Scena
14.09.2022. 23:35
Beta

Priboj

Šta će biti u fokusu ovogodišnjeg festivala "Dani Danila Lazovića"

Književnost, poezija, knjiga
Izvor: Shutterstock

Festival posvećen sećanju na lik i delo glumca Danila Lazovića i govorenju poezije "Dani Danila Lazovića" deveti put će biti održan u Priboju od 21. do 24. septembra, saopštili su organizatori.

"Svake godine studenti iz naše zemlje i regiona, sa svih 12 akreditovanih akademija, takmiče se u kazivanju poezije. Pobednik osvaja nagradu 'Povelja Danilo Lazović' i novčani deo nagrade od 1.000 evra, koja je dar Opštine Priboj", dodaje se u saopštenju.

Ovogodišnji stručni žiri činiće profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Radovan Кnežević, teatrolog i direktor novosadskog Sterijinog pozorja Miroslav Miki Radonjić, prvakinja drame Tuzlanskog narodnog pozorišta Elvira Aljukić, prvakinja Ateljea 212 Isidora Minić, i prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu Nebojša Dugalić.

Dodaje se da je od ove godine ustanovljena i specijalna nagrada "Smart produkcije", koja se sastoji od plakete i angažmana jednog od 12 takmičara u projektu te produkcije.

Direktor festivala Milorad Miki Damjanović istakao je da su posle mnogo predstava, radionica, multimedijalnih programa i različitih umetničkih formi u kojima su posetioci imali prilike da uživaju na dosadašnjih festivala, ove godine rešili da posebnu pažnju posvete muzičkom stvaralaštvu i njegovoj povezanosti sa umetnošću, posebno u poeziji.

"Ponosni smo što ćemo iskusnoj pribojskoj publici predstaviti složen i verujemo, nadahnjujući program, ovogodišnjeg festivala, a posebno raduje činjenica da se na internet konkurs prijavilo trostruko više učesnika nego ranije", rekao je Damjanović.
 

On je za agenciju Beta rekao da su svi programi posvećeni muzičkoj umetnosti i da je, pored centralnog programa i koncerta Zemunskog kamernog orkestra, kojim će otvoriti festival, vraćen i program "Danilu u čast", ali na nešto drugačiji način nego do sada.

"Zvezde Pozorišta na Terazijama će pevati filmske hitove, muziku iz serija i filmova, Danilu u čast, to će se desiti treće večeri festivala. U tom programu učestvovaće Mina Lazarević, Ivana Knežević, Nikola Bulatović, Žarko Stepanov uz pratnju maestra Aleksandra Miletića i podršku članice opere Narodnog pozorišta Nataše Radovanović", kazao je Damjanović.
 

Dodao je da će gost glumac ovogodišnjeg festivala biti Nebojša Dugalić, muzički gost Dragana Mićalović, kao i da se svi programi održavaju u Zavičajnom muzeju i Doma kulture u Priboju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Branka Katić: "Uželela sam se glume na našem jeziku i kolega iz Srbije"
"U klinču" Branka Katić

"U klinču"

06.09.2022. 14:51

Branka Katić: "Uželela sam se glume na našem jeziku i kolega iz Srbije"

Po povratku na domaću glumačku scenu Branka Katić je ostvarila niz uspešnih uloga u televizijskim serijama, filmovima i predstavama. U skorije vreme imala je čak dve premijere – televizijsku, sa serijom "U klinču“ i pozorišnu, u predstavi "Tramvaj zvani želja“. Kaže da se u poslednjih 20 godina, koliko nije živela u Beogradu, najviše uželela glume na našem jeziku i divnih kolega, pa lepim ponudama, uprkos tome što joj treba odmor, nije mogla da odoli.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve