Scena
16.02.2022. 15:05
Tanjug

"Bilo jednom u Srbiji"

Sloboda Mićalović o svom novom filmu, ženskoj ravnopravnosti...

Sloboda Mićalović 16.2.2022.
Izvor: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je glumica Sloboda Mićalović koja je govorila o ulozi u predstojećem filmu "Bilo jednom u Srbiji" i u predstavi "Alisa u zemlji strahova".

Mićalović je rekla da je tema o kojoj govori "Bilo jednom u Srbiji" "vrlo korisna i nadasve neophodna", jer se u filmu ne govori o nekom gradu u Engleskoj nego o Leskovcu u Srbiji, koji je između dva rata "mogao da parira nekom gradu u Evropi".

Prema njenim rečima, film govori o ljudima koji su imali vizije i bili spremni da promene kompletno istoriju svog grada, kao Cone, čovek koga su proglasili mrtvim, koji se vraća u Leskovac i okuplja one koji bi mogli da pomognu da se nešto pokrene.

"Kad sam bila mala pamtim da su postojale žene koje je čaršija proglasila iz nekog razloga urokljivim. I ta moja Ruška je žena urokljiva i usedelica živi sa majkom koja je jako problematična i dodatno je sputava", rekla je glumica.

Mićalović je istakla da joj je bilo inspirativno da u filmu oživi takvu ženu, zbog trenutka kada skupi hrabrost da pobedi sebe, svoje strahove i da se suprostavi čaršiji i slici koju je neko stvorio o njoj.

Istakavši da joj je u "Bilo jednom u Srbiji" bilo jako zanimljivo da se vrati u epohu scenografijom i kostimima, a u Leskovac dijalektom, Mićalović je dodala da je jug Srbije "zaista specifičan, ima nešto posebno".

"Kad se sećamo nečega to mnogo bolje zvuči i izgleda u sećanju nego u realnosti. U toj epohi vrlo je bilo teško svim tim ljudima da žive, da se probiju. Bio je rat, siromaštvo. Ništa nije bilo tako romantično, ali kroz sećanja izgleda sa distance lepo", ocenila je glumica.
 

Upitana da li voli igrati epohu, Mićalović je podsetila da je igrala mnogo takvih uloga i da ih zaista voli, i smatra da je glumačkim senzibilitetom, fiozionomijom i dušom bliža to periodu nego današnjoj ispraznosti.

Govoreći o svojoj ulozi u predstavi "Alisa u zemlji strahova" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Mićalović je ocenila da je njena Kraljica Herc "još i fina za ono što se dešava u realnom životu".

Prema njenim rečima, "surova je realnost" da mladu osobu sve više pokušavamo da sapletemo kada vidimo da možda ima potencijal da nas pregazi, umesto da mu pomognemo, pružimo ruku i podelimo iskustvo.

"Komad je o tome koliko da god jurio tebe će vreme pobediti. Vreme je glavni prijatelj i neprijatelj. Kad kaže u predstavi - bilo ti je dodeljeno određeno vreme i baš sada je isteklo. Čovek upravlja sudbinom do određene tačke", ocenila je glumica.

Mićalović je dodala da žene kakva je Kraljica Herc nikad nije volela da vidi pored sebe.

"Vlada kompletni haos. I muškarci su ugroženi i žene. I to je razlog zašto se ne snalazimo. Moram podržati žene koje žele da budemo ravnopravne, ali kad kažemo ravnopravnost - koje su to granice?", upitala je Mićalović.
 

Prema njenim rečima, priroda žena i muškaraca je drugačija a "ključ je u poštovanju a ne da obaramo ruke, ko bi šta i koliko trebalo da uradi".

"Nama javnim ličnostima se nameće da moramo da znamo odgovor na neka pitanja. Postoje stručnjaci kao što su psiholozi, socijolozi, koji bi trebali da nam pomognu, i da nam daju odgovor", dodala je glumica.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mirjana Karanović: Na scenu će sada izaći Petrija bez rezova, kadrova, montaže...
Petrijin venac

Intervju

15.10.2021. 10:14

Mirjana Karanović: Na scenu će sada izaći Petrija bez rezova, kadrova, montaže...

"Petrija spada u moje važnije uloge koje su me obogatile kao ženu, kao ljudsko biće, obogatile me nekim mislima o životu. I to je ono što smo nas dve želele da izdvojimo – njeno shvatanje života, vitalnost te žene, jednostavnost sa kojom prihvata stvari i nosi se sa njima. Ona se bori protiv nečega da bi se izborila za nešto do čega joj je stalo."
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve