Sport
08.10.2021. 10:27
R.E./Mozzart sport

Terzić ili Ilijev?

Ko je zaslužniji za skok Srbije na UEFA rang listi - Zvezda ili Partizan?

Crvena zvezda i Partizan
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Odlične partije Crvene zvezde i Partizana u Evropi doprinele su da se naša zemlja dodatno učvrstila na 12. mestu po nacionalnom koeficijentu. Ambicije rastu, a ljubitelji fudbala su počeli da maštaju o mogućnosti da Srbija ima čak dva predstavnika u Ligi šampiona leta 2023.

Kao što je bilo očekivano u javnosti je počelo da kruži pitanje ko je za ovaj uspeh zaslužniji, Crvena zvezda ili Partizan? 

"Nije korektno da se kaže da su Zvezda i Partizan doprineli tome da Srbija danas bude 12. u Evropi i da ćemo od 2023. godina imati dva kluba u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Ako dođemo na 11. poziciju imaćemo i direktnog učesnika. Nisu tome doprineli uspesi Zvezde i Partizana, nego Zvezde, koja je donela ove bodove i koeficijente. Partizan je pobedio Floru i Anortozis… Zvezda će ove godine imati 70 utakmica u Evropi… Zvezda je motor razvoja srpskog fudbala. Kada se govori o srpskom fudbalu u pozitivnom smislu sve treba gledati kroz prizmu uspeha Crvene zvezde. Mi smo doneli koeficijente, a ne Partizan. To mi smeta, jer se ne vrednuje na pravi način šta je donela Zvezda. Stavlja se u istu ravan sa Partizanom", rekao je nedavno Zvezdan Terzić gostujući na TV Pančevo.

Sa druge strane Ivica Ilijev je poručio:

"Niko da se zapita zbog čega nismo bili ranije među 15 najboljih. Pa zbog toga što je ranijih godina vukao Partizan, a Zvezde nigde nije bilo. Ne kroji se istorija onako kako nekom odgovara. Iz Zvezde, kad im odgovara, pričaju o istoriji u poslednjih pet godina, a kad im odgovara drugačije, onda pominju šta je bilo pre 30 godina. Jasno mi je da Terzić brani interes Zvezde, ali kad to radi, dobro bi bilo da ne omalovažava druge i da barata činjenicama, umesto što se dodvorava navijačima", smatra Ilijev. 

Crvena zvezda i Partizan
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Istina je da je Crvena zvezda bolja poslednjih pet, a Partizan 15 godina pre toga. I Zvezdan Terzić i Ivica Iliev su u pravu, večiti rivali najviše se zaslužni za skok Srbije na UEFA rang listi i projektovanu šansu za dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona od leta 2023. piše Mozzart sport.

Kad se posmatra celokupan doprinos srpskom fudbalu jasno je da je više vukao Partizan, pošto je u ovom veku od ukupno 310 osvojio 130 bodova, naspram 108 Zvezdinih (ostatak su pokrili Vojvodina, Čukarički, Spartak, OFK Beograd itd).

Primera radi, od sezone 2001/02 crno-beli su se dvaput plasirali u Ligu šampiona, devet u Ligu Evope (prethodno UEFA kup ili Liga UEFA kupa) i jednom u Ligu konferencije. Što im je omogućilo da u poslednjih 20 sezona u više od polovine (11) budu bolji od najvećeg takmaca. Zanimljivo, najveća razlika nije ostvarena u godinama kad se njihov barjak vijorio u Ligi šampiona, već u takmičarskoj 2015/16 kad je za dlaku izmaklo prezimljavanje u Ligi Evrope, ali je u grupi sa Bilbaom, AZ Alkmarom i Augzburgom skupljeno 10,5 bodova po UEFA kriterijumima, dok je Crvena zvezda ostala zakucana na nuli, pošto je u prvom kolu kvalifikacija za isto takmičenje eliminisana duplim porazom od Kairata.

Crno-bele hrabri i činjenica da nikad nisu ostali bez konkretnog doprinosa, dok je većiti rival nulu zabeležio i godinu ranije zato što nije ni učestvovao u međunarodnim kupovima usled gubitka licence.

Dakle, Partizan je od 20 sezona bio bolji u 11 (računajući i aktuelnu gde je zasad odnos 8:7,5), Crvena zvezda u šest, a dve su završene barabar. Zato u Humskoj imaju pravo kad potenciraju svoju ulogu u građenju nacionalnog koeficijenta, značajnog za što lakšu prohodnost ka grupnim fazama.

Ako bi se gledao doprinos u samostalnoj Srbiji, opet je Partizan bolji. Bez jednog plasmana u Ligu šampiona (2003) i prvog prezimljavanja bilo kog našeg kluba u takmičenjima UEFA (2004/05) bolji je na obračunu minulih 15 sezona. Odnos u bodovima u tom peirodu je 96:83,5. Od tih 15 godina crno-beli su više vukli u čak devet navrata, klub iz Ljutice Bogdana u pet, a dvaput je doprinos bio identičan. Nevolja je što Srbija u tom periodu nije mogla da se pomeri dalje od 21. mesta, čak je tri godine provela na 27. poziciji UEFA rang liste i nije imala beneficije kakve joj se sad nude, pod uslovom da večiti nastave da beleže ohrabrujuće rezultate i tokom jeseni u grupnim fazama Lige Evrope i Lige konferencije.

A sad je 12.

Kako UEFA nacionalni koeficijent i položaj klubova na žrebovima određuje na osnovu učinka u poslednjih pet sezona postaje jasno zbog čega je Zvezdan Terzić potencirao doprinos crveno-belih u tom periodu. Aktuelni prvak je u tom ciklusu nadmašio crno-bele, pošto vodi 56:31,5.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zvezdan Terzić o tome kada će otići iz Zvezde i koliki je, zapravo, dug
fudbal, lopta

Fudbal

22.09.2021. 12:30

Zvezdan Terzić o tome kada će otići iz Zvezde i koliki je, zapravo, dug

Prvi put kad ne budemo šampioni odlazim. Ja sam čovek koji je najodgovorniji za sve u klubu, najzaslužniji kad uđemo u Ligu šampiona ili Ligu Evrope, ali i najveći krivac za neuspeh, rekao je generalni direktor FK Crvena zvezda Zvezdan Terzić.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve