Scena
04.12.2021. 09:00

Izložena lična biblioteka

Šta je čitao glumac Danilo Bata Stojković

Knjige
Izvor: Shutterstock

Knjige iz lične biblioteke glumca Danila Bate Stojkovića (1934-2002) mogu se videti na izložbi "Balkanski špijun, profesionalac, genije glumišta Danilo Bata Stojković“, saopštilo je Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat.

Kako je navedeno, izložba u Adligatu traje do 27. decembra, a Stojkovićeva biblioteka sadrži skoro stotinu knjiga, među kojima su neke sa posvetama Dragoslava Mihailovića, Borislava Mihailovića Mihiza i Mire Trailović, uz poruke ispisane rukom Dejana Medakovića, Milovana Danojlića, Matije Bećkovića, Duška Kovačevića, Ljubomira Simovića i drugih.

"Bata je voleo knjige i pisce. Obično se misli da od glumca ništa ne ostaje. A ispostavlja se da u njima sve pretraje i da sve vaskrsava. Svaki gest, svaki pokret, svaka grimasa. Bata je bio glumac 24 sata i on je mislio da šta god radite da i vi glumite", rekao je književnik Matija Bećković prilikom otvaranja izložbe.

Kako je navedeno, među izloženim knjigama nalazi se "Derviš i smrt'' Meše Selimovića, Bećkovićeva "Međa Vuka manitoga" i "Bila jednom jedna zemlja" Dušana Kovačevića, a Stojković je voleo i dela Eriha Koša, Pavla Florenskog, Petera Handkea i Sola Beloua.

Adligat je saopštio da je izložba "Balkanski špijun, profesionalac, genije glumišta Danilo Bata Stojković" bila prvi put prikazana tokom "Dana srpske kulture u Temišvaru" prošle nedelje, a da će nakon 27. decembra ide "u Inđiju, gde će biti stalno smeštena duži vremenski period".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Srbiji se slabo čitaju, ali i objavljuju knjige
Čitanje, knjiga 24.8.2021.

12 odsto manje nego 2019.

19.10.2021. 10:18

U Srbiji se slabo čitaju, ali i objavljuju knjige

Prošle godine u Srbiji je objavljeno 10.385 naslova knjiga i brošura, što predstavlja smanjenje od 12,7 odsto u odnosu na 2019. godinu, objavio je Republički zavod za statistiku.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
07.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve