Svet
13.10.2022. 16:28
R.E./ dpa

Angela Merkel

Angela Merkel i njen mobilni telefon...

angela merkel
Izvor: Shutterstock

Kako je Angela Merkel 16 godina vladala Nemačkom pomoću svog mobilnog telefona? O tome govori tekst iz prošle godine u minhenskom dnevniku "Ziddojče cajtung (Süddeutsche Zeitung)" čije su autorke sada dobile nagradu Bundestaga.

Priznanje je novinarkama Karolini Meti Bajsel, Konstanci fon Bujon, Lari Friče i Nikoli Majer u sredu uručila predsednica nemačkog parlamenta Berbel Bas.

Članak na devet strana pod naslovom "Godine uz mobilni jedne kancelarke" je remek delo, rekla je predsednica žirija, profesorka Klaudija Nothele. Autorke su ga pisale iz ugla primalaca glasovnih poruka kancelarke.

"Tekst je portret kancelarke u kojem se ona gotovo ne pojavljuje. Nema citata, niti biografije, već je dočaran iz ugla nekih od ljudi sa kojima je kancelarka razmenjivala poruke," istakla je Klaudija Nothele.

Istovremeno je to analiza kancelarkine politike i njene komunikacije – "kratke, jasne i trezvene."

Autorke su žiri pridobile načinom izražavanja u prilogu i idejom.

Berbel Bas je čestitala dobitnicama i odala priznanje ostalim nominovanima za kritičko preispitivanje rada Bundestaga. "Ovakve analize su neophodne u parlamentarnoj demokratiji." Istovremeno, podvukla je značaj medijskog pluralizma.

Medijska nagrada Parlament, koju Bundestag dodeljuje od 1993. i dotira sa 5.000 evra, odaje priznanje novinarskom radu o parlamentarizmu koji vodi dubljem razumevanju posla zakonodavne vlasti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako će Merkelova provoditi vreme u penziji
Angela Merkel

Više slobodnog vremena

30.10.2021. 17:45

Kako će Merkelova provoditi vreme u penziji

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je zadovoljna tajmingom odlaska sa političke scene nakon 16 godina na čelu države i da se sada raduje što će posvetiti vreme stvarima koje je morala da zanemari tokom mandata.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-6°C
07.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve