Sport
11.06.2021. 16:21
Mozzart Sport

Posle 20 godina

Smenjen Đordi Bertomeu

Đordi Bertomeu, 11. 6. 2021
Izvor: EPA / EFE / David Aguilar

Kontroverzni Katalonac više nije na čelu Evrolige koju je vodio od njenog osnovanja pre 20 godina, javlja grčki SDNA. 

Bertomeu je izgubio podršku svih 11 klubova sa trajnim licencama. Na sastanku klubova deoničara, jednoglasno je odlučeno da se on smeni. Na glasanju su svi bili složni u nameri da sklone Bertomeua sa pozicije predsednika Evrolige. Glasanje je bilo anonimno ali uprkos tome nijedan klub nije želeo da mu pruži podršku.

Sve je počelo pre nekoliko meseci na tajnom sastanku u Atini kada su predstavnici sedam klubova (Panatinaikos, Olimpijakos, Makabi, Žalgiris, Efes, CSKA i Milano) seli za sto kako bi dogovorili korake za smenu Bertomeua. Bili su zabrinuti zbog finansijske situacije u Evroligi i načina na koji su se finansije vodile od strane Katalonca i njegovih saradnika.

U međuvremenu su ih podržali i preostali klubovi sa trajnim licencama poput Reala, Barselone, Baskonije i Fenerbahčea, pa je Bertomeu sada jednoglasno smenjen sa mesta predsednika. On ostaje na funkciji generalnog direktora, ali su mu ovlašćena toliko smanjena da se može reći da je marginaliztovan.

Đordi Bertomeu je pravnik iz Barselone koji je od 1982. do 2000. godine bio na visokim funkcijama u španskoj košarci. Pre 20 godina je sa grupom saradnika osnovao kompaniju Evroliga koja je napravila tektonski poremećaj u evropskoj klupskoj košarci. Osnovala je takmičenje pod istim imenom i praktično uništila dotadašnju Evroligu pod patronatom FIBA.

Vremenom je od Evrolige napravio zatvoreni sistem takmičenja u kojem su najbogatiji evropski klubovi bili privilegovani. Sve teže se u takmičenje ulazilo na osnovu sportskih rezultata, a sve češće na osnovu budžeta i sponzora. Najveći gubitnici promene sistema takmičenja su bili klubovi sa prostora nekadašnje Jugoslavije i Italije, a najveći dobitnici klubovi iz Španije, Turske, Nemačke, Francuske...

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prvenstvo u Fudbalu kakvo nikada do sada nije bilo
EURO 2020

Euro 2021

11.06.2021. 14:05

Prvenstvo u Fudbalu kakvo nikada do sada nije bilo

Dugo čekani šampionat Evrope u fudbalu, bez dileme "najčudniji" u istoriji, počinje u Rimu utakmicom između Italije i Turske.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve