Scena
25.11.2021. 15:50
R.E.

Jovanka Broz u boji

"Želela je da me uveri da je maršal baš nju voleo"

jovanka broz, 25. 11. 2021.
Izvor: EPA FILES / SRDJAN SUKI

U sklopu izložbe "Jovanka Broz u boji", čiji je sadržaj naišao na veoma veliko interesovanje javnosti, organizovan je razgovor o modnom stilu nekadašnje prve dame Jugoslavije.

U RTS Klubu u Beogradu, o Jovanki su govorili novinarka Mira Adanja Polak, modni kreator i direktor postavke Igor Todorović, dizajnerka i kostimografkinja Maja Nedeljković Davidovac, kao i kustoskinja i muzejska savetnica Mirjana Menković.

"Jako je želela da me uveri da je maršal nju voleo. Bilo je dirljivo jer je govorila o stvarima koje je on za nju činio, da ju je stvarno voleo... Bila je žena koja je želela da nekoga uveri da ona ni za šta nije kriva", rekla je Adanja-Polak.

jovanka broz, 25. 11. 2021.
Izvor: EPA FILE / SRDJAN SUKI

Jovanka Broz je 1952. godine postala treća supruga Josipa Broza Tita i prva dama Jugoslavije i tada je počeo "bajkoviti" deo njenog života - proputovala je svet, upoznala mnoge svetske lidere, kraljeve i kraljice, i iz tog perioda potiču haljine izložene na postavki "Jovanka Broz u boji".

"Naš cilj je bio da prikažemo nešto što je van ideološkog i političkog kada je Jovanka Broz u pitanju, a to svedočanstvo kroz izabrane haljine govori o njenoj estetici, etici i protokolu za vreme uloge prve dame, dakle od 1952. do 1977. godine", istakao je Todorović.

Kako on navodi, izložba je veoma impresivno svedočenje o poštovanju zanatstva, autorstva i tekstilne industrije i dodaje da se kroz haljine iz ukupne zbirke može sagledati šira slika i ono što je tekstilna industrija bila.

Prema njegovim rečima, Jovanka je "živela u senci svog muža, iako je protokol podrazumevao da oni uvek budu viđeni zajedno".

"Jovanka je bila veoma posvećena detaljima, neverbalno je komunicirala kroz svoju odeću na nivou koji je prilika zahtevala", rekao je Todorović i dodao da ona nije bila samo konzument, već je i aktivno učestvovala u dizajnu svoje odeće i o tome vodila računa.

"Ona je bila kraljica socijalističkog glamura", zaključio je Todorović.

jovanka broz, 25. 11. 2021.
Izvor: EPA FILES / SASA STANKOVIC

Modna dizajnerka i kostimografkinja Maja Nedeljković Davidovac istakla je da kolekcija haljina prve dame ima neprocenljivu umetničku vrednost.

"To pre svega važi za kulturni identitet Srbije, za kulturnu i modnu baštinu Srbije i čitavog regiona, ali i za svetsku modnu baštinu, rekla bih", smatra Nedeljković Davidovac.

Kustoskinja i muzejska savetnica Mirjana Menković navela je da je autorski tim postavke bio veoma zatečen kada je u Jovankinoj kući zatekao sve u savršenom redu, kao i organizacijom koja je među njenim predmetima vladala.

"To je deo njene ličnosti. Bilo je evidentno i da je vrlo pažljivo i hronološki odlagala predmete, imajući apsolutnu svest o tome da to treba sačuvati. Ti predmeti veoma su pažljivo pakovani i fantastično očuvani, ali to je i do njihovog izuzetnog kvaliteta", kaže Menković.

Zbog velikog interesovanja javnosti, trajanje postavke "Jovanka Broz u boji" produženo je do 15. decembra.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta ćemo sve saznati u poslednjoj epizodi serije o Jovanki Broz
Snežana Savić, 17. 11. 2021.

10. epizoda

18.11.2021. 10:05

Šta ćemo sve saznati u poslednjoj epizodi serije o Jovanki Broz

Poslednja, deseta epizoda dokumentarno-igrane serije "Jovanka Broz i tajne službe" govori o uslovima života Jovanke Broz nakon prinudnog iseljenja iz Užičke 15 u oronulu vilu u Bulevaru oktobarske revolucije broj 75.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
22°C
01.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve