Svet
14.01.2022. 13:05
Tanjug

Klimatske promene

Ambiciozni plan: Nemačka napušta ugalj do 2030. godine

Ugalj
Izvor: Shutterstock

Vlada Nemačke najavila je da ta zemlja napušta ugalj do 2030. godine i da želi da dostigne 100 odsto čistu električnu energiju do 2035. godine.

Cilj kojem Nemačka stremi je da se od 2035. godine električnom energijom snabdeva isključivo pomoću obnovljivih izvora i zelenog vodonika, najavio je ministar privrede i klimatske zaštite Robert Habek.

Plan je i da Nemačka u potpunosti napusti ugalj do 2030, osam godina pre prethodno postavljenog roka, prenosi portal Klima101.

Prema predstavljenim planovima obnovljivi izvori bi do kraja decenije trebalo da dostignu 80 odsto udela u proizvodnji struje, što je duplo više nego u 2021.

Trenutno veće oslanjanje na ugalj, od oko 28 odsto, pripisuje se odluci vlade Angele Merkel da tokom ove godine ugasi sve nuklearne reaktore.

Solarne elektrane biće obavezne na novim komercijalnim zgradama i standard za novoizrađene kuće, dodao je ministar Habek. Prema njegovim rečima, zemlja bi trebalo da bude efikasnija i brža u borbi protiv klimatskih promena.

Nemačka teži tome da smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte za 65 odsto do 2030. godine u poredenju sa nivoima zabeleženim 1990. godine.

Ni sektor održive mobilnosti nije zanemaren pa bi u narednih osam godina trebalo da se gradi 100.000 punjačkih stanica za električne automobile godišnje.

Kako je predstavnik Zelene partije Habek naglasio, da bi ispunila ciljeve za zaštitu klime, pred Nemačkom stoji ozbiljan politički zadatak, što će istovremeno biti i veliki društveni i finansijski izazov, ali i prilika.

Ambiciozni ciljevi, koje je Habek predstavio, osmišljeni su kako bi doveli jednu od vodećih evropskih privreda do karbonske neutralnosti zaključno sa 2045. godinom.

Isti rok da dostignu neto-nulte emisije sebi su zadale i Švedska i Portugal, dok Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Danska, Kanada, Japan, kao i EU nameravaju da to ispune do 2050.

Prema podacima neprofitne organizacije Energy and Climate Intelligence Unit, ukupno 137 zemalja iznelo je neku vrstu obećanja da će dostići karbonsku neutralnost u periodu između 2045. i 2070.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko nam je vremena ostalo do tačke bez povratka?
Klimatske promene, globalno zagrevanje

Klimatske promene

10.11.2021. 07:05

Koliko nam je vremena ostalo do tačke bez povratka?

Samit o klimatskim promenama u Glazgovu otvorili su govori predstavnika zemalja širom sveta, koji su sa sobom poneli torbe pune obećanja i lepih želja za budućnost planete. Pred njih je stavljena molba da ubrzaju procese koji će doprineti saniranju posledica klimatskih promena, ali i njihovom usporavanju, kao i da se obavežu da će smanjiti emisije štetnih gasova u svojim zemljama.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve