslužnih građana.

"S tugom smo primili tu vest", rekao je Vesić dodajući da je Merima Njegomir bila divna osoba, koja je plenila svojim talentom decenijama koliko je bila na umetničkoj sceni.

"Ostavila je neizbrisiv trag u našem društvu i živeće dok žive njene pesme, a to znači večno. Predsednik Aleksandar Vučić zamolio je Grad Beograd da Merima Njegomir bude sahranjena u Aleji zaslužnih građana i mi smo taj predlog prihvatili. Ona će počivati tamo gde joj je i mesto, među zaslužnim građanima Beograda", istakao je Vesić, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Preminuo legendarni košarkaš podgoričke Budućnosti
košarka

Dragan Ivanović

19.11.2021. 15:40

Preminuo legendarni košarkaš podgoričke Budućnosti

Dragan Ivanović, legendarni košarkaš podgoričke Budućnosti, preminuo je u 66. godini od posledica korona virusa, prenose Vijesti.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve