Scena
08.06.2022. 19:05
R.E.

Pančevo

Stefan Milenković i "Karmina Burana" - to bi trebalo čuti

Violina, koncert
Izvor: Shutterstock

Na zatvaranju 11. Klasik Festa, 12. juna u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, nastupiće naš proslavljeni violinista Stefan Milenković, koji će izvesti čuvenu “Karminu Buranu“ Karla Orfa sa sastavom Camerata Academica Novi Sad.

“Odavno sam planirao da on bude gost našeg festivala, ali to nije bilo baš najlakše izvodljivo dok je živeo u Americi. Bili smo uporni i istrajni u ideji da ga dovedemo. Prošle godine to su bila dva koncerta u manjim formacijama, a ove godine će nastupiti na završnom koncertu sa svojim ansamblom. Karmina Burana je hit klasične muzike, ali u kamernoj verziji za violinu i gudački orkestar će sigurno biti raritet za našu publiku”, kaže Ognjen Popović, muzičar i umetnički direktor Klasik Festa.

Prošle godine Stefan Milenković je prvi put nastupio na ovoj manifestaciji, kada je izveo dva izuzetno posećena koncerta – u dvorani Kulturnog centra Pančeva i Rimokatoličkoj crkvi Sv. Karla Boromejskog.

“Bitno je da izvodimo ono što ljudi dobro znaju, ali i da pronađemo neko delo koje će možda prvi put biti izvedeno, ili kompozitore koji su po mom mišljenju nepravedno zapostavljeni. Prve večeri festivala tako ćemo, između ostalih, izvoditi dela Žorža Onslova, Betovenovog savremenika i sjajnog kompozitora. Imaćemo čak i jednu premijeru Mocartovog dela, jer iako je on napisao 600 kompozicija, neka se gotovo nikad ne izvode. Ovde će to biti “6 Noturna za dva soprana, bas, klarinet i dva basetna roga” zahvaljujući klarinetisti Andžeju Majevskom koji je iz Norveške doneo ta dva instrumenta”, kaže umetnički direktor Klasik festa.

Svečano otvaranje 11. Klasik Festa biće održano 9. juna u 20h u Rimokatoličkoj crkvi Sv. Karla Boromejskog u Pančevu, kada će biti izveden program "Oh, la la“ sa delima Sen-Sansa, Pulenka i Onslova. Za 10. jun u 20h na istoj lokaciji, zakazan je program "Seksteti“ sa delima Betovena i Čajkovskog. Narednog dana, 11. juna u 20h u Evangeličkoj crkvi A.V. u Pančevu biće izveden program “Serenade” sa Mocartovim delima, a poslednjeg festivalskog dana 12, juna, publika će u Dvorani Kulturnog centra Pančeva moći da uživa u interpretaciji čuvenog dela “Carmina Burana” Karla Orfa, u izvođenju Stefana Milenkovića i sastava Camerata Academica Novi Sad.

Klasik Fest je nastao iz potrebe za isticanjem važnosti kamernog izvođenja muzike i s ciljem propagiranja kamerne muzike na ovim prostorima. Svrha festivala je negovanje dobrog muzičkog ukusa građana Pančeva, pre svega mladih, i uživanje u vrhunskoj umetničkoj muzici.

Ulaz na prve tri večeri festivala je besplatan, dok se karte za poslednje veče prodaju po ceni od 800 dinara. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ovako će izgledati koncertna dvorana Beogradske filharmonije (FOTO)
koncert

Prelepo!

12.04.2022. 16:33

Ovako će izgledati koncertna dvorana Beogradske filharmonije (FOTO)

Tim projektnog studija Amanda Levete Archietes (AL_A) iz Londona izabran je za pobednika međunarodnog konkursa za arhitektonsko idejno rešenje buduće koncertne dvorane Beogradske filharmonije
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve