Sport
23.07.2023. 14:05
Dragan Vesić

Kolumna

Dragan Vesić: "Vimbldon – smena generacija?"

đoković alkaraz 23.7.2023
Izvor: EPA / TOLGA AKMEN

U finalu najprestižnijeg grend slema Vimbldona desilo se ono što je malo ko očekivao – najvećeg tenisera u istoriji, po broju grend slem titula, i jednog od najvećih tenisera ovog turnira, posle Federerovih rekordnih osam titula, Novaka Đokovića (36 godina), rezultatom 3:2 u setovima pobedio je 16 godina mlađi Španac Karlos Alkaraz.

Šta je tu čudno? Alkaraz je prošle godine bio užasno loš na travi i činilo se da nikada neće osvojiti Vimbldon.

Mnogi su ispravno rezonovali – ako ga Alkaraz nije pobedio na šljaci, gde je jak, kao i na betonu, kako može na londonskoj travi?

S druge strane, neki su takođe ispravno govorili da ne bi bila senzacija da pobedi Đokovića jer je, u međuvremenu, neverovatno napredovao što dokazuje i titula na turniru u Kvinsu gde je trava brža nego na Vimbldonu.

Dilema jeste bila velika, ali su i jedni i drugi ispravno razmišljali – i desilo se: dvadesetogodišnji hipertalentovani Španac uspeo je, tesnim rezultatom, da osvoji svoj prvi Vimbldon i drugu grend slem titulu (prošle godine osvojio je US open). I nije pobedio bilo koga, nego tenisera koji je sedam puta osvajao Vimbldon i koji drži rekord od 23 grend slem titule, što će biti teško dostići – jedini koji bi mogao da ga ugrozi je njegov najveći konkurent tokom poslednjih 10 godina Rafael Nadal (22 grend slema). Jeste kralj šljake najavio povratak iduće godine (ovu ne igra), ali bi bila naučna fantastika da sa 38 godina osvoji grend slem titulu, a kamoli da prestigne Đokovića.

Pri tom nije nerealno da za godinu, možda dve, Đoković osvoji bar dva slema. Jedina pretnja, u odsustvu Nadala, jeste Alkaraz, i ljubitelji tenisa svakako priželjkuju da to novo rivalstvo (Đoković – Alkaraz) potraje što duže.

Sad, kako kaže poslovica: "Svi generali su posle bitke pametni“, i ne možemo znati šta bi bilo kad bi bilo, ali je izvesno da bi Đoković imao šanse da pobedi da je meč trajao četiri seta – drugi set je bio preloman, koji je Alkaraz dobio u taj brejku: bilo je uočljivo da je 16 godina stariji Đoković fizički malo pao, a kad do toga dođe, gubi se samopouzdanje, pada fokus i ređaju se nekarakteristične greške koje, inače, oni najveći ne prave.

Da, pre godinu dana Alkaraz je na Vimbldonu hodao kao na ledu, nije znao da se kreće na travi i zato je ovaj njegov napredak zadivljujući.

Posle meča, obojica su bili vrlo korektni u izjavama što je osobina onih najvećih. Onaj koji uskoro odlazi, Đoković, nahvalio je mladog Španca zbog njegove igre i velikih stvari koje je postigao sa samo 20 godina. Onaj koji je već došao, Alkaraz, nije najvećem ostao dužan i nije krio oduševljenje što je pobedio tenisku legendu. Rekao je da je učio od velike trojke i pokušao da od svakog ponešto uzme, a da je imao veliku tremu dokaz je prvi set gde je Alkaraz igrao stegnuto i izgubio sa ubedljivih 6:1.

Sad, Španci su, kao po tradiciji, najbolji na šljaci, a na travi nikada nisu blistali sa izuzetkom Nadala koji je dvaput osvajao Vimbldon (baš kao i Konors, Edberg i Marej), Manuelu Santani je to uspelo jednom, pre open ere, i sada Alkarazu zasad jednom, sa izglednom šansom da se tu ne zaustavi.

Što se tenisera iz Srbije tiče, ne samo da su bili neuspešni na nekoj podlozi, u muškoj konkurenciji, nego nisu osvojili nijedan slem sa izuzetkom Đokovića koji je osvojio rekordna 23, nedostižna bar petnaestak godina, što samo govori da smo narod krajnosti.

Naravno, kad kažem – bar petnaestak godina, mislim na Alkaraza. On zasad stoji sam jer, osim vremešnog Đokovića, ostali mladi teniseri nisu mu ni blizu – ako se u godinama koje dolaze ne pojavi neko ko će biti na njegovom nivou.

Đoković, Nadal i Federer nisu bili te sreće jer je neko odozgo udesio da skoro u isto vreme igraju trojica najvećih, što se nikada nije desilo u istoriji sporta.

Kažem – skoro, jer je Federer od Đokovića stariji šest, a od Nadala pet godina.

Svi su oni imali svoje vreme i svoje zvezdane trenutke slave: Federer je dominirao dok Nadal nije veoma brzo sazreo, od 2008. Đokovićeva dominacija počela je 2011, kada je "eksplodirao“, a od 2012. počelo je desetogodišnje rivalstvo dvojice najvećih – Đokovića i Nadala. Odigrali su najviše mečeva u istoriji: čak 59, a skor je tesan – 30 prema 29 u korist Đokovića. Na slemovima su igrali čak 19 puta i tu je Nadal uspešniji sa 11 pobeda i sedam poraza, kao i u finalima slemova 5:4 za Nadala. Đokoviću je sa Federerom bilo lakše, a o rivalstvu Federera i Nadala ne vredi ni govoriti jer tu je Federer prošao još gore, što Švajcarcu nikako ne ide u prilog.

Bez obzira koliko su oni veliki, svako od njih ima "Ahilovu petu“, ali bi se tekst odužio i malo skrenulo s teme ako bi se o tome pisalo. Izvesno je da ni najveći ne mogu baš sve da osvoje. Tako Đoković i Federer imaju po nekoliko završnih mastersa, ali ne i olimpijsko zlato, dok Nadalu nedostaje završni masters, ali ima dve zlatne olimpijske medalje (i u singlu i u dublu). Đoković, osim po broju osvojenih grend slem titula, drži rekord sa 340 nedelja provedenih na prvom mestu, najuspešniji grend slem mu je Australijan open (10 titula) i osvojio je svaki od devet mastersa serije 1000 bar dvaput. Nadal je neprikosnoven na Rolan Garosu sa neverovatnih 14 titula (nijedno izgubljeno finale) i po tome je apsolutni rekorder, dok je Federer rekorder na Vimbldonu sa osam, dok na US openu sa pet titula deli prvo mesto sa Konorsom i Samprasom. O njihovim stilovima igre i dominaciji na određenim podlogama se sve zna i zato je najbolje vratiti se na zanimljivosti sa ovogodišnjeg Vimbldona.

Naime, bez obzira što po broju titula drži rekord, Federer je čak tri finala izgubio od najvećih rivala (jedno od Nadala i dva od Đokovića).

Mnogi teniski stručnjaci smatraju da je najveće finale u istoriji Vimbldona ono iz 2008 – tada je dvadesetdvogodišnji Nadal prekinuo Federerov niz od pet uzastopnih titula. Čini se da po kvalitetu ne zaostaje ni finale iz 2019. kada je Đoković pobedio Federera u neizvesnom meču spasivši dve meč lopte.

Ovogodišnje finale, po kvalitetu, nije na nivou pomenuta dva, ali je značajno, epsko i istorijsko iz drugih razloga. Pre svega jer su, otkad se igra najstariji grend slem, od 1877. godine, snage odmerile dve generacije. Jedan koji polako odlazi i koji je, kao najveći, obeležio jednu epohu, i drugi koji dolazi sa izglednom šansom da, kako sada stoje stvari, sam dominira narednih petnaestak godina, što je dobro za njega, ali ne i za tenis.

I daleko od toga da je Đoković otpisan – poslednji četvrti slem u godini, US open, nije daleko.

Alkaraz je sada broj jedan, smenio je Đokovića koji je drugi na ATP listi. Trenutna razlika je 880 bodova. To za Đokovića nije nedostižno, pogotovo što stvari mogu da se promene i pre poslednjeg slema: na dva mastersa u Americi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Karlos Alkaraz, najmlađi vimbldonski šampion u 21. veku!
1

Pobednik finala

16.07.2023. 19:54

Karlos Alkaraz, najmlađi vimbldonski šampion u 21. veku!

Španac Karlos Alkaraz pobedio je srpskog tenisera Novaka Đokovića u 136. vimbldonskom finalu, rezultatom 2:3 (6:1, 6:7, 1:6, 6:3, 4:6)
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve