Scena
06.11.2022. 16:31
Srećko Milovanović

Tijana Kondić

Voleli ste je u ulozi Nataše, a sada imate priliku da se zaljubite u njen roman

knjiga
Izvor: Shutterstock

Tijana Kondić osvojila je Srbiju i ceo region kada je pre više od dve decenije sa samo 16 godina maestralno odigrala naslovnu ulogu u čuvenom filmu Ljubiše Samardžića "Nataša".

Bravuroznom glumom osvojila je i žiri filmskog festivala u Puli koji joj je dodelio "Zlatnu arenu" kao najmlađoj dobitnici u istoriji tog nekada najvećeg jugoslovenskog filmskog priznanja. Posle "Nataše" Tijana se oprobala u još nekoliko filmova, ali i kao televizijska voditeljka. Poslednjih godina živi u Izraelu, a publiku u Srbiji osvaja i kao književnica. Na upravo završenom Sajmu knjiga u Beogradu Tijana Kondić predstavila je novi roman "Buka", a u intervjuu za "Ekspres" govori o glumačkoj i spisateljskoj karijeri i otkriva koje nove kreativne izazove priželjkuje u budućnosti.

Kako biste predstavili novi roman "Buka"?

"Roman ’Buka’ je moj drugi roman, ovoga puta u izdanju izdavačke kuće ’Laguna’. Javno je predstavljen na ovogodišnjem Sajmu knjiga, gde sam ga i potpisivala. Ideja za ovu priču nastala je pre sedam godina sticajem realnih događaja u zgradi i stanu u kom sam odrasla, a u koji sam se vratila da živim. ’Buka’ je mistična psihološka melodrama sa primesama horora koja zapravo govori o granici između stvaranja i ludila. Poteže mnoge sociološke i društvene teme, ali je centralna priča o glavnoj junakinji Milici, afirmisanom piscu koja se doseljava u novu zgradu kako bi završila svoj drugi roman.“

Javnost Vas prvenstveno zna kao glumicu iz kultnog filma "Nataša", koliko Vam je iskustvo iz glume pomoglo sada kao književnici?

"Glumačko iskustvo je svakako doprinelo u mojoj zamisli stvaranja dramske priče, zapleta, građenju likova koji se mogu igrati."

Kako danas gledate na ulogu u "Nataši" i saradnju sa legendarnim Ljubišom Samardžićem i glumcima poput Nikole Đurička, Davora Janjića i Anice Dobre?

"Gledam na to kao i onda kada smo snimali, kao na priliku da radim sa divnim ljudima i fantastičnim glumcima na filmu koji nam je doneo veliki uspeh."

"Nataša" Vam je donela "Zlatnu arenu" u Puli. Koliko je to bilo iznenađenje, ali i opterećenje za jednu mladu devojku?

"To je bilo nestvarno iskustvo. Vrednost toga shvatila sam tek kada sam odrasla. Mogu da se pohvalim da sam najmlađa jugoslovenska glumica koja je osvojila prestižnu nagradu sa samo 17 godina."

Iako ovenčani "Zlatnom arenom", niste primljeni na FDU u Beogradu, a konkurisali ste čak tri puta. Koliko je to bilo razočaranje za Vas tada?

"Ne bih opet to komentarisala."

Zašto ste napustili glumu i koje ste sve glumačke ponude imali nakon „Nataše“?

"Nikada glumu nisam napustila."

Završili ste svetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Zašto baš svetska književnost?

"Književnost je nešto što je najbliže mom senzibilitetu."

1
Izvor: Screenshot Youtube Tijana Kondić

Kako ste doneli odluku da napustite Srbiju i odete u Izrael?

"Vrlo lako. Nezadovoljstvo osobu sa ambicijama može daleko da odvede."

Šta Vam je život u Izraelu doneo, šta je ono što Vas najviše fascinira u toj zemlji?

"Sloboda i različitost."

Oprobali ste se i kao voditelj emisije „Stepenište“ na RTS-u. Da li biste danas sebe videli kao autora ili voditelja neke emisije?

"Saradnju sa RTS-om pamtim kao lep period za vreme studentskih dana. Kviz ’Znam da znam’ i emisija ’Stepenište’ doneli su mi televizijsko iskustvo i upoznavanje sa mnogim dragim ljudima. Ukoliko bi se ukazala prilika za neki zanimljiv format, rado bih ponovo prihvatila ulogu voditelja."

Kako Vam filmska scena u Srbiji deluje danas i da li biste se vratili glumi u nekom srpskom filmu ili pozorišnoj predstavi?

"Hiperprodukcija je donela dosta posla mnogim glumcima i pre svega filmskim radnicima, što je veoma pozitivno. Film i rad na filmu deo je mene i mog života. Neizmerno bi me obradovao dobar scenario za film ili pozorišnu predstavu. Rad sa kreativnim ljudima je neprocenjiv i donosi mnogo više od samog honorara i još jednog projekta u rezimeu."

Plaši li Vas razvoj situacije u svetu i Evropi, pogotovo jer je i Izrael gde živite jedno veoma trusno geopolitičko područje?

"Iako je politika nezaobilazan i sastavni deo svačijeg života, ne dopuštam sebi da komentarišem na ovu temu."

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Miljenko Jergović: Nije časno ćutati ako ste u manjini
Miljenko Jergović

Intervju

19.03.2022. 06:05

Miljenko Jergović: Nije časno ćutati ako ste u manjini

Bosanskohercegovački i hrvatski pisac Miljenko Jergović bio je gost Beograda nakon što je objavljena njegova nova knjiga "Trojica za Kartal – Sarajevski Marlboro remastered“, koju je u Srbiji objavila izdavačka kuća "Booka“. Reč je o starim temama i motivima koji su sada obrađeni u sasvim novim pričama. Odakle potreba za tim?
Close
Vremenska prognoza
light rain
12°C
01.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve