Sport
29.07.2023. 15:05
Zoran Šećerov

Srpski fudbal

Slučaj Kolubara - FSS ne greši i kad greši

Srpski fudbal
Izvor: Shutterstock

I šta sad? Na prvi pogled čini se da je sve rešeno, a zapravo nije ništa. Ili možda i jeste. Ono što je sigurno, Lazarevčani u sezoni 2023/24, koja startuje 29. jula, uprkos ublaženoj kazni Međunarodnog suda, neće igrati u Superligi. A kada će, i da li će skoro, ne zna se.

Bilo kako bilo, slučaj Kolubara okupirao je ovog leta pažnju srpske fudbalske javnosti. Kamo sreće da se isto toliko energije potrošilo na neke neuporedivo bitnije stvari. Ali, nije.

Sve je počelo kada je FSS drakonski i na kraju pokazalo se nespretno a u skladu s propisima kaznio Kolubaru. Naravno, na osnovu "dokaza“ koji su stigli iz UEFA.

Onda se, što u FSS-u čini se nisu predvideli, Kolubara žalila. Žalba nije otišla u Nion (sedište UEFA), već u Lozanu na adresu Međunarodnog suda za sportsku arbitražu.

Na kraju, posle podužeg čekanja, zarad čega je morao da se pomeri početak 18. šampionata u Superligi Srbije, stigla je i presuda. Sud za sportsku arbitražu sa sedištem u Lozani je preinačio odluku organa Fudbalskog saveza Srbije o oduzimanju devet bodova Kolubari. U ovom "postupku“ Lazarevčani su kažnjeni sa minus šest uz napomenu da je "odluka izvršna i da će biti sprovedena bez odlaganja“. Sve je potpisao izvesni Žordi Lopet Batet, predsednik tamošnjeg sudskog veća.

U Kolubari, svesni da su uprkos svemu proglašeni krivim, čak i nisu bili nezadovoljni. Bar takav se utisak stekao. I pored kazne, sa tri "dodatna boda“ iz Lozane Lazarevčani su sačuvali superligaški status. To im je u fudbalskoj smejuriji decenije, opet je u pitanju utisak, bilo i najvažnije. Bar se tako činilo.

Međutim, ono što je obradovalo Lazarevčane nije FSS. "Povratkom“ Kolubare superligaški karavan se povećao na 17 klubova. A to je nešto što u FSS-u niko nije želeo. I što nikom u karavanu superligaša nije odgovaralo. Ideja da se možda liga proširi na 18 klubova, iz hiljadu i jednog razloga, nije bila prihvatljiva.

U takvoj situaciji nije bilo moguće, a možda i jeste, u niži ranog poslati Radnik iz Surdulice koga bi po plasmanu ova prokleta sudbina zadesila da Surduličani nisu igrali baraž i kroz baraž na zelenom terenu sačuvali mesto među 16 najboljih srpskih klubova.

I Kolubara je verovala u pravo i pravdu jer je i sa kaznom od minus šest imala dovoljno bodova da ostane superligaš. Da, ali to nije bilo dovoljno.

Još dok je voda ključala Zvezdan Terzić, prvi čovek "crveno-belih“, u medijima je naglasio da "Zvezda kao najtrofejniji i najuticajniji srpski klub nema stav kada je u pitanju slučaj Kolubara“, ali je i istakao kako "ne bi voleo da Superliga broji 17 timova, da bi zbog neparnog broja prvenstvo bilo krnje“. Istovremeno je podelio, utisak je s pravom, i packe FSS-u.

"Ovim odlukama sami su se zapetljali i doveli u situaciju da se ne zna šta ko radi. Posle svega ostaje opor osećaj da imamo jedan nestabilan savez“, podvukao je Zvezdan Terzić.

To je na neki način potvrdio i Branislav Nedimović, potpredsednik FSS-a, u jednom televizijskom intervjuu u trenutku kad se još ništa nije znalo.

"Pitanje od milion dolara je kako smo uopšte došli u ovu situaciju, to je pitanje čak i za mene. Verujem da će arbitraža doneti odluku ranije, odluka UEFA je da su utakmice Kolubare nameštene, sada upadamo u veštu marketinšku igru. Prema statutu FSS-a, svi imaju mogućnost da se brane i van institucija našeg saveza. Ovo je nešto novo, prvi put se nešto ovako dešava oko nameštanja. Nije džaba tužilaštvo donelo odluku, ali ajde da sačekamo odluku CAS-a, presumpcija nevinosti postoji“, rekao je Nedimović.
 

U iskrenoj besedi nije Nedimović uopšte tražio opravdanje za FSS. Decidirano je izgovorio:

"Ako se to slučajno desi, to da se obori odluka i Kolubara vrati u Superligu, to će isključivo biti zbog krivice u proceduri koju je sproveo FSS, odnosno Disciplinska komisija i Komisija za drugostepeni postupak. I još jedan vrlo važan organ, to je oficir za integritet, koji se u stvari bavi tim kriznim situacijama. Ako se slučajno desi da se obori odluka, onda to može biti na teret procedure, a ne na teret suštine. A ja, koliko znam, suština je najvažnija: da sprečimo nameštanje."

Kad se sve saznalo, kad je sud iz Lozane ublažio kaznu i ostavio Kolubaru u Superligi, na scenu je stupio FSS. Da bi vuk bio sit i sve ovce na broju, takođe i da bi se dokazalo da FSS ne greši čak i kad greši, na Terazijama 35 su doneli odluku koju u toj kući niko nikada nije.

FSS Srbije izbacio je Kolubaru iz superligaškog društva i oduzeo licencu Lazarevčanima uprkos tome što je Kolubara mesto u eliti izborila na terenu i kroz takmičenje. Drugi potez, jednako drastičan, bio je preseljenje Lazarevčana u "beton ligu“, dakle tri ranga niže. Takođe, lazarevački klub izbačen je i iz Zajednice Super i Prve lige Srbije. Kolubara je izbrisana iz članstva zbog kršenja statuta udruženja klubova. Odluku je potpisala Disciplinska i etička komisija FSS-a.

Iz Lazarevca su reagovali saopštenjem. U uvodnim napomenama je bar iz njihovog ugla puno toga nezakonito.

"U disciplinskoj prijavi nema tačnog navođenja činjenica, nema opisa navodnog disciplinskog prekršaja, nema predloženog, niti priloženog nijednog dokaza, prijava se odnosi na utakmicu za koju je Kolubara već sankcionisana, samo je sada kvalifikacija prekršaja druga, sada je reč o čl. 80. Disciplinskog pravnika FSS-a. Ovo je suprotno osnovnom načelu, nemoguće je da Kolubara dva puta odgovara za istu stvar.“

"Iako je reč navodno o prekršaju po članu 80. DP FSS-a, nisu čak ni spomenute neregularnosti za koje se Kolubara sada tereti, niti su specificirane po tačno određenoj odredbi propisa FSS-a koja je navodno prekršena.“
 

"Odluka Disciplinske i etičke komisije je logični i kazneno-pravni apsurd, odluka kojom se pokreće postupak, ali se istovremeno i kažnjava Kolubara, otelotvorenje je zle namere čoveka koji je predsedavao i komisiji koja je ranije donela prvostepenu odluku. Ivan Nikolić ovaj put pravi malicioznu konstrukciju i pod ’suspenziju’ podvodi disciplinsku meru vraćanja u niži rang takmičenja (što su inače dve različite i nespojive stvari), samo da bi postupak sproveo kao hitan i onemogućio Kolubaru da učestvuje u postupku, onemogućio joj pravo na odbranu u svakom smislu, uskratio je za pravo na pravno sredstvo, što je i krivično delo.“

"U odluci Komisije, Kolubari je izrečena ’suspenzija’ vraćanja u niži rang takmičenja (niži rang od onog u kom se klub takmičio u vreme izricanja kazne ili vraćanje u najniži rang takmičenja). Ovakva je odluka nezakonita i sama sebi kontradiktorna."

Kažnjavanje Kolubare seobom u najniži rang mnogi su protumačili odmazdom FSS-a zbog odluke Lazarevčana da se, zaobilazeći Terazije 35, obrate Sudu za sportsku arbitražu u Lozani. Da li je baš tako?

Mediji, zagolicani celim slučajem, u međuvremenu su pokušali da objasne, samo pokušali, kako je i zašto Kolubara ostala i bez licence za takmičenje koju je dobila 25. maja 2023. s potpisom menadžera za licenciranje FSS-a Nenada Santrača. Javnost je saznala da je "24. jula od strane generalnog sekretara FS Srbije, putem zvanične elektronske pošte, administracija za licenciranje obaveštena da Kolubara, nosilac licence za učešće u Superligi, nema izabranog direktora – generalnog sekretara u okviru administracije kluba. Proverom preko nadležne filijale PIO fonda utvrđeno je činjenično stanje da je prijavljeni generalni sekretar Marta Ristivojević funkciju obavljala u vremenskom periodu od 1. 3. 2023. do 30. 5. 2023, odnosno da je radni odnos sa Kolubarom raskinula sporazumno".

Ali, to nije bilo sve. Postojao je i razlog zaveden pod brojem dva s naznakom da "tribine na stadionu Kolubare ne ispunjavaju uslove“. U međuvremenu "od strane Komisije za stadione, istog dana, administracija za licenciranje obaveštena je da je izvršila vanredni pregled stadiona Kolubare i da na tribinama postoji ukupno 1910 stolica… Na osnovu člana 47. stadion mora da ima minimum 2000 stolica i to predstavlja kriterijum sa oznakom ’A’. Komisija za licenciranje konstatovala je da Kolubara ne ispunjava neke od uslova“.

Odluku o oduzimanju licence stadionu Kolubare potpisao je Radiša Milovanović.

Sve ovo bi bilo ok da je neko objasnio ili razjasnio kako se za 60 dana izgubilo 90 stolica na stadionu u Lazarevcu. Takođe i kako je i pored nedostatka tih 90 stolica Kolubara prošle sezone imala validnu licencu za svoj stadion. Ostalo je nerazjašnjeno i kako je neko sada ustanovio da od 2000 postojećih sada nedostaje 90 ako se navodno zna da je onaj ko je bio zadužen za naknadno prebrojavanje, u danu kada je to trebalo da uradi, naišao na zaključane kapije lazarevačkog stadiona?

Posle svega usledila su i ona idiotska pitanja tipa da li je samo Kolubara, što je naravno ne amnestira, imala generalnog sekretara u lažnom radnom odnosu, kao i da li i na ostalim superligaškim stadionima postoji propisima naznačen dovoljan broj stolica.

Istina je kao i uvek na drugoj strani. Da se, s razlogom, gledalo kroz prste kad je u pitanju licenciranje klubova, mediji su potkrepili pričom da su "pojedini klubovi, poput Inđije, bili pod znakom pitanja do poslednjeg dana zbog dugovanja prema nekadašnjim prvotimcima. Inđijci čak nisu imali ni ugovore sa većinom prvotimaca, pa su volšebno potpisivanjem aneksa obezbedili osnovne pretpostavke učešća u baražu za popunu Superlige“.

O nejednakim aršinima govorio je u medijima i advokat Filip Blagojević, pravni zastupnik Lazarevčana. Jedno od njegovih pitanja svodilo se na dilemu "ako je utakmica Kolubara–Spartak nameštena, a meč između Mladosti GAK i Kolubare nije, kako je moguće da se klubu iz Lazarevca oduzmu bodovi, a da Subotičani budu samo novčano kažnjeni“.

Ispada da je Kolubara u dogovoru sa samom sobom namestila utakmicu. A da li je tako nešto moguće, drugo je pitanje.

"U izveštaju koji je stigao iz UEFA pisalo je da Kolubara nema ranijih sumnjivih utakmica, dok Spartak ima dve takve“, naglasio je Blagojević.
 

Za svoju "stranku“ advokat Blagojević je medijima tvrdio da ima "tretman građanina drugog reda“.

"Podsećam da je Jovan Šurbatović, generalni sekretar FSS-a, na sednici Skupštine nacionalnog saveza izjavio kako su od 2016. do 2022. stigle 93 prijave iz UEFA, od čega se 58 odnosi na samo pet klubova. Imajući u vidu da su bodovi oduzeti samo u nekoliko slučajeva, po našim saznanjima nikad klubovima iz Superlige, postaje više nego očigledno da Kolubara nema isti tretman kao i drugi.“

U septembru 2022. svi mediji su preneli vest da je Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu uputilo poziv za informativni razgovor Dragiši Biniću, bivšem članu Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije, koji je bio zadužen za regularnost takmičenja. Razlog su bile njegove izjave o nameštanju utakmica. Tom prilikom Binić je otkrio šta se sve dešavalo kada se on u FSS-u time bavio. Takođe, naveo je i jednu utakmicu kao dokaz.

"Kako se to radi video sam na utakmici u Subotici, utakmici Spartak – Radnički Niš. Celu noć sam proveo na telefonu, objašnjavao da tako ne može, da sam dobio dojavu o nameštanju, tačan rezultat, kretanje rezultata. Govorio sam suspendovaće nam ligu, uništiće nas, nemojte to da radite.“

Binić je takođe i ispričao i da je sutradan otišao u svlačionicu i kod gosta i kod domaćina, sudija.

"To što sam pričao njih nije interesovalo, oni su terali po svome. Ali, nisu bili jedini. Dobio sam gomilu prijava i na svaku sam reagovao. Nisam uspeo, shvatio sam da su svi u kombinaciji. To je strašno koliko je to uhvatilo maha u našem fudbalu.“
 

Binić je pričao i ispričao, ljudi su čuli, većini je sve na jedno uvo ušlo, a na drugo izašlo. "Dokaza“ da se povede postupak jednostavno nije bilo. I naravno niko nije kažnjen. Epilog svega je da Binić u FSS-u više ne radi ono što je radio.

Bilo je u prošlosti kazni, poput one o odstranjivanju iz fudbala onih koji su svojim postupcima narušavali ugled ove igre. U decembru 2012. javnost je obaveštena kako je "Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio odluku o izbacivanju iz fudbala sudije Srđana Obradovića u narednih 10 godina zbog nameštanja mečeva“.

Zanimljiv je i nastavak teksta na ovu temu. Saopšteno je da je "Obradović prvostepeno u Višem sudu u Novom Sadu osuđen na 15 meseci zatvora uz zabranu obavljanja bilo kakve funkcije u fudbalu narednih 10 godina. Apelacioni sud u Novom Sadu je potvrdio presudu".

U obrazloženju presude navodilo se da je Obradović "iskoristio službeni položaj kako bi favorizovao domaći Spartak u meču sa Radničkim iz Niša u maju 2018. godine. Subotičani su pobedili sa 2:0 i izborili kvalifikacije za Ligu Evrope. Interesantno, oba gola dali su iz penala. Druga najstroža kazna na meču je u najmanju ruku skandalozna".

Iste godine, tačnije 12. aprila, u srpskim medijima osvanula je priča da je FSS od UEFA dobio dopis u kojem se izražava sumnja da je nekoliko utakmica Superlige namešteno. Sumnjalo se na mečeve Mladost Lučani – Zlatibor (0:2), Rad – Radnik (2:0) i Novi Pazar – Proleter (5:0) uz obrazloženje da se nameštanje svelo na poklanjanje bodova.

U isto vreme pod velom sumnje su nameštene i utakmice Mačva – Proleter (3:1), Mladost – Radnički Niš (4:1) i Novi Pazar – Proleter (5:0). Tvrdilo se naime kako je u azijskim kladionicama uplaćena ogromna svota na njihov ishod.

Nekako u isto vreme pričalo se i pisalo da je posle utakmice Rad – Vojvodina trener Novosađana Nenad Lalatović najavio odlazak iz kluba uz poruku funkcionerima da nekom drugom treneru uz kafu sastavljaju tim. Lalatović je inače znan kao stručnjak koji je tri godine pre (2018) odbio da sedi na klupi niškog Radničkog na utakmicama za koje se verovalo da su unapred dogovorene.

UEFA je srpskoj kući fudbala nagovestila i da su pojedini igrači učestvovali ili da učestvuju u nameštanjima utakmica. Spisak sumnjivih nikada nije stigao u FSS ili možda jeste, a to se ne zna, a da u svemu ima istine na neki način je potvrdilo i kazivanje predsednika i trenera Dinama iz Vranja Dragana Recka Antića koji je tvrdio da je golman njegove ekipe na utakmici protiv Partizana namerno primao golove "zato što se zadužio kod kamatara pa mu je novac bio neophodan da vrati dug“.

Istina je takođe i to da su godinama unazad šampionati, misli se na mečeve Superlige i Prve lige Srbije, pod prismotrom UEFA. Uprkos dokazima, mnoge stvari su gurane pod tepih i mnogi slučajevi nikada nisu procesuirani. Ono što je najviše smetalo časnima u fudbalu jeste podatak da FSS nikada navodno nije zatražio od MUP-a Srbije ili tužilaštva da se uključe u istrage oko nameštanja mečeva. Tada su izvori bliski FSS-u, i to je moglo da se pročita u medijima, tvrdili da je u vreme Slaviše Kokeze (predsednik FSS-a, Jovan Šurbatović generalni sekretar) vladalo neformalno uverenje kako je dozvoljeno namestiti utakmice ukoliko se to radi iz lokalnih interesa, a ne radi zarade kroz kladioničarske prevare i da UEFA, navodno, neće reagovati na takve prekršaje. Posledice takvog stanja očigledno su prisutne i danas.

Čudno kad se zna kakve sve kazne prete onima koji se bave prljavim radnjama. U članu 80 pravilnika FSS-a za nameštanje utakmica predviđene su sledeće kazne: igrač zabranom igranja u trajanju od šest meseci do dve godine; fudbalski radnik, sudija ili drugi učesnik na utakmici ili takmičenju zabranom vršenja funkcije od jedne do dve godine ili zabranom vršenja bilo kakve aktivnosti u vezi sa fudbalom; klubu oduzimanje do 30 bodova ili kaznom do 30 negativnih bodova.

Isti član odnosi se i na klubove. Kazna za klub svodi se na vraćanje u dva ranga niži stepen takmičenja, a u težem ponavljanju slučaja isključenjem iz budućih takmičenja tokom jedne ili dve takmičarske sezone.

Član 83 istog pravilnika odnosi se na dostavljene informacije nadležnih organa UEFA – klub novčanom kaznom od milion do 10 miliona ili oduzimanjem šest do 15 bodova ili kaznom od šest od 15 negativnih bodova; klub diskvalifikacijom u najmanje jedan rang takmičenja niže u odnosu na takmičenje u kojem je bio učesnik u vreme izvršenja disciplinskog prekršaja.

Kada bi se sve ovo primenjivalo, a primenjivalo se s vremena na vreme u nižim rangovima, priča bi danas bila drugačija. Međutim, čak i kad FSS izrekne odgovarajuću kaznu, usledi žalba. I onda sledi primer koji je više nego dobar primer.

Već pomenuti sudija Srđan Obradović u martu 2022. je odlukom Vrhovnog kasacionog suda oslobođen svih optužbi. U obrazloženju je navedeno da "glavni fudbalski sudija na fudbalskoj utakmici Pravilnikom o suđenju i sudijama FSS je ovlašćen i obavezan da se stara o primeni pravila igre što znači da njegovo ovlašćenje obuhvata regulisanje samo određenih situacija u okviru tačno određene igre i u odnosu na ograničena prava i dužnosti igrača i to samo u toj situaciji i samo prema igračima na terenu, pa tako zbog ograničenog dejstva, ne predstavlja vršenje javnih ovlašćenja. Isto tako, odlučivanje o pravima i obavezama igrača u okviru konkretne fudbalske utakmice ne predstavlja ni odlučivanje u javnom interesu jer javni interes predstavlja korist, odnosno dobrobit koju ostvaruju svi ili veliki deo građana, kao grupa u društvenoj zajednici, kroz delovanje određenih organa vlasti ili organizacija ovlašćenih za vršenje javnih ovlašćenja. Odlučivanje u okviru poštovanja pravila igre u usko ograničenom domenu fudbalske utakmice stoga nema značaja za javni interes pa zato i ne predstavlja odlučivanje o javnom interesu“.

A pre toga mediji su naveliko pisali, a sud u Novom Sadu je na osnovu dokaza izrekao kaznu, da se, kad je Obradović u pitanju, ništa nije dogodilo slučajno. Sve je navodno počelo tako što se došlo do saznanja da su na utakmicu Spartak – Radnički Niš uplaćene ogromne sume novca u evropskim i azijskim kladionicama.

U skladu sa presudom i informacijama iz evropske kuće fudbala utvrđena je veza između ljudi koji su uplatili veliki novac i arbitra meča. Navodno, radilo se o sumi većoj od 100.000 evra.

Postojala je i sumnja da Obradović ima veze sa ljudima koji su se kladili na mečeve gde je on delio pravdu. I da se to događalo i u prošlosti.

Na suđenju je konstatovano da je Obradović u jednom trenutku svoje karijere bio na poligrafu koji nije prošao.

Ipak, sve to nije vredelo. Vrhovni sud imao je drugo mišljenje. Branislav Nedimović podsetio je i na još jedan slučaj, odnosno utakmicu Radnički Niš – Napredak.

"Pre nekoliko godina su stalno stizale prijave iz UEFA, ali vi u javnosti nikada niste čuli za to jer je gurano pod tepih. Mi danas na tim greškama učimo i ko je doneo takve odluke i pogrešio – on će odgovarati. Tačnije, oni koji se bave pravnom regulativom. Svako mora da odgovara i radi svoj posao, pa i ja. Moramo da se borimo protiv nameštanja, moramo da isteramo do kraja, koja god ekipa da je u pitanju. Ima i prvoligaških utakmica za koje se sumnja da su nameštene.“

Nedimović je tvrdio i da se sve može dokazati. Pričao je i o tome kako se pronalaze dokazi. 

"Sve kreće od kladionica. Postoje posebni organi koji sarađuju sa UEFA i koji šalju dokumenta od 50 strana, o mogućim nameštenim utakmicama. Ali, vi posle sve morate da dokažete, ako ne, odbacuje se prijava. FSS nije policija da upada po kućama, vi očekujete da će neko da prizna da je nameštao, pa to se neće nikada desiti. Možda za 50 godina“, dodao je Nedimović.
 

Ima posle svega i pouka. Ona iz narodnih poslovica glasila bi da "šut sa rogatim ne može“. Uverila se u sve i Kolubara. Da se nije žalila ove jeseni i do kraja sezone, svoje prvenstvene utakmice igrala bi kao prvoligaš. Naredne godine možda opet kao superligaš. Ali, pošto se žalila, moraće u još jedan rang niže. Tako je odlučio FSS koji ne greši i kad greši.

Vreme je za metlu, za definitivno uklanjanje sa fudbalske scene onih koji svojim radnjama brukaju ovu igru u Srbiji. Počev od najnižeg ranga pa sve do vrha. Na potezu je FSS.

P. S. U međuvremenu, stigla je vest da bi početak 18. šampionata Srbije mogao ponovo da bude odložen. Takođe, i da će o pomeranju starta Superlige odlučivati u četvrtak (27. jula) Sud za sportsku arbitražu u Lozani koji će po hitnom postupku odlučivati o žalbi Lazarevčana posle odluka FSS-a da klub pošalje u najniži rang takmičenja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

FIFA deli "šušku" za učešće na Svetskom prvenstvu
Fudbal, novac

Veći budžet klubova

13.07.2023. 14:30

FIFA deli "šušku" za učešće na Svetskom prvenstvu

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) saopštila je da će isplatiti 209 miliona dolara klubovima čiji su igrači nastupali na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu u Kataru.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve