Sport
13.10.2022. 15:05
Zoran Šećerov

Fudbal

Uspeh fudbalske reprezentacije: Stvarno stanje stvari ili iluzija superiornosti

Aleksandar Mitrović
Izvor: NTB / Fredrik Varfjell

Ako su rezultati potvrda vrednosti nečijeg rada, onda selektor Srbije Dragan Stojković Piksi ima i te kako razloga da bude ponosan na sebe i svoje izabranike. U 14 "biti ili ne biti“ utakmica tim kojim je dirigovao sa klupe kao selektor uknjižio je 10 pobeda, tri remija i jedan poraz. I sve to od marta 2021. do septembra 2022.

U kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, uvek neizvesnim i (pre)punim takmičarskog naboja, Srbija je igrala u grupi sa Portugalom, Irskom, Azerbejdžanom i Luksemburgom. Ostaće upisano da su Piksijevi "orlovi“ uz dva remija ostvarili čak šest pobeda uz fascinantnu gol razliku 18:9. Poslastica celog ciklusa bila je poslednja utakmica koja je odlučivala o direktnom putu u Katar na SP 2022. godine. Srbija je, kao gost, pobedila (i nadigrala) u svemu favorizovani Portugal – 2:1.

U ciklusu Lige nacija, samo na prvi pogled ne toliko bitnom takmičenju, dogodila se još jedna renesansa. Četiri pobede, jedan remi i isto toliko poraza, uz 13 postignutih i pet primljenih golova, bilo je sasvim dovoljno da se osvoji prvo mesto u grupi (Srbija, Norveška, Švedska, Slovenija) i ostvari plasman u elitni rang ovog takmičenja. I u ovoj priči sve je urađeno sa stilom. Još jednom Srbija je meč odluke igrala kao gost i – pobedila. Ovaj put Norvešku sa 2:0. Privilegija moćnih.

"Sve što reprezentacija Srbije radi predvođena Piksijem postalo je normalno. On je kao savršeni dirigent. Samo neka igrači budu zdravi, a tamo je sve moguće“, komentarisao je sjajna ostvarenja srpske reprezentacije u poslednjih 18 meseci legendarni Predrag Mijatović, nekadašnji as madridskog Reala i YU reprezentativac.

Mijatovićevo "tamo“ je Svetsko prvenstvu u Kataru koje će za selektora Srbije imati i dodatnu potvrdu lične posebnosti u svetu fudbala. Piksi je, naime, drugi sa ovih prostora i jedan od malobrojnih u svetu fudbala kome je pošlo za rukom da sa nacionalnom selekcijom na svetskim prvenstvima učestvuje i kao igrač i kao selektor. Do sada iz Srbije je to bio intelektualac u kopačkama Miodrag Arsenijević Balerina, tvorac tima Beara, Stanković, Crnković, Čajkovski... Diplomirani inženjer, omiljeni profesor i autor univerzitetskih udžbenika, dres sa nacionalnim obeležjima nosio je na šampionatu sveta u Urugvaju 1930. i bio selektor reprezentacije na SP u Brazilu 1950. Piksi je bio učesnik svetskog šampionata 1986. i 1990.

Šampionat u Kataru igra se u terminu od 20. novembra do 18. decembra. Rivali Srbije u grupi biće Brazil (prvi favorit za osvajanje šampionata – 24. novembra) i Švajcarska (2. decembra). Treći je na ovoj listi Kamerun (28. novembra). Da li će Srbija ponovo biti prva u grupi ili možda druga, što je sasvim dovoljno za prolazak u osminu finala, teško je predvideti. I nezahvalno prognozirati. Ono što se zna jeste da se Srbija neće predati unapred. Pucaće visoko.

Čak je ovih dana i britanski "Gardijan“ dao za pravo onima koji trenutno s validnim pokrićem veličaju srpsku fudbalsku reprezentaciju i njenu igru. Po njihovom mišljenju, Srbija je deseti favorit za osvajanje SP-a. U svom komentaru britanski list vrlo eksplicitno naglašava:

"Optimizam Srbije čini se opravdanim. Oni su u izvanrednoj formi, a pobede nad Švedskom i Norveškom ukazuju na to da je selektor Dragan Stojković negovao zrelost i balans kako bi upotpunio njihov nesumnjiv duh. Teška grupa u Kataru ne bi trebalo da ih plaši.“

Milan Lane Jovanović, bivši reprezentativac i učesnik SP-a u Južnoj Africi, takođe veruje da je pred srpskom fudbalskom reprezentacijom ne samo veliki izazov, već i veličanstvena šansa za ostvarenje iz snova.

"Mislim da smo skriveni favoriti, favoriti iz senke. Koju god reprezentaciju da analizirate, videćete da svaka ima neke mane, da nijedna nije idealna. Nema više ekstremnih favorita kao što je nekada bio Brazil sa Ronaldom i Rivaldom ili Argentina s onim Maradonom, odnosno Italija sa Bađom... I Francuska nije što je bila, i oni se sada muče, teško dominiraju protiv nekih sastava čak i u Parizu. Među vrhunskim selekcijama je Portugal pa smo ih uprkos tome nadigrali, pobedili. Ako nam se u Kataru sve otvori, biće vatre uz uslov da opet ne proradi neka sujeta i da se ne dogode neke gluposti.“
 

Od osamostaljenja Srbija je od tri svetska šampionata propustila samo jedan (Brazil 2014). Učestvovala je na onim čiji su domaćini bili Južna Afrika (2010) i Rusija (2018). U šest utakmica, u grupnoj fazi, doživela je pet poraza (Gana, Australija, Kostarika, Švajcarska, Brazil). Jednu jedinu pobedu, 2010) zabeležila je u Port Elizabetu protiv Nemačke – 1:0. Bilo, ne ponovilo se.

U Južnoj Africi reprezentaciju je kao selektor predvodio Radomir Antić, u Rusiji Mladen Krstajić koji je na krilima bahatosti moćnika iz FSS-a zamenio Slavoljuba Muslina s kojim je reprezentacija izborila plasman na SP.

Sada je na potezu fudbalski velemajstor Dragan Stojković Piksi. Nije Živojin Mišić, ali strategija velikog srpskog vojskovođe očigledno nije mu strana: "Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred.“

Njegovi su momci u 14 pomenutih utakmica igrali i bez straha i trčali napred. Piksi je, istina, sve ovo i najavio u pristupnoj besedi kada je 3. marta 2021. imenovan za selektora. Novi "kapo di kapo“ srpske reprezentacije i fudbalski doktor opšte prakse, uz dijagnozu opšte dehidratacije srpskog izabranog tima a bežeći od floskula kafanskih mudraca i poganog licemerja jeftinih demagoga, govorio je i tada, i mnogo puta posle, ono što je i zaista mislio.

"Ne postoji veća čast nego biti selektor svoje zemlje. Svestan sam odgovornosti koju preuzimam, ali isto tako verujem u sopstveni kvalitet, kvalitet mojih saradnika i ogroman potencijal koji ima srpska reprezentacija.“

I sva njegova buduća kazivanja bila su smislena do te mere da je svaka replika jurišnika na senzacije bila suvišna. Nije se Piksi pokliznuo pred sudom javnosti čak ni onda kada je hrabro sa prvog spiska izostavio dotadašnjeg kapitena reprezentacije Aleksandra Kolarova, odnosno Luku Milivojevića, Adema Ljajića i Nikolu Maksimovića. Govorio je tada više nego autoritativno da Kolarova i Ljajića poznaje, Milivojevića i Maksimovića ne, ali...

"Odmah da raskrstimo, ništa ovde nije lično. Apsolutno ništa nemam protiv njih. Mislim samo da je vreme za neke promene, ne da bi oni otišli, nego da bi se ubrizgala svežija krv, da se mladosti da šansa. Na spisku su jako talentovani momci.“

Nastavak besede je još više zbunio pogotovo one koji su verovali da će i novi selektor podleći pritiscima kao što se to dogodilo nekim njegovim prethodnicima.

"Niko nije na spisku zato što poznajem njegovog ujaka ili da mi je neko rekao da ga pozovem. Ovo je isključivo moj izbor i niko se nije mešao u to. Takođe, niko mi nije rekao da nekog sklonim, to nema šanse, to ne može kod mene da prođe.“

I nije prošlo. Takođe, govorili su mu, a to nije komentarisao, i da je njegov stručni štab previše obojen crveno-belim nijansama (direktor Aleksandar Stojanović; treneri: Goran Đorović, Bratislav Živković; trener golmana: Goran Čumić: kondicioni trener: Kacušito Kinoši), odnosno da je prisustvo Saše Ilića, nekadašnjeg kapitena Partizana, koji je takođe bio deo priče, kompromisno rešenje. Nije se Piksi ni tada zbunio, poštovao je intuiciju i razum. Kada je sasvim dobrovoljno iz "štaba“ otišao Ilić, na njegovo mesto kooptirao je Ljubinka Drulovića. Ne zbog toga da bi se dodvorio "crno-belima“, već zbog činjenice da je Drulović bio selektor U19 selekcije koja je osvojila Evropu. A u tom njegovom šampionskom timu iz sadašnjeg A tima igrali su Rajković, Veljković, Sergej Milinković-Savić, Nemanja Maksimović i Aleksandar Mitrović.

Bez obzir šta će se dogoditi u Kataru Piksiju se već sada mora priznati jedno, a to je da je one koji bezgranično vole ovu igru ponovo doveo u poziciju da gledajući svoj nacionalni tim upoznaju osećaj za lepo.

Kada je sasvim planski seo u vrelu stolicu selektora izneo je i neke svoje ideje. Konkretno, šta je preduslov za vredna ostvarenja.

"Moramo biti jedinstveni, da ginemo za dres naše zemlje, grb i himnu. Nema drugog načina da se dođe do uspeha.“

Takođe je govorio i šta je na tom putu jako bitno da se zna u svakom trenutku.

"Rezultat je prioritet, ali isto tako hoću da mi dominiramo, da želimo gol više i da mi budemo ti koji će kontrolisati utakmicu. Biće i teških momenata, ali će i tada biti neophodna vera i optimizam da će prva sledeća utakmica biti bolja.“

I na provokacije uokvirene u poslovičnu novinarsku radoznalost tipa da li može da prevaspita nadobudne reprezentativce koji su u nekim prošlim vremenima svojim odnosom iritirali navijače i javnost govorio je i smireno i mudro, ali i nedvosmisleno autoritativno.

"Recite mi samo koji su, odmah idu kući! Obećavam, ko se bude tako ponašao odmah će sa torbom da se vrati odakle je došao.“

I još jedno Piksijevo kazivanje na startu stvaranja nove reprezentacije i odnosa u njoj bilo je više nego precizno upozorenje.

"Nedisciplina se neće tolerisati, mogu da se zovu kako god hoće. Još ću onog ko se ogreši sam odvesti do aerodroma. Videćemo kako se ko ponaša na terenu, pa ćemo diskutovati. Ne bežim od toga. Ponašanje mora da bude na nivou, zavidno.“

Piksi je uspeo. Sve što je zamislio snagom autoriteta znanja, a ne funkcije, sproveo je u delo. Za njega zapravo ne postoji protivnik koji ne može da se pobedi. Put do uspeha već prvog dana popločao je optimizmom koji mu, kako kaže, niko ne može oduzeti.

Optimizmom i pozitivnim stavovima inficirao je i igrače.

"Piksi ima neku magiju u sebi, on je pravo oličenje lidera. I kao igrač bio je lider na terenu i van terena i sad kao trener i selektor opet pokazuje tu vrlinu koja je jako važna, pogotovo kad radiš u reprezentaciji“, objasnio je lik i delo aktuelnog selektora nekadašnji internacionalac Zoran Filipović.

Miroslav Ćiro Blažević, možda i najzaslužniji što je Hrvatska danas fudbalska velesila u svetskim okvirima, takođe govori pohvalno o onome kako radi Dragan Stojković Piksi.

"On je pravi, tu nema dileme. Hvala bogu da ste se setili nekoga ko je profesor fudbala. Selektor mora biti lider, neko ko će da povede i galvanizuje ekipu. Istina, ne poznajem Stojkovića dovoljno dobro i ne znam da li on sve to i ima.“

Plasman Srbije na SP je sam po sebi veliki uspeh. Piksijeva priroda se ne zadovoljava malim. Verujući u sebe, on je od prvog koraka u fudbalu težio da bude u društvu najvećih. To želi i od svoje selekcije čije vrednosti su sve naglašenije.

"Najvažniji čovek je trener. Ako nemaš trenera, možeš imati koncentraciju ne znam kakvog talenata u timu, ali to neće ništa vredeti. Bolje je imati manje talenata, ali nadarenog trenera koji će izvući maksimum iz svakog igrača koji mu je na raspolaganju“, prepričava formulu svojih uspeha Ćiro Blažević.

Da li je Piksi trener? Kad je dolazio na mesto selektora bilo je i onih su govorili da je to još jedan promašaj. Govorili su da nema iskustvo, da je radio daleko od Evrope, samo u Japanu i Kini. To što je Nagoji doneo prvu titulu šampiona Zemlje izlazećeg sunca i nije mu bila neka preporuka.

Očigledno, grdno su pogrešili. Možda i ne bi da su čuli ili pročitali šta je o Piksiju govorio Arsen Venger, tvorac nestvarno moćnog Arsenala i jedan od najboljih fudbalskih stručnjaka svih vremena. Prvo što je želeo jeste da Piksi zaigra u njegovom Arsenalu. Video ga je kao arhitektu tima namernog da zadivi Evropu. Želja mu se nije ispunila, ali je ostalo prijateljstvo. Veliki stručnjak danas prati Piksija i kao trenera i naglašava:

"Piksi i ja isto mislimo o fudbalu.“

Piksi je od Vengera, koji je Piksija priželjkivao i kao naslednika na klupi Arsenala, naučio i jednu bitnu stvar. A to je da poštuje igrače kojima ukazuje poverenje i da veruje čak i u one u koje drugi ne veruju. Konkretan primer je Aleksandar Mitrović kome u jednom trenutku nisu cvetale ruže u Fulamu.

"Mnogo ljudi me s pravom pitalo zašto ga zoveš kad ne igra. Međutim, ja verujem u njega i njegovu igračku moć. On samo mora da povrati samopouzdanje i ja sam tu da mu dam podršku.“

Lane Jovanović, proslavljeni reprezentativac, govoreći o Mitroviću naglašava:

"U sastavu reprezentacije je mnogo fudbalera koji imaju veće klupske karijere od njega, ali niko od njih nema reprezentativnu kao Mitrović. I zato kad me pitate ko je trenutno najbolji srpski igrač, moj konačan odgovor je Aleksandar Mitrović. Nikad niko nije dao više za reprezentaciju od njega. Zato je za mene prvi i trenutno najbolji.“

Mitrović se selektoru revanširao na najbolji mogući način – požrtvovanom igrom i golovima. Onda su se pojavila i mišljenja da Piksi greši kad forsira igru sa dva špica. Usledio je odgovor koji niko nije očekivao:

"Mitrović, Jović, Vlahović. Može jedan, takođe i dvojica u tandemu. Ne bi bilo loše i da svu trojicu imamo u timu u istom trenutku. Mislim da bi javnost bila oduševljena.“

Treba imati u vidu da u fudbalu pobeđuje onaj ko da više golova. Bar je tako govorio, i mišljene nikad nije promenio, nekadašnji trener i igrač Barselone Karlos Rehač. Takođe, i navijači najviše vole golove. Neki "stručnjaci“ to, naravno, nisu shvatili na pravi način, ali Dragan Stojković Piksi jeste. I to vrlo ozbiljno. Kao fudbaler rado je tresao mreže, naravno na način dostojan fudbalskog maga, a onda je u ulozi trenera i još više selektora golove kao imperativ nametnuo onima koji igraju pod njegovom dirigentskom palicom. Zbog toga Srbija danas, forsirajući i dalje igru sa dva moćna špica, možda igra i najlepši fudbal u Evropi.

Šta je Piksi još uspeo? Jedan od njegovih prethodnika je "platio glavom“ zbog ubeđenja da Milinković-Savić i Tadić ne mogu igrati zajedno. Dragan Stojković Piksi pokazao je da to nije tačno. Piksijeva Srbija baš u ovoj dvojici i njihovoj fudbalskoj genijalnosti ima zlatnu nit koju mnogi drugi nemaju. Uz to, na terenu funkcionišu besprekorno uz napomenu da i te kako moćne individualne vrednosti stavljaju u funkciju tima.

Kad jednog od njih nema, tu je Ivan Ilić. Posle briljantne partije u duelu s Norvežanima mnogi su se pitali gde ga je Piksi iskopao. Zaboravili su, međutim, da je ovaj "box-to-box“ vezista koji igra od svog do protivničkog kaznenog prostora, bio na Piksijevom spisku i u septembru 2021. U međuvremenu je strpljivo čekao šansu (odigrao samo 56 minuta) i onda je u duelu protiv Norvežana (septembar 2022) pokazao i dokazao u 90 minuta da se na njega može računati ne danas, već i u narednih 10 godina.

Zahvaljujući bezgraničnom poverenju koje selektor ima u njega za srpsku fudbalsku javnost nepoznati Saša Lukić (Torino) postao je dostojan zamenik Nemanje Matića. Piksi je u život vratio i Andriju Živkovića zaboravljenog u PAOK-u. Beskrajno je kad to drugi nisu verovao i u Strahinju Pavlovića, među reprezentativce i verovatne putnike u Katar uvrstio je već gotovo zaboravljene Erhana Mašovića i Srđana Babića.

Piksiju sada poručuju da nema igrače za sistem sa tri štopera. Možda su i u pravu, ali srpski selektor veruje da Milenković, Gudelj i Pavlović imaju kvalitet, ali i dobre alternative u Veljkoviću, Mašoviću, Babiću, S. Mitroviću. Bilo bi dobro da je tu i neko kao što je bio Nemanja Vidić, ali nije.

I na poziciji golmana Piksi je dugo tražio rešenje. Vanja Milinković-Savić je u ovom času, formom i drugim kvalitetima, sebe pozicionirao kao prvog čuvara mreže, što opet ne znači i da će biti prvi u Kataru jer Piksi jednako veruje i u golmanske moći kako Rajkovića tako i Dmitrovića, najiskusnijeg u ovoj trojci.

Ima i onih koji ne misle da je sve tako bajno i sjajno. Milojko Pantić, proslavljeni sportski komentator i sudionik mnogih velikih fudbalskih događanja, pred Katar upozorava:

"Mi imamo talentovane fudbalere kojima je Piksi autoritet samo kao veliko igračko ime i svi su oduševljeni što ih vodi jedna takva fudbalska veličina. To, međutim, nije dovoljno da se od talentovanih pojedinaca stvori jak tim. To su pokazale utakmice sa Irskom 1:1 i Portugalom 2:2 u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, a naročito poraz od Danske u prijateljskoj i od Norveške u Beogradu u Ligi nacija. Ispostavlja se da su selektor i njegovi izabranici najjači u optimističkim izjavama za medije pre i posle utakmice. To se u socijalnoj psihologiji zove iluzija superiornosti. Reč je o fenomenu kada neko ima manjak znanja, a višak samopouzdanja.“
 

U nekoj javnoj debati, koja bi ruku na srce u ovom trenutku bila nepotrebna, mnogi se ne bi složili sa ovim stavovima, pogotovo ne sa poslednjom rečenicom. Uostalom, kako reče Milan Jovanović, "nijedna reprezentacija nije u ovom času idealna“. Nijedna, čak ni Piksijeva. Ali, Piksiju se mora priznati da je kao selektor stvorio u reprezentaciji fenomenalnu atmosferu i ambijent dostojan nacionalne selekcije, da je uspeo u nameri da igrači svoj individualni kvalitet podrede timu, da svi na svakoj utakmici trče i na terenu deluju kao neko ko zna šta mu je zadatak, da je kult reprezentacije podignut na zavidan nivo, da svi glasno pevaju himnu, da je reprezentacija i zaista "orlovo gnezdo“, da menadžeri i slični smutljivci nemaju pristup igračima i reprezentaciji kao celini, da fudbaleri više ne razmišljaju o milionima koji ih čekaju, već o igri i narednom protivniku, odnosno golovima.

Piksijevo delo je i to što srpska reprezentacija danas igra mudro, napadački i za gol više, i što je mnogi ne žele za protivnika. I što je isključivo sastavlja on, što do juče, mora se priznati, baš i nije bio slučaj.

Ali to, naravno, nije dovoljno za ideju da juče nemoguće sutra bude moguće. Do Katara i u Kataru reprezentaciji treba mir. I Srbiji uspeh njene reprezentacije. Od neuspeha je umorna.

Ove godine su se strmoglavili vaterpolisti, odbojkaši, košarkaši i to ne zato što su imali manjak znanja, već što su mnogi oko njih, koji nisu igrali i vodili selekcije, mislili da više znaju od onih koji su živeli i trenirali kako bi ostvarili uspeh za svoju zemlju.

Zvuči paradoksalno, ali je istina. Fudbaleri su ovog leta istrčali na put uspeha, ali se na kraju ispostavilo da je Srbija i posle svega opet u problemu. S fudbalerima i Piksijevom reprezentacijom došla je u poziciju da se raduje tuđem uspehu, a to je u ovoj zemlji najteži posao.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li će Čeferin ostati na čelu UEFA?
Aleksandar Čeferin, 9. 10. 2022.

Ponovo se kandiduje

09.10.2022. 08:53

Da li će Čeferin ostati na čelu UEFA?

Predsednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Aleksandar Čeferin najavio je da će se i treći put kandidovati na tu funkciju.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
9°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve