Scena
03.12.2021. 11:09
Tanjug

"Nosorog"

Patrijarh: "Posle dugo vremena uživam u teatru" (FOTO)

NOSOROG
Izvor: FOTO TANJUG / JADRANKA ILIC

Predstava “Nosorog“ dramskog pisca Ežena Joneska, u režiji Lenke Udovički, izvedena je u Beogradskom dramskom pozorištu u okviru Regionalne unije teatara RUTA. Premijeri je prisustvovao i patrijarh Porfirije.

Direktor Beogradskog dramskog pozorišta reditelj Jug Radivojević izjavio je Tanjugu da je velika čast što je Patrijarh Porfirije došao, naročito jer je patrijarhu ovo prvi dolazak u pozorište nakon imenovanja na ovu poziciju.

Kako je Radivojević naveo, patrijarh je u Zagrebu “napravio divno prijateljstvo sa direktorom kazališta Ulysses Duškom Ljuštinom i Radetom Šerbedžijom“, koji su se odazvali njihovom pozivu i dođu u Beograd.

“Značaj RUTA festivala je veliki. To je Regionalna unija teatara, onih sa prostora bivše Jugoslavije, iz glavnih gradova koje smo mi povezali u Uniju još 2019. godine, kada se održao prvi RUTA“, izjavio je Radivojević Tanjugu.

Radivojević navodi da su prošle godine, u periodu korone, uspeli da odu u Podgoricu, ali kako predstavnici pojedinih gradova ipak nisu uspeli da se pojave, nada se da će sledeće godine održati svojevrsno duplo izdanje festivala.

“Festival je značajan ne samo zbog prezentacije teatara, već i zbog komunikacije s publikom, unapređenja kulturnih politika i svega onoga što stvaramo“, ističe Radivojević.

Eženu Jonesku je kao inspiracija za “Nosoroga“ poslužila Kafkina pripovetka "Preobražaj", ali i lični doživljaj buđenja nacizma, a kako se navodi u opisu predstave, u pitanju je drama “sa kojom savremeni čovek može da se poistoveti.“

Joneskov komad još aktuelnijim čini i činjenica da počinje pojavom nove i nepoznate epidemije u malom provincijskom gradu, koja pretvara zaražene ljude u nosoroge.

Pogledajte fotografije: 

U predstavi igraju Bojan Dimitrijević, Mladen Vasari, Damir Šaban/Filip Nola, Maja Posavec, Dado Chosić, Deni Sanković, Anja Sabol, Tonka Mršić, Gala Nikolić, Martin Grđan, Vanda Velagić i Rok Juričić.

Predstava je privukla veliku pažnju javnosti - pored Juga Radivojevića i patrijarha Porfirija, prisustvovao joj je i jedan od osnivača Kazališta Ulyšes i suprug rediteljke Udovički, glumac Rade Šerbedžija.

RUTA festival trajaće do 6. decembra.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Srećan je narod kome se dogodila Nadežda Petrović"
Vanja Milačić

Intervju - Vanja Milačić

03.12.2021. 08:05

"Srećan je narod kome se dogodila Nadežda Petrović"

"O mojoj udaji nema govora više, ja hoću da budem slikar, a ne žena!“, rekla je Nadežda Petrović i nastavila da stvara istoriju srpskog slikarstva, ali i da svojim primerom nejakom građanstvu Srbije krajem 19. i početkom 20. veka pokazuje kako izgleda moderan evropski duh, demokratski.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve