Sport
26.12.2023. 02:55
Dragan M. Milošević

Novosadska "Malčika“

ONA je kraljica srpske košarke, apsolutni rekorder po broju koševa!

ženska košarka, košarka, košarkašica
Izvor: Shutterstock

Najbolja srpska košarkašica svih vremena, novosadska i srpska sportska legenda, svojevremeno i kapiten evropske košarkaške reprezentacije, rođena je na današnji dan 1947. godine u Novom Sadu.

Marija Veger Demšar je odrasla u siromašnoj porodici, sa majkom i dve sestre, u skučenim stambenim uslovima i sa porodičnim primanjima koja su teško pokrivala njihovu elementarnu egzistenciju.

Krajem 50-ih godina prošlog veka, kroz tada aktuelna školska sportska takmičenja, kročiće na šljakasti teren košarkaškog kluba "Eđšeg“ i novosadskim poklonicima sve popularnije košarke odmah je postalo jasno da lepuškasti plavokosi devojčurak poseduje vanserijski talenat.

Marija je od prvih dana treniranja zavolela košarku, a svojom brzinom, urođenom tehnikom i fantastičnom skočnošću, zadiviće sportske stručnjake KK "Vojvodine“ koji će je dovesti u svoje redove i uključiti kao juniora odmah u svakodnevne treninge sa seniorima.  

Kroz sport i treniranje kod Marije se probudila iskrena želja i volja za sadržajnijim i boljim životom, rastao je njen optimizam da može prevazići težinu egzistencijalnih problema, da sa svojim klubom i drugarima može putovati širom svoje zemlje i Evrope i uživati u radostima sportskih igara i pobeda. Već kao juniorka postala je pakleni košarkaški radnik, vanserijski talenat, a veliki asketa van sportskog terena.

Iza njene blistave dvadesetogodišnje sportske karijere stajaće enormni svakodnevni rad, tone prolivenog znoja i suza, i mnogobrojna odricanja od uobičajenih čari koje mladost nosi sa sobom. Košarkaški treninzi su se tada održavali uglavnom na otvorenim terenima sa šljakom, ali Mariju ni kiša ni sneg nisu mogli odvojiti od planiranih treninga.

Imala je čvrstu, mladalačku želju da bude lekar, pa je pre podne išla na praksu, po podne u školu, a veče  je isključivo posvećivala napornim treninzima.

178 UTAKMICA ZA DRŽAVNI TIM

Novosadska "Malčika“, kako su je zbog njene skočnosti od milošte prozvali njeni sugrađani i obožavaoci, sa takvim intenzivnim treninzima i asketskim životom kakav je nezamisliv i za današnje vreme, već sa 17 godina postaće državna reprezentativka i punih 14 godina nezamenljivi i ključni faktor sa kojim će započeti dvadesetogodišnji trofejni period naše ženske košarke.

Za državni tim odigraće 178 utakmica i postati apsolutni rekorder svih vremena po broju postignutih koševa. Postigla je čak 500 koševa više od drugorangirane, takođe sjajne reprezentativke Jelice Kalinić, a kao jedini reprezentativac neke države imala je prosek od preko 40 koševa po utakmici za svoj državni tim. Ovaj rezultat tek dobija na vrednosti kada se podseti da u to vreme nije važilo pravilo da se preciznim šutem van linije od 6,25 metara mogu dobiti tri poena.

Sa svojim klubom "Vojvodinom“ osvojila je dve titule klubskog šampiona Jugoslavije (1969 i 1970. godine), a državni tim predvodila je u osvajanju tri medalje na evropskim prvenstvima: u Italiji 1968. godine, kada je Jugoslavija osvojila svoje prvo srebro u istoriji ženske košarke, u Holandiji 1970. godine, kada je osvojena bronzana medalja i u Poljskoj 1976. godine kada je Marija u najvažnijem duelu sa favorizovanim domaćinom Poljskom postigla rekordnih 43 koša i dala odlučujući i najveći doprinos osvajanju nove srebrne medalje.

BALERINA NA KOŠARKAŠKOM TERENU

Nastupajući i vladajući košarkaškim dvoranama širom Evrope i sveta, malo je reći za Mariju da je bila briljantna sportska balerina na terenu; njeno sportsko umeće i viteštvo karakterisano je kao vrhunska sportska umetnost kakva se verovatno neće ponoviti u narednih 100 godina.

Zbog toga je ona bila i ostala jedina košarkašica koju su poredili sa Radivojem Koraćem i kasnije sa Majkl Džordanom, i koja je tri puta svrstavana u najbolju evropsku petorku u kojoj je njoj dodeljivana kapitenska traka. 1969. godine Marija je ostvarila još jedan svetski rekord, kada je uspela da zabeleži prosek od čak 41 koša na svim utakmicama koje je odigrala te godine.

Zbog svega što je učinila za klubsku košarku ("Vojvodina“ - Novi Sad, "GEAS“ - Milano), za reprezentaciju Jugoslavije, evropsku i svetsku košarku, Svetska košarkaška organizacija je postavila Mariju Veger Demšar na sedmo mesto rang liste najboljih košarkašica sveta svih vremena. U obrazloženju tako visoke pozicije navodi se da je Marija bila neprevaziđeni košgeter, sa nebeskim skok šutem koji je i danas avangardan za žensku košarku, i da je imala tako brz i kvalitetan ulaz pod koš koji niko nije mogao zaustaviti.

Povodom 60. godina od osnivanja Košarkaškog saveza Srbije i 85. godina od pojave košarke u Srbiji, 2008. godine, na Svečanoj akademiji u Beogradskom dramskom pozorištu uručene su "Zlatne značke“ trojici srpskih i svetskih košarkaških legendi: Draženu Dalipagiću, Draganu Kićanoviću i Mariji Veger Demšar. Ovo najveće košarkaško priznanje u Srbiji, zemlji košarke, pre ove slavne trojke, dodeljeno je samo nezaboravnom košarkaškom geniju - Radivoju Koraću.

ŽENSKI RADIVOJ KORAĆ

Kada je dobila ovo priznanje, srpska kraljica košarke Marija Veger Demšar je izjavila: "Ovim priznanjem krunisana je moja sportska karijera“. Verovatno se tada prisećala vremena kada je u 19. godini od grada Novog Sada dobila stan od 43 kvadrata, koji je posle malog sobička deljenog sa sestrama, izgledao kao palata, i kada je, odmah pri ulasku u njega, na zid postavila sliku svog idola Radivoja Koraća. Obožavala je legendarnog Žućka, i bila ponosna što je nazivaju "Ženski Korać“.

Setila se sigurno i Radivojevog tragičnog kraja 1969. godine, posle kojeg su joj u reprezentaciji svesno dodelili dres sa brojem 5, a koji je slavni košarkaš nosio.

Dodela "Zlatne značke“ uverila ju je da je Žućkov dres dostojno nosila i da je svojom blistavom karijerom zasluženo zauzela mesto u društvu svog idola Radivoja Koraća i takvih svetskih legendi kao što su Dražen Dalipagić i Dragan Kićanović.

Tekst preuzet iz knjige "Heroine Srbije  - Vekovnik", Dragana M. Miloševića, koju možete naručiti putem imejl adrese: [email protected] 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prva Srpkinja novinar
pisanje

Heroine Srbije

14.11.2023. 04:05

Prva Srpkinja novinar

Univerzalni umetnik i vrhunski intelektualac, začetnik modernog plesa i baleta u Srbiji, prva Srpkinja novinar i bibliotekar, šampion borbe za rodnu ravnopravnost.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve