Sport
08.07.2019. 16:36
M.P.

ZVEZDIN SUPERTIM: Da li će Teodosić biti poslednji deo slagalice?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pre svega nedelju dana održana je najveća košarkaška pijaca na svetu -  NBA timovi birali su slobodne igrače. Iako je došlo do potpuno nove raspodele snaga i stvoreni su novi supertimovi, to kod nas nije odjeknulo kako je bilo očekivanio jer je paralelno sa tim i Crvena zvezda počela da sklapa tim za narednu sezonu i to kakav tim.

Sve je počelo sa zadržavanjem postojećeg kostura tima koji je prošle sezone bio apsolutno dominanatan u regionu. Prvi koji je obnovio ugovor bio je Zvezdin kapiten, Branko Lazić. Nakon osam sezona provedenih u crveno-belom dresu i osvojenih 14 trofeja, potpisan je novi trogodišnji ugovor.
"Nisam imao dilemu, razmišljao sam jednu sekundu", rekao je Lazić za klubski sajt.

Sledeća misija je bila - zadržati čoveka odluke. Momak koji je doneo titulu u Superligi i koji je u prethodnoj sezoni više puta presudio Partizanu, Bili Beron, takođe je produžio ugovor na još jednu sezonu. Tako će sjajni Amerikanac, koji je često bio motor ekipe, imati priliku da sa Crvenom zvezdom nastavi uspešnu saradnju, ove sezone i u Evroligi.

Njihovim putem krenuli su Mohamed Faje, Filip Čović ali i prekaljeni Stratos Perperoglu čije je iskustvo u mnogim situacijama bilo presudno, pogotov u ABA ligi prošle sezone.

Naredni korak je bio osigurati budućnost.

Momak koji je ove sezone konačno dobio pravu šansu i koju je to umeo da vrati treneru Milanu Tomiću, Boriša Simanić potpisao je ugovor do 2021. godine. Isto je učinio i sjajni Ognjen Dobrić.

Povezane vesti - ĐORĐEVIĆ: Kalinić razumeo, poziv zavisi i od ponašanja

Sistemski, školskim... Pravi primer kako treba da posluje jedan zdrav tim koji želi da osigura svoju budućnost. Mladi igrači su zadržani, ali i kostur šampionskog tima sa strancima koji su se već uklopili u sistem. Situacija koja nije tipična za klubove sa ovih prostora.

Kada su udareni temelji kluba moglo je da se počne sa "bombardovanjem" kako šaljivo nazivaju ovaj prelazni rok navijači Crvene zvezde. Ređali su se potpisi jedan za drugim...

Prva "bomba" koja je odjeknula na Malom Kalemegdanu bio je Derik Braun. Za sve poznavaoce košarke i one koji prate Evroligu, ovo ime nije potrebno posebno predstavljati. Iskusni Amarikanac dolazi iz šampionskog Efesa, čiji je član bio tri godine. Pored Evroligaškog iskustva koje je stekao igrajući za Lokomotivu i Efes, Braun ima i NBA iskustvo, igrajući za Šarlotu. Za četiri sezone u Evroligi odigrao je 101 utakmicu i prosečno beležio 11 poena uz 4,6 skokova.

Taman kada su navijači pomislili da ne može bolje osvanula je vest da će njihov miljenik Čarls Dženkins po treći put obući crveno-beli dres. Pored toga što je upoznat sa sitemom i što se radi o odličnom igraču za naše uslove, njegovo dovođenje je odličan potez i zbog toga što Dženkins ima srpsko državljanstvo, pa time neće zauzimati mesto strancima.

Međutim, nije Dženkins jedini povratnik. Delije će od sledeće sezone, u svom klubu, imati priliku da gledaju i Ognjena Kuzmića. Iskusni centar je nakon Crvene zvezde otišao u Real Madrid, ali ga je povreda sprečila da ostavi dublji trag u Madridu. Crvena zvezda mu je šansa da osveži svoju karijeru i nema sumnje da će se dobro uklopiti u već poznat sistem.

Iako su mnogi mislili da je sa dovođenjem Kuzmića Zvezdina centarska linija kompletirana... To ipak nije bilo tako.  Šuškalo se, šuškalo, a onda i dobilo zvaničnu potvrdu. Džejms Gist je novi igrač Crvene zvezde. Ovdašnja publika ga pamti iz vremena dok je nosio dres Partizana, međutim, to mu nije smetalo da se odluči da od naredne sezone nosi dres gradskog rivala. Dolazi iz Grčkog Panatinaikosa u kome je proveo punih sedam sezona i bio jedan od ključnih igrača. Dosta se spekulisalo se oko plate koju bi trebalo da zarađuje i prema nekim nezvaničnim informacijama ona bi trebalo da iznosi oko 500 hiljada evra za godinu dana.

Zamislite samo tu centarsku liniju koja će sledeće sezone nositi crveno-beli dres. Odžo, Ognjen Kuzmić, Derik Braun, Džejms Gist, sa mladim Borišom Simanićem koji će vrebati svoju šansu. Respektabilan sastav na kome ne bi pozavideli samo timovi iz regiona već i oni iz Evrolige.

I pored toga što sadašnji tim deluje impresivno, očekuje se poslednji deo slagalice. Igrač koji će biti dirigent ovog tima, čeka se plejmejker. Predhodnih dana su se spominjala mnoga sjajna imena poput Stefana Markovića, Stefana Jovića i Miloša Teodosića. Upravo Teodosić se poslednjih nekoliko prelaznih rokova spominje kao velika želja kako rukovodstva, tako i navijača Crvene zvezde.

Nepotrebno je naglašavati šta bi Teodosićevo dovođenje predstavljalo ne samo za crveno-bele, već i za domaću klubsku košarku. Takođe, nije tajna da je reprezentativac Srbije navijač Crvene zvezde, zbog čega se samo postavlja pitanje da li je pravo vreme.

Povezane vesti - OD TEPSIJE BUREKA DO KUĆE SLAVNIH: Jokić veća zvezda od Peđe i Divca 

A na prvu deluje kao da jeste. Teodosić ima 32 godine i tokom dosadašnje karijere je osvojio gotovo sve. Igrao je za velike klubove poput CSK i Olimpijakosa, godinama je glavna uzdanica selektora Đorđevića u reprezentacijie... Video je i NBA. Kada se sve nabroji deluje kao da ne postoji razlog zašto ne bi došao u voljeni klub, pomogao mu da ispiše istoriju i završio karijeru u njemu.

Sve se ovo svodi na spekulacije, ali gde ima dima ima i vatre. Bez obzira na to da li će Teodosić obući dres Beogradskog kluba, rukovodstvo Crvene zvezde je do sada odradilo sjajan posao. Zadalo je domaći zadatak konkurentnim timovima u zemlji i pokazalo da sistemski ipak može da se radi.

Tim koji su sastavili biće konkurentan ne samo u domaćoj i ABA ligi, već i Evroligi. Na čelu sa Milanom Tomićem koji se dokazao prošle sezone ova ekipa može zaista mnogo.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve