Scena
30.09.2021. 20:05
R. E. /RTS

Popularno na TV

Serija "Branilac" - istinite priče o kojima se priča

Branilac
Izvor: RTS - promo

Na RTS-u je počela da se emituje nova serija "Branilac" u režiji Jelene Svetličić. Serija je rađena po istinitim događajima, a govori nam o profesiji koja se temelji na zakletvi da brani čoveka, a ne delo koje je počinjeno.

Uzbudljiva radnja ove serije prati događaje opisane u knjigama Olivera Injca "Velike advokatske odbrane" i Filota File "Branio sam na smrt osuđene", kao i originalne arhivske predmete advokata Veljka Guberine i Tome File.

U prvoj epizodi pod nazivom "Tragedija jednog Kordunaša" upoznali smo Mirjanu Đanković, koja sa suprugom živi naizgled miran i skladan život, sve dok se ne pojavi uspešni potporučnik Milovan Vujisić.

Ulogu Mirjane tumači Nikolina Friganović, jedna od najboljih glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske. Ona je u razgovoru za jutarnji program RTS-a istakla da se zaljubila u lik koji tumači već od prvog čitanja scenarija, rekavši da je to uloga koju bi svaka glumica htela da igra.

"To je jedan punokrvni karakter, jedan sočan materijal za rad, izazovan, intirigantan i moj odgovor je odmah bio – da!", rekla je Nikolina za RTS.

Na pitanje koliko pravda ili osuđuje svoje likove, Nikolina ističe da likove koje igra uvek mora da brani na neki način.

"Ja čvrsto stojim iza njih. Čvrsto stojim iza onoga što radim. Ona, u to vreme kada su vladali neki drugi sistemi vrednosti, kada su društvene norme bile drugačije, kada se živelo drugačije, ona sigurno nije bila omiljeni lik u sredini u kojoj je živela, i ne samo omiljeni lik, ljudi su osuđivali njen način života. A ja sam je pravdala sa jednom, najvažnijom stvari a to je, da je ona zaista bila zaljubljena i da je to radila iz ogromne strasti i ljubavi prema jednom čoveku. Da, ona je negde suštinski pogrešila, to nije bilo pošteno i čestito prema njenoj porodici, ali te stvari su bile mnogo jače od njih i nje same i prosto su je zavele, zaludele, izgubila je kompas. Ali nije odustajala od te ideje, da ima neki život sa tim čovekom koji se tako nenadano pojavio. Mada, mislim da ga je ona prizvala u svoj život, jer joj je to nedostajalo."

Serija je specifične igrano-dokumentarne sturkture, a Nikolina kaže da je priprema bila i više od pola posla.

"Bili smo dobro pripremljeni, dogovarali smo se, svako veče imali neku vrstu brifinga, pravili smo plan za sutra, razgovarali o scenama, tako da je snimanje teklo veoma glatko u prijatnoj i radnoj profesionalnoj atmosferi”.

Za kraj, glumica je rekla da je na snimanju ostvarila nova prijateljstva i da se nada da će se publika zaljubiti u seriju koliko se ona zaljubila u scenario kada ga je prvi put čitala.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Ja sam glas tvog DNK": Stigao je trejler za dokumentarni film "Srpsko kolo" (VIDEO)
Srpsko kolo

Željko Mirković

28.09.2021. 19:35

"Ja sam glas tvog DNK": Stigao je trejler za dokumentarni film "Srpsko kolo" (VIDEO)

Nakon velikog uspeha koji je ostvario dokumentarni film Teslin Narod koji se kvalifikovao za Nominaciju za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2020, Optimistic film je započeo novi dokumentarni film i serijal "Srpsko kolo".

Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
07.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve