Scena
29.05.2022. 13:05
New media team

Snima se

Šta ćemo gledati u filmu "Oluja"

Film Oluja
Izvor: Božidar Živanović

Film "Oluja“, o pogromu Srba iz Hrvatske, čije se poslednje scene snimaju na planini Tari, dobar je način da ova važna istorijska tema za nas ostane zabeležena jer smo je svi malo zaboravili, setimo se s vremena na vreme, a kad ostane na filmskoj traci ostane za sva vremena i za neke buduće generacije, rekao je za Tanjug reditelj filma Miloš Radunović.

Veoma sam zadovoljan, da je bilo lako - nije, prvo je potresna tema i raditi takve stvari je inače teško. Bukvalno smo imali situacije da ekipa plače, iako znamo o čemu se radi, ali je toliko potresno. Bolna je tema. Kad čovek radi komediju to je potpuno druga atmosfera, ali kad se rad ovako nešto, kad čovek zna da je istorijski tačno, jer naš scenario je zasnovan na istinitim pričama i onda kad preživljavate sve to zajedno sa junacima filma, to je baš bolno“, objasnio je Radunović.

On je naglasio da je velika odgovornost raditi ovakav film, jer nije reč o fikciji, već postoji oko 400.000 svedoka onoga što se desilo u Hrvatskoj.

Film Oluja
Izvor: Božidar Živanović

Producent filma Vladan Anđelković kaže da je ekipa organizovana tako da se na najbolji mogući način predstavi sve ono što su preživeli Srbi tokom akcije "Oluja" 1995. godine u Hrvatskoj.

"Imamo jedan kuriozitet koji se desio. Život je dosta nepredvidiv pa je tema ovih dana zločin na Petrovačkoj cesti, na tom području između Bosanskog Petrovca i Ključa, gde je hrvatsko vazduhoplovstvo bombardovalo kolonu civila što je nezapamćen zločin i mi upravo ovih dana snimamo te scene iako smo ih planirali ranije, ali pogodilo se da baš ovih dana kada je to tema, mi radimo ovu scenu“, kazao je Anđelković.
 

Naglasio je da su svi maksimalno skoncentrisani i osećaju težinu ovog projekta i važnost svega što se radi.

Ljubiša Milišić, jedan od glumaca u ovom filmu, kaže da je imao dosta rodbine koja je u periodu "Oluje" izbegla iz Krajine, pa je iz prve ruke imao informacije o svemu što se dešavalo, što mu je znatno olakšalo pripremu za ulogu.

Film Oluja
Izvor: Božidar Živanović

"Uloga je Stevan, veseo čovek u prethodnom vremenu pre ove nesrećne stvari, sa teškom sudbinom, koji je prošao golgotu ratovanja i kolone i svega. Jedna baš onako teška sudbina“, ispričao je za Tanjug Milišić.

Naveo je da je velika privilegija učestvovati u ovakvom projektu, koji priča o jednom vremenu, koje ne daj Bože da se ponovi, i da na ovaj način ostane u dubljem sećanju u svom narodu. 

Film Oluja
Izvor: Božidar Živanović

Snimanje filma "Oluja" počelo je u leto 2021. godine i trenutno se snimaju završni kadrovi. 

Uskoro se ulazi u postprodukciju, pa bi od jeseni film mogao da doživi premijeru u bioskopima, dok će serija od 12 epizoda biti emitovana na proleće 2023. godine.

Film Oluja
Izvor: Božidar Živanović
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Noć srpskog filma
Film

Bioskopi širom Srbije

26.05.2022. 23:25

Noć srpskog filma

Jednodnevna manifestacija “Noć srpskog filma” u organizaciji Mreže kinoprikazivača Srbije i FIlmskog centra Srbije, biće održana u subotu 4. juna u više od 30 bioskopa, kulturnih centara i domova kulture širom Srbije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
30.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve