Svet
10.09.2021. 08:54
Tanjug

Rivalstvo bez sukoba

Bajden i Si i 90 minuta razgovora

Džo Bajden
Izvor: Sipa USA POOL / Oliver Contreras / POOL

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je telefonom sa kineskim predsednikom Si Ðinpingom, a dva lidera naglasila su potrebu izbegavanja da rivalstvo između najvećih svetskih ekonomija preraste u sukob, saopštila je Bela kuća.

Kako je navedeno, dvojica lidera vodili su juče, tokom 90 minuta razgovora, široku diskusiju o strateškim pitanjima koja je uključivala oblasti gde postoje zajednički interesi kao i one gde postoje neslaganja između dve zemlje, prenosi Rojters.

Si Điping
Izvor: EPA / Alex Plavevski

"Predsednik Bajden je podvukao trajno opredeljenje SAD za mir, stabilnost i prosperitet u Indo-Pacifiku i svuda svetu, a dvojica lidera razgovarali su o odgovornosti obe strane za obezbeđivanje da konkurencija koja postoji između dve države, ne pređe u sukob", navodi se u saopštenju.

Takođe je rečeno da je razgovor bio fokusiran na ekonomska pitanja, klimatske promene i pandemiju kovid-19.

Kineski državni mediji izvestili su da je razgovor bio "iskren" i "sveobuhvatan", i naglasili da je predsednik Si poručio da američka politika prema Kini u velikoj meri opterećuje odnose dve države.

Prema ovom izveštaju obe strane složile su se da održavaju česte kontakte i da timovi na operativnom nivou takođe intenziviraju komunikaciju.

Povremeni sastanci na visokom nivou od prvog telefonskog razgovora Sija i Bajdena u februaru doneli su slab napredak u nizu pitanja, od klimatskih promena, do ljudskih prava i transparentnosti istrage nad poreklom korona virusa.

Od tada dve države su gotovo neprestano razmenjivale optužbe, uz međusobno sankcionisanje zvaničnika i kritike da druga strana ne ispunjava svoje međunarodne obaveze.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Amerikanci misle da Bajden loše rešava situaciju u Kabulu
Džo bajden

Anketa

30.08.2021. 16:05

Amerikanci misle da Bajden loše rešava situaciju u Kabulu

Najnovija anketa pokazuje da manje od 38 odsto Amerikanaca podržava postupanje predsednika Džoa Bajdena u Avganistanu, dok se velika većina ne slaže sa planom evakuacije, objavila je kompanija Ipsos.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
07.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve