Scena
21.09.2023. 22:35
R.E.

Književne nagrade

Oni su dobitnici "Dositejevog Zlatnog pera"

Književnost, poezija, knjiga
Izvor: Shutterstock

Svečana dodela književne nagrade "Dositejevo Zlatno pero" održana je u četvrtak po deveti put u Dositejevom domu u Beogradu.

Stručni žiri je radio u sledećem sastavu - Vojislav Jelić (predsednik), Jana Aleksić i Milica Đuković, koji su doneli odluku o nagradama na tročasovnoj sednici, detaljnom procenom ozbiljnosti pristupa i validnosti argumentacije pristiglih eseja i priča.

Prva nagrada je pripala Jovani B. Suvajdžić za esej "Trijumfi i bede satiričara: figura Danijela Defoa u eseju "Pesnik na stubu srama" Eriha Koša u kontekstu Koševih refleksija o satiri i cenzuri".

Drugu nagradu ravnopravno dele Violeta R. Mitrović za esej "Slika Kosovskog boja i Kosovski zavet u "Zlatnom runu" Borislava Pekića" i Ana D. Kozić za njen esej "Čovek (ne) voli posle rata: razoreni muško-ženski odnosi u pripovetkama Dragiše Vasića".

Laureati treće nagrade su Sara Arva za esej "Umetnost - zločin ili bolest: Goja i Kreger u komparativnom tumačenju" i Stevan D. Jovićević za svoj esej "Poetika prostora u romanu "Crvene magle" Dragiše Vasića".

Žiri pohvaljuje sledeće autore: Milicu Ž. Jelenić za esej "Parodija mitskog i folklornog u romanu "Ep o vodi" Enesa Halilovića", Sofiju D. Todorović za njen esej "Romantični heroj u defanzivi: Ironična finala pripovedaka "Verter" Laze Lazarevića i "Tristan" Tomasa Mana" i Mariju M. Slobodu za esej "Pavle Marković Adamov: osnivač i urednik lista "Brankovo kolo".

Nagrada "Dositejevo Zlatno pero" dodeljuje se u periodu kada se obeležava 19 godina od osnivanja Zadužbine "Dositej Obradović" i 10 godina od pokretanja"Dositejevog vrta: godišnjaka Zadužbine"Dositej Obradović".

Zadužbina Dositej Obradović je osnovana  2004. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Bliži se BEMUS, evo uz koga ćemo uživati
Koncert, klasična muzika

Tradicija

14.09.2023. 23:00

Bliži se BEMUS, evo uz koga ćemo uživati

I ovog oktobra, od 8. do 22, u glavnom gradu Srbije održaće se 55. Beogradske muzičke svečanosti koje predstavljaju zvezde klasične i savremene umetničke muzike, iz zemlje i inostranstva.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve