Sport
30.03.2022. 12:00
Beta-AP

Ogroman gubitak

Everton u finansijskom rasulu

Everton
Izvor: Shutterstock

Engleski fudbalski klub Everton objavio je gubitak veći od 100 miliona funti trću godinu za redom.

Podaci koje je klub objavio pokazuju deficit od 120,9 miliona funti tokom tekuće sezone koja se završava u junu.

Pre tri godine Everton je prijavio gubitak od 111,8 miliona funti, da bi prethodne sezone deficit iznosio 139,8 miliona funti.

Pravila Premijer lige kažu da klub krši propise o profitu i održivosti ako ostvari gubitak veći od 105 miliona funti u periodu od tri godine.

Gubitak Evertona je tri puta veći od dozvoljenog, ali klub kaže da se 170 miliona funti može pripisati pandemiji koronavirusa.
 

"Klub je doživeo jedinstven niz finansijskih okolnosti u poslednje tri godine, uključujući izdvajanje značajnog iznosa za izgradnju novog stadiona i suočavanje sa pandemijom koronavirusa", saopštio je klub.
 

Klub je istakao i da "ostaje u sigurnoj finansijskoj poziciji zahvaljujući kontinuiranoj podršci Farhada Moširija", većinskog akcionara Evertona.

U poslednjih sedam godina Everton je ostvario profit samo u sezoni 2016/17.

Početkom marta Everton je prekinuo sponzorstvo sa kompanijom koja pripada Ališeru Usmanovu, ruskom metalskom tajkunu, koji se našao pod sankcijama Evropske unije.

Većinski akcionar Evertona, Moširi je u januaru uložio još 100 miliona funti u klub, rekavši da je time pokazao svoju posvećenost klubu. Novčana injekcija je pretvorena u vlasnički kapital Moširija, pa tako njegov udeo u Evertonu sada iznosi 94 odsto.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Junajted traga za novim trenerom: Ovo je uži izbor
Mančester Junajted

Zanimljiv izbor

23.03.2022. 10:22

Junajted traga za novim trenerom: Ovo je uži izbor

Čelnici fudbalskog kluba Mančester junajted razgovarali su sa trenerom Ajaksa Erikom ten Hagom o njegovom dolasku u engleski klub na leto, preneo je danas BBC.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve