Scena
29.10.2022. 07:25
Beta

Grad stripa

"Mirko i Slavko" u Novom Sadu

Novi Sad
Izvor: Shutterstock

Prvi jugoslovenski visokotiražni domaći strip o dva partizanska kurira Mirku i Slavku predstavljen je na izložbi "Mirko i Slavko - nikad robom" na 32 panoa u Kreativnom distriktu u Novom Sadu.

Kako je istaknuto iz Fondacije "Novi Sad-Evropska prestonica kulture", Novi Sad programom Grad stripa prikazuje koliko vrednuje devetu umetnost, što se vidi i kroz aktuelne izložbe o tri veka srpskog stripa "Od Nevena do Betmena", kao i nove izraze poput izložbe stripa na tapiseriji "Heroji svakodnevice".

Dodaje se i da je izložba o Mirku i Slavku rezultat saradnje dva najveća grada u Srbiji, Novog Sada i Beograda, odnosno Fondacije NS-EPK i beogradskog omladinskog pozorišta "Dadov".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sandra Pekic (@pekicsandra)

Iz Fondacije NS-EPK napominju da će predstojećeg vikenda biti održana najznačajnija strip konferencija u regionu "Strip, nasleđe i savremena umetnost", na kojoj će se od 28. do 30. oktobra okupiti svetski poznati autori i autorke, ali i dramski umetnici i performeri Karolina Spaić i Sebo Baker i brojni drugi.

U okviru projekta "Uroš Predić za sve" biće organizovana radionica za mlade "Predić kao strip junak" 29. oktobra u 11 časova u Kulturnoj stanici Liman u Distriktu.

Programski luk "Druga? Evropa" predstavlja veliko finale Evropske prestonice kulture, te od 7. oktobra do 27. novembra mnogobrojnim programima pokreće pitanja dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti i dovodi do otkrivanja drugačijih, alternativnih, marginalizovanih, manjinskih i buntovnih izraza, zaključuju u Fondaciji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dobra vest za ljubitelje stripova
strip

“Remix Comix - Strip"

06.10.2022. 00:00

Dobra vest za ljubitelje stripova

Konferencija “Remix Comix - Strip, nasleđe i savremena umetnost”, u okviru međunarodnog projekta Remix Comix, biće održana od 28. do 30. oktobra u Kreativnom distriktu u Novom Sadu, u okviru programa “Comics City Project” Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
20°C
01.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve