Scena
21.03.2023. 22:10
Promo

Novo u knjižarama

Preporuke za čitanje u prvim danima proleća

čitanje, knjiga, priroda
Izvor: Shutterstock

Roman "Posle zime", Gvadalupe Netel, nudi duhovit i pronicljiv portret urbane usamljenosti.

Netel je višestruko nagrađivana meksička spisateljica, a svojim četvrtim romanom "Posle zime", nagrađenim za najbolje delo na španskom jeziku 2014, potvrdila se kao neizostavno ime savremene latinoameričke književnosti.

Naizmenično ispričan iz ugla Klaudija, Kubanca u Njujorku, mizantropa koji mašta o savršenoj ženi, i Sesilije, nesigurne mlade Meksikanke u Parizu koja se bori sa usamljenošću, ovaj roman otkriva neuroze, strasti i fobije glavnih junaka koji pokušavaju da nađu ravnotežu između želje za samoćom i potrebe za drugim ljudima.

1
Izvor: Promo

Kako čitaoci svedoče postepenom približavanju dvoje "čudnih“, "autsajderskih“ pripovedača i njihovoj kratkoj aferi, tako sve više saosećaju s njima, uprkos njihovom destruktivnom i opsesivnom ponašanju, ili možda baš zbog njega.

Netel piše o ljudskoj nesavršenosti i zabludi da ljubav može rešiti sve probleme, o ledenom licu tuge i depresije sa zrelom iskrenošću koja je iznenađujuće retka u književnosti, ali ipak roman završava s daškom optimizma, brzim i vrtoglavim spustom ka jedinom mogućem kraju: onome što dolazi posle zime.

1
Izvor: Promo

Drugi roman koji vam preporučujemo je "Strankinja", italijanske spisateljica Klaudija Durastanti, koja je rođena u porodici gde su oba roditelja gluva.

Ovo je je njen četvrti roman, mešavina memoara i fikcije, intiman, duhovit i dirljiv prikaz nekonvencionalne porodice, koji baca svetlo na sve današnje migracije, osećaj (ne)pripadanja i tišinu u različitim oblicima.

Prateći devojčicu koja odrasta bez zajedničkog jezika s roditeljima, Strankinja plete očaravajuću priču od haotične porodične komunikacije, života između malog italijanskog sela i Njujorka i pitanja kako zaista postajemo ono što jesmo. Klaudijini roditelji, njihov invaliditet, siromaštvo njene porodice i društvena klasa neprestano oblikuju i menjaju ono što ona veruje da jeste, i ona piše kako bi uhvatila taj pokret, postajući manje strana sebi i drugima.

Nepodudarnosti sećanja njenih roditelja daju ton neobičnoj porodičnoj mitologiji koju autorka ovde pokušava da ispriča; ona se kreće kroz pripovest pitajući se da li je to uopšte istinita priča, neprestano oscilira (roman se može čitati nelinearno) između prošlosti i sadašnjosti, ovde i tamo, sebe i drugih, istražujući emocionalne prostore koje stvaramo svojim rečima i vezu između jezika i poimanja nas samih.

Obe knjige možete kupiti preko sajta izdavača - "Booka" ili u knjižarama Bookastore (Cara Lazara 12, Cara Dušana 68 i Bulevar kralja Aleksandra 92, Beograd) po promotivnoj ceni od 792 dinara, kao i u boljim knjižarama širom Srbije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Stigla knjiga koja otkriva drugu stranu ličnosti Lua Rida
Lu Rid 17.3.2023

Rok legenda

17.03.2023. 15:45

Stigla knjiga koja otkriva drugu stranu ličnosti Lua Rida

Lu Rid, koji je preminuo pre 10 godina, njujorška je rok legenda i pesnik, ali je bio i ljubitelj taj čija, o čemu je započeo knjigu koju je nedavno završila i objavila njegova supruga.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve