Scena
24.06.2021. 23:05
Tanjug

Ruski umetnici o Beogradu

"Sud vaše publike nam je veoma važan"

Violina, koncert
Izvor: Shutterstock

"Za mene lično i za naše pozorište, Beograd je uvek poseban, veoma rado gostujemo kod vas, i svaki put se osećamo izuzetno prijatno jer nas vaša publika izuzetno lepo prihvata”, rekao je za Tanjug ruski reditelj i umetnički direktor Jurij Aleksandrov, povodom gostovanja tri predstave njegovog pozorišta “Opera Sankt Peterburga” u Beogradu.

Turneja ruskih umetnika od tri dana zaredom obuhvata operske spektakle “Elektra” Riharda Štrausa, u subotu, 26. juna, u Narodnom pozorištu, Gala koncert svetskih remek dela klasike 27. juna u Madlenianumu, gde će veče kasnije takođe biti izvedena i “Esmeralda” ruskog kompozitora Aleksandra Dargomižskog.

Ansambl je stigao u Beograd 22. juna, jer su želeli da sve na vreme pripreme za izvođenje, i Aleksandrov je Tanjugu rekao da je jedini utisak za sada lep hotel gde su smešteni i vrućina, a pravi utisci će početi onda kada budu igrali predstave.

Ansambl iz Sankt Peterburga gostuje četvrti put u Beogradu, na scenama Madlenianuma i Narodnog pozorišta, a drugi put za vreme pandemije, jer su u novembru 2020. publici prestonice predstavili dve opere - “Otmica iz Saraja” Volfganga Amadeusa Mocarta i “Nasilje nad Lukrecijom” Bendžamina Britna.

“Kada smo bili sa te dve predstave, još je bila u jeku pandemija, a naši utisci i u tom teškom vremenu su zaista najbolji mogući. Naravno, između Rusa i Srba postoje posebne prijateljske i ljudske veze, tako da sa posebnim zadovoljstvom i radovanjem ponovo dolazimo na gostovanja kod vas”, izjavio je reditelj novih predstava.

Kako je naglasio Aleksandrov, srpskoj publici će se ovaj put predstaviti sa najnovijim projektima, jer su premijere nedavno održane u Rusiji, a igrali su ih već u inostranstvu.

Bajagin koncert u julu

Fanovi - spremite se!

Bajaga

Fanovi - spremite se!

20.05.2021. 14:05

Bajagin koncert u julu

Opera Riharda Štrausa “Elektra” igra se prema libretu Huga fon Hofmanstala, dok je dirigent Maksim Valjkov, takođe uveliko poznat umetnik domaćoj publici. U osnovi poznatog mita je priča o Elektrinoj osveti ubicama njenog oca Agamnenona - majci Klitemnestri i njenom ljubavniku Egistu. Ipak, kod Sofokla dominira uzvišeni patos, antičkoj tragediji, dok je Štrausa i Hofmanstala, predstavnike početka 20. veka, zainteresovalo nešto drugo - prikaz tamnih strana ljudske psihe, tako je predstavljena veoma uznemirujuća priča o bolu i mržnji. “Elektra” se retko igra u pozorištima Evrope, a druga opera “Esmeralda” je već nešto sasvim novo.

“Želim da naglasim da je opera “Esmeralda” na neki način otkriće našeg pozorišta. Ona nije nikada izvođena, inače je delo autora velikog ruskog kompozitora Aleksandra Dargomižskog. Mi smo je ponovo otkrili, i prezentovali našoj publici, iskrenim ljubiteljima operske umetnosti”, naveo je Aleksandrov. Spektakl opera “Esmeralda” je napisana prema motivima čuvenog romama “Zvonar Bogorodičine crkve u Parizu” Viktora Igoa.

Pomalo zaboravljen i zapostavljen ruski kompozitor Aleksandar Dargomižski je pisao libreto kada je imao samo 20 godina, i nije imao dovoljno dramaturškog iskustva, tako da je Aleksandrov na doradi ovog dela radio godinu dana dok nije bio zadovoljan rezultatom. Glavni reditelj te opere je upravo Aleksandrov, a uz njega su potpisane i još dve rediteljke - Natalija Černikova i Darja Modzalevska.

Dirigent Maksim Valjkov biće i ispred solista i orkestra Opere Sankt Peterburg na Gala koncertu "Remek-dela svetske klasike” 27. juna, u vidu kolažne sadržajne večeri. Na programu su arije i dueti iz najpoznatijih opera ruskih i stranih kompozitora: P. Čajkovskog, Ž. Bizea, V. A. Mocarta, R. Ščedrina, L. Delibea, A. Alabjeva, Ð. Verdija.

Teatar Opere Sankt Peterburga 22. juna dolaskom u Beograd obeležio je svoj 34. rođendan. Jedno je od najpoznatijih i najboljih muzičkih pozorišta u Rusiji i van granica zemlje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

A u Vuhanu... koncert za 11.000 ljudi
AP Photo/Andy Wong

Grad odakle je sve počelo

02.05.2021. 17:21

A u Vuhanu... koncert za 11.000 ljudi

Hiljade ljudi prisustvovalo je u subotu muzičkom festivalu u Vuhanu, kineskom gradu iz koga je svojevremeno krenula epidemija korona virusa, javlja danas Rojters.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
29.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve