Svet
22.05.2022. 14:20
Beta

Predsednik SAD

Bajden: Spremni smo na sve što Severna Koreja radi

Džo Bajden
Izvor: REUTERS POOL / KIM HONG-JI / POOL

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden izjavio je da su SAD spremne na sve poteze Severne Koreje, javlja CNN.

"Spremni smo na sve što Severna Koreja radi. Razmislili smo o tome kako ćemo odgovoriti na bilo šta što će oni uraditi. I zato nisam zabrinut", rekao je Bajden uoči posete vojnoj bazi SAD u Južnoj Koreji, u kojoj je stacionirano oko 30.000 američkih vojnika. 
 

Bajden je obišao centar za zajedničke vazdušne operacije, gde južnokorejski i američki vojnici nadziru vazdušni prostor, dok Severna Koreja u poslednje vreme češće testira raketno naoružanje. Za razliku od prethodnih američkih predsednika, on tokom posete nije obišao demilitarizovanu zonu između Severne i Južne Koreje.

Ranije tokom dana, američki predsednik razgovarao je sa Čungom Juisunom, predsednikom južnokorejske automobilske kompanije Hjundai, povodom novih investicija od 11 milijardi dolara (10,4 milijarde evra). One uključuju i 5,5 milijardi dolara (5,2 milijarde evra) za otvaranje fabrike električnih vozila u američkoj državi Džordžija.

Jedan od glavnih ciljeva Bajdenove posete Aziji ove nedelje bila je potvrda savezništva sa Južnom Korejom i Japanom, kao i pronalaženje načina za proširenje saradnje. Bajden i predsednik Južne Koreje Jun Suk Jol su nakon jučerašnjeg sastanka u zajedničkom saopštenju izrazili otvorenost za proširenje obima zajedničkih vojnih vežbi. Američki predsednik saopštio je da su dve zemlje pokazale "spremnost da se zajedno suoče sa svim pretnjama".  

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kim Džong Un o nuklearnom oružju
Kim Džong Un

Severna Koreja

26.04.2022. 09:31

Kim Džong Un o nuklearnom oružju

Lider Severne Koreje Kim Džong Un saopštio je nameru da "osnaži i razvije" nuklearno naoružanje svoje zemlje, javili su severnokorejski državni mediji.
Close
Vremenska prognoza
light rain
17°C
26.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve